Nakon ispovijesti Milene Radulović o učitelju glume koji ju je silovao, slične priče otkrivaju hrvatske i sarajevske glumice

NisamTražila
Vidi originalni članak
  • "Mnogi su muškarci o mene "brisali ruke" na početku karijere"... "A kako bi bilo da ti sad meni popušiš?"... "Mogla si kod mene na satove j**anja i sve bih te naučio"...
  • Ovo su samo neke situacije koje su doživjele glumice, hrvatske, bosanske, srpske, a koje su podijelile na Fb stranici NisamTražila koju su pokrenule četiri sarajevske glumice nakon javnog priznanja Milene Radulović kako ju je kao 17-godišnjakinju silovao učitelj glume
  • Je li došlo vrijeme za balkanski #MeToo pokret? Nadamo se da jest

Tko je mogao slutiti da će se javna ispovijest 26-godišnje beogradske glumice Milene Radulović prije tri dana u Blicu premetnuti u balkanski #MeToo pokret? Da će nakon njezine priče kako ju je dok je pohađala njegovu glumačku školu u dobi od 17 godina silovao poznati i priznati učitelj glume Miroslav Mika Aleksić? Koji je, usput, uhićen u Beogradu. Mileni se prvo priključilo joj nekoliko djevojaka, neke od njih i maloljetne, koje su pohađale Aleksićevu školu i proživjele isto, a u samo nekoliko dana "požar" se proširio regijom. Četiri sarajevske glumice pokrenule su Facebook stranicu NisamTražila i koja je zasuta sličnim šokantnim iskustvima žena.

Life&style Srpska glumica šokirala ispovješću: Kolegice i mene silovao je legenadrni učitelj glume, ponavljalo se

Krenulo je s glumicama, javljaju se iz cijele regije, iz Hrvatske, Crne Gore, BiH sa svojim pričama, uz repertoar svih vrsta seksualnog nasilja od pipkanja, seksa kao protuuslugu za ulogu ili prolazak na prijemnom, inzistiranja na skidanju kad za to nije bilo potrebe, omalovažavajućih primjerdbi. No tema doživljenog seksualnog nasilja kao hobotnica se raširila i na druga zvanja, glazbenu industriju, modeling, ali i poslove u "običnim" firmama; na druge institucije, festivale, fakultete i škole, profesore u glazbenim školama, na Filozofskom fakultetu, ne samo glumačkoj akademiji. Evo nekih ispovijesti glumica; između ostalih progovorile su i glumice iz Hrvatske:

 

Da, naravno, znamo da se seksualno naselje na brdovitom Balkanu uvelike prakticira tako da nije čudno da priča ima napretek. No izgleda da je došlo vrijeme da žene o njemu ne samo javno (i najčešće anonimno) progovore već da upru prstom u nasilnike i aktivno se počnu boriti. Na NisamTražila tako se javila i međunarodno priznata i nagrađivana sarajevska redateljica Jasmila Žbanić: 

Oglasila se i Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu pozivom da se prijave svi slučajevi seksualnog uznemiravanja koji se događaju i koji su se dogodili. Lijepa gesta, mada se teško oteti dojmu da neka institucija ama baš ništa ne zna o tome što se događa unutar nje. Da, studentice šute iz straha, srama, ali kako se među njima vrlo dobro zna koji je profesor kakav, je li vjerojatno da to nitko o njegovih kolega ne zna? U svakom slučaju, nadajmo se više neće "žmiriti", a ni šutjeti.

"Bile smo potaknute činjenicom da se u sredini u kojoj živimo, konstantno čudimo i osuđujemo nasilje koje se događa ženama u drugim sredinama, ali same nismo spremne govoriti o tome. Dakle, pravimo se da se to kod nas ne događa. Žene koje se bave javnim profesijama često se percipiraju kao privilegirane članice društva, a to u praksi izgleda puno drukčije. Shvatile smo da većina žena još nije spremna izaći iz anonimnosti kad je u pitanju rodno zasnovano nasilje, ali je jako važno da stvorimo prostor za razgovor i da skrenemo pozornost na to da se ono itekako događa i u našoj sredini" rekle su za Jutarnji list četiri žene koje su s NisamTražila pokrenule novu lavinu o seksualnom zlostavljanju u našem društvu.

Evo kako je, na primjer, voditeljica Jelena Obućina jučerašnju emisiju "Pregled dana" NewsmaxAdria počela je neuobičajeno - šutnjom kako bi podržala žrtve seksualnog zlostavljanja.

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr