Najukusnija uskršnja slastica: Colomba je pandan panettoneu i pandoru, a najfinija je s kremom od pistacija

CaPisti
Vidi originalni članak
  • U našim je krajevima tako nezamislivo da Uskrs prođe bez pečene janjetine, šunke, kuhanih  jaja, kruha, raznih kolača i slastica, a posebice bez uskrsne pogače ili pince
  • A baš kao što je kod nas pinca neizostavan dodatak svakom uskrsnom stolu, kod naših susjeda Talijana neizostavni su panettone i pandoro, ali i colomba, blagdanski kolači koji su malo pomalo osvojili i ostatak svijeta
  • Colomba možda kod nas još uvijek nije poznata kao panettone ili pandoro, ali je jednako ukusna i itekako vrijedna pažnje, a mi smo otkrili gdje pronaći najfiniju varijantu

Kao jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, Uskrs se svake godine diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, tradicionalno obilježava i slavi na različite načine. Svaka zemlja i svaki kraj ima neke svoje tradicije i običaje, a ono što im je svima zajedničko je bogat blagdanski stol prepun finih jela i raznih poslastica. U našim je krajevima tako nezamislivo da Uskrs prođe bez pečene janjetine, šunke, kuhanih  jaja, kruha, raznih kolača i slastica, a posebice bez uskrsne pogače ili pince - slatkog kruha koji se obično priprema s dodatkom suhog voća i orašastih plodova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FARINA 00 - Elena T. (@farina_00_blog)

A baš kao što je kod nas pinca neizostavan dodatak svakom uskrsnom stolu, kod naših susjeda Talijana neizostavni su panettone i pandoro, ali i colomba, blagdanski kolači koji su, zahvaljujući neodoljivim okusima, kao i sve ostale gurmanske krasote iz Italije, malo pomalo osvojili i ostatak svijeta. 

Life&style Rascvjetale pisanice i romantične zdjele: Odeata i ove godine ima najljepše komade za uskršnji stol

Panettone i pandoro, ne samo da su i kod nas već dobro poznati, već se posljednjih par godina vode žestoke borbe u izradi istih, na putu do titule onog najboljeg. Ovo se posebice odnosi na panettone, slatki kruh koji potječe s milanskog područja i u koji se najčešće dodaje kandirano citrusno voće, grožđice i orašaste plodove te čokoladu. Za razliku od njega, pandoro potječe iz Verone, radi se bez ikakvih dodataka, a zahvaljujući aromi vanilije te šećeru u prahu kojim se posipa, mogli bismo ga usporediti s našim padišpanjom. Osim po sastojcima koji idu u njih, panettone i pandoro razlikuju se i oblikom pa je tako panettone zaobljen, dok je pandoro zvjezdastog oblika. 

Ona treća slastica, colomba, u našim je krajevima možda malo manje poznata, ali nije ništa manje ukusna. Dapače, ne sumnjamo da će njezin obožavatelj postati svatko tko je okusi! Za razliku od panettonea i pandora, colomba ne postoji stoljećima. Štoviše, postoji tek malo manje od jednog stoljeća, točnije od 30-ih godina kada ju je osmislio Angelo Motta, slavni talijanski pekar. Inspiriran panettonom kojeg se češće povezivalo s Božićem, želio je stvoriti sličan kolač koji bi bio prikladan za Uskrs. Sočno tijesto veoma slično panettoneu obogatio je suhim voćem poput grožđica i kandiranog voća, ispekao ju je u obliku goluba, posuo hrskavim bademima i šećerom u prahu i tako je nastala prva colomba.

Life&style Izgledaju preslatko, a recept ne može biti jednostavniji: Evo kako napraviti šarmantna uskršnja gnijezda

Svatko tko se imalo razumije u tijesta, reći će da priprema colombe, kao ni panettonea, nije nimalo jednostavna - proces zahtijeva pažljivo miješanje, dizanje i pečenje tijesta kako bi se postigla savršena tekstura i okus. Tradicionalno joj se dodaju citrusi  poput limuna i naranče koji daju svježinu, ali postoje i mnoge varijacije u receptima, uključujući one s kakaom, čokoladom ili čak raznim likerima.

Jedna od najukusnijih colombi koja se, srećom, može naći i kod nas, bez imalo dvojbe je CaPistijeva Gourmet Colomba s pistacijem. Kao da to što je napravljena s kiselim tijestom i najfinijim komadićima čokolade nije dovoljno već samo po sebi, oni po čemu je uistinu posebna je prefina krema od pistacija koja dolazi s njom kako bi se mogla ukrasiti svake kriška. Osim kreme koja dolazi zasebno u vrećici, ova je colomba i ukrašena pistacijima 'Bronte D.O.P.', niche proizvodom koji se odlikuje vrhunskom kvalitetom. Ovi se pistaciji uzgajaju na od lave plodnom tlu na obroncima Etne, a zahvaljujući strasti mnogih uzgajivača, postali su jedna od najcjenjenijih i najtraženijih namirnica u cijelom svijetu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Capisti | l'arte del pistacchio (@capisti.official)

Ovu se poslasticu težine 1 kg može pronaći u internetskoj trgovini Buon Gusto po cijeni od 44,90 eura, a oni kojima je panettone ipak nezamjenjiv ovdje mogu pronaći i njega, s dodatkom istih prefinih pistacija s obronaka Etne. 

Posjeti Miss7.24sata.hr