Naušnice nisu više samo modni dodatak, već i kontracepcijsko sredstvo

Mark Prausnitz,Georgia Tech
Vidi originalni članak
  • Američki znanstvenici su razvili koncept nakita koji je ujedno i kontracepcijsko sredstvo
  • Na modne dodatke poput naušnica, ogrlica i satova se postavljaju flasteri napunjeni hormonima koji se potom upijaju u kožu
  • Hormoni djeluju na jednak način kao oni u kontracepcijskim pilulama

Istraživači s Georgia Institute of Technology otkrili su kako rade na konceptu koji bi mogao postati novi omiljeni način kontracepcije - naušnicama. Da, dobro ste pročitali! I naušnice mogu postati kontracepcijsko sredstvo.

Alternativa metoda za koju izumitelji očekuju da će imati znatno veću stopu uspjeha od dosadašnjih kontracepcijskih metoda, dolazi u obliku ljepljivih flastera koji se mogu pričvrstiti na nakit.

Još u eksperimentalnoj fazi 

Istraživači smatraju da su modni dodaci poput naušnica, ogrlica i satova najbolji način za prenašanje kontraceptivnih hormona jer tako ostaju u bliskom kontaktu s kožom. Na naušnice s klipom se postavlja flaster napunjen sintetičkim hormonima koji se kroz kožu uha apsorbiraju u krvotok. Očekuje se da se naušnice nose 16 sati dnevno te skinu preko noći, na najmanje osam sati, kako bi zadržale kontracepcijske hormone u tijelu. Hormoni djeluju na isti način kao oni koje nalazimo u klasičnim kontracepcijskim pilulama. Koncept naušnica još nije testiran na ljudima, ali je pokazao obećavajuće rezultate na svinjama i bezdlakim štakorima.

Bolja kontrola reproduktivnog zdravlja

Ovakav oblik kontracepcije putem flastera nije posve nov. Također, već si sigurno čula za flastere koji prenose druge vrste lijekova kroz kožu, poput onih s nikotinom ili onih koji pomažu kod simptoma menopauze. No, Mark Prausnitz, profesor i voditelj Kemijskog i biomolekularnog inženjerskog instituta Georgia Institute of Technology, vjeruje da bi kombiniranje kontracepcijskih flastera s nakitom moglo ih učiniti privlačnijim i diskretnijim za žene. A što je više kontraceptivnih mogućnosti koje žene imaju, one će bolje moći kontrolirati svoje reproduktivno zdravlje.
Bi li se ti odlučila na nošenje ovakvog nakita?

Posjeti Miss7.24sata.hr