Najljepša mjesta u Dubrovniku kojih nema u vodičima

go dubrovnik
Dubrovnik ne skidamo s liste naj ljetnih desetinacija, a lifestyle insajderica Lena Šutić otkriva nam pogled na njega "iznutra". Što u Dubrovniku ne bi trebala propustiti (ako si sretnica koja u njemu ljetuje)
Vidi originalni članak

Ona ima informaciju kada se otvara novi restoran ili klub, što je najzanimljivije i najvruće događanje, kuda ide cool ekipa i gdje se nalaze skriveni kutci za koje horde turista ne znaju. Lena Šutić je mlada urednica travel i lifestyle portala Go Dubrovnik i, da ne duljimo, evo što nam je otkrila: 

"Kad živiš u gradu kao što je Dubrovnik, pogotovo u ljetnim mjesecima, teško je skrenuti s dobro poznate turističke rute. Zbog prirode posla i znatiželjne naravi, uvijek sam u pogonu, a istraživanje mi je odavno visoko na ljestvici životnih prioriteta. Moja teorija je jednostavna - ako želiš provesti dobar odmor u Dubrovačkoj regiji, klasični turistički vodič odvest će te na sva ona dobro poznata, turistička mjesta.

No, ako želiš provesti odličan odmor, skreni iza ugla i otkrij prave bisere kojih nema u turističkim vodičima. O puno takvih mjesta pisali smo na portalu godubrovnik.com, a danas ću ti otkriti svoja najdraža mjesta u Dubrovniku i okolici koja neće razočarati sve one koji vole uživati u hrani, piću i otkrivanju novih mjesta."

Naravno,  Zidine, Porporela, Stradun, Knežev Dvor su must. Ali što kažeš na posjet jednoj od tri najstarije ljekarne u Europi (koja, by the way,  bez prestanka radi od 1317. godine sve do danas)? Riječ je o Ljekarni Male braće. Mama mi je odavno otkrila njihovu kremu od ruža i godinama je religiozno koristim. O toj istoj kremi nedavno se raspisao i Vogue, a ekipa u ljekarni čeka u redovima za svoju teglicu. Tu je prekrasni medicinski vrt u kojem i dan danas raste ljekovito bilje, poput metvice, ružmarina i kadulje. Ovo mjesto je pravi mali raj unutar gradskih zidina.

Ogladnjela si?  Restorani u staroj jezgri Grada odlični su i sigurno će svatko pronaći nešto za sebe. Kao osobne favorite navela bih Lucin Kantun i talijanski restoran Segreto. Što god odabreš s menija sigurno nećeš pogriješiti, a svidjet će ti se i njihovi prekrasni interijeri i tarace.

 Ako želiš pobjeći od vrućine i popiti kavu u hladu, potraži Soul Caffe u Uskoj ulici. Kava je odlična, a glazba će te vratiti u neko drugo vrijeme. 

Pobjegnimo iz Grada do Lapadske obale, gdje ćeš, uz more, pronaći Peppers Eatery, savršeno mjesto za lagani ručak i hladnu Rose Lemonade.

Možeš malo i pobjeći iz samog centra Dubrovnika i uputiti se na Pelješac! Svaki vikend, sa svojom (naj)boljom polovicom bježim iz Grada. Pelješac je udaljen kojih sat vremena od Dubrovnika, a pruža mir, odmor od hordi turista, prekrasne plaže, netaknutu prirodu i fantastičnu hranu. 

Savršeno mjesto za bijeg od stvarnosti na kojem ćete napuniti baterije za novi radni tjedan. Ston i stonske kamenice su uvijek nezaobilazna postaja, a ako ste ljubitelji vina, nikako nemojte zaobići niti posjet nekoj od malih vinarija. Moja najdraža je vinarija Mili. Što zbog fantastičnog vina, a što zbog pogleda na Mljet i Ston koji se puca s vrha vinograda iznad mjesta Prapratno. 

Kad ogladniš, možeš se uputiti u mjesto Kobaš, i potražiti Luka’s Tavern, omiljenu destinaciju nautičara gdje će najbolju morsku hranu vaditi iz mora pred tvojim očima.

 
Elafitski otoci zasigurno su među najljepšim otocima na svijetu. Kalamota, Lopud, Šipan, Mljet… Za koji god se odlučiš, nećeš pogriješiti. Zadnji koji smo, moj dragi i ja, posjetili je Mljet. U luci možeš iznajmiti old-school kabrio autić na cijeli dan i voziti se po otoku. Kakav doživljaj! 

Nikako ne bi trebala zaobići nacionalni park, Odisejevu špilju (ponesite tenisice), i prekrasnu pješčanu plažu Saplunara. Kad ogladniš, pitaj za mljetske makarule. Za prste polizat’!

Ako pak odlučiš posjetiti Šipan, restoran BOWA će te oduševiti. Ovdje se pazi na svaki detalj, a na tebi je samo uživati. Najbolja morska hrana, prekrasna plažica, zvuk cvrčka i odlični mojito recept su za savršeni ljetni dan.

 

miss7 retro: Jesi li već poslala razglednicu ovog ljeta? 

Posjeti Miss7.24sata.hr