Najbolji recepti za domaći sladoled u kojem će svi uživati ovog ljeta

Instagram@swirlsplash.to Najbolji recepti za domaći sladoled u kojem će svi uživati ovog ljeta
Vidi originalni članak
  • Domaći sladoled je ukusan i zabavan za napraviti, možeš prilagoditi okuse i koristiti najkvalitetnije sastojke
  • Ipak, može biti teško postići da sladoled ima savršenu čvrstu, a opet kremastu konzistenciju koja je zaštitni znak dobrog sladoleda, a slijedeći ove savjete poboljšati ćeš tehniku izrade domaćeg sladoleda
  • Koji okus voliš? Vjerojatno imamo recept za domaći sladoled koji će te zadovoljiti...

Ako postoji jedna slastica kojoj je mnogima nemoguće odoljeti, to je sladoled. Sladak je, kremast i neodoljivo ukusan. Sladoled je također iznenađujuće lako napraviti kod kuće, sve dok imaš pravi recept i tehniku. Pomoći ćemo ti saznati kako napraviti omiljeni sladoled. Uz to, imamo i profesionalne savjete za pripremu najboljeg domaćeg sladoleda.

Life&style U zagrebačkoj slastičarnici čeka te novi Pink Gin sladoled, kombinacija džina i grejpfruta!

Započni s najboljim sastojcima

Sladoled je dobar onoliko koliko su dobri sastojci koji se koriste za njegovu izradu. Stoga, ako si to možeš priuštiti, kupi organsko mlijeko i vrhnje i jaja iz domaćeg uzgoja, pazeći da sve bude što svježije. Ako dodaješ arome ili sastojke, kao što su čokolada, vanilija ili voće, potraži visokokvalitetne proizvode.

O mastima i kalorijama razmišljaj poslije

Ako pokušavaš paziti što jedeš, vjerojatno kupuješ nemasne verzije sira, mlijeka i druge hrane. Ali sladoled ovisi o visokom udjelu masnoća kako bi se stvorila kremasta tekstura koja se neće lediti i mrviti u zamrzivaču. Kada stekneš dovoljno prakse, možeš eksperimentirati s korištenjem mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoće, ali imaj na umu da tekstura i okus neće biti ni približno tako bogati.

Znaj kada dodati arome

Arome, posebno ekstrakte ili alkohol, treba dodati kada se kuhana krema ohladi. Nemoj ih dodavati u kremu dok je vruća jer će se okusi pokvariti i neće biti toliko izraženi. 

Dobro ohladi kremu

Mnogi recepti za sladoled zahtijevaju izradu kuhane kreme od jaja, šećera i mlijeka. Nakon što si napravila kremu, važno je da je ohladiš u hladnjaku da bude što hladnija prije nego što je staviš u aparat za sladoled. Neki stručnjaci čak preporučuju "odležavanje" smjese u hladnjaku preko noći, što će omogućiti da se smjesa što više prozrači u aparatu, čime se dobije najkremastiji i najglatkiji sladoled.

Zamrzni zdjelu

Govoreći o zamrzavanju, ako koristiš tip aparata za sladoled koji dolazi sa zdjelom za zamrzavanje, obavezno zamrzni ovu zdjelu najmanje 24 sata prije nego što napraviš sladoled. Ako zdjela nije dovoljno hladna, velike su šanse da se sladoled nikada neće smrznuti.

Kako napraviti domaći sladoled?

Točan postupak izrade domaćeg sladoleda ovisi o vrsti. Ali općenito, to uključuje izradu baze, izradu u aparatu za sladoled i zamrzavanje dok ne postane čvrst. Za izradu klasičnog sladoleda na bazi jaja, prvi korak je napraviti kremu. Žumanjke i šećer pjenasto umuti u lonac pa polako umiješaj mlijeko. Kuhaj smjesu na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje. Krema je gotova kada ravnomjerno obloži poleđinu žlice, što može trajati između 5 i 10 minuta. (Nisi sigurna je li tvoja krema spremna? Prstom povuci crtu preko stražnje strane žlice. Ako je crta ostala vidljiva, gotova je.) 

Zatim izlij kremu kroz cjedilo u veliku dobro ohlađenu zdjelu. To će spriječiti kuhanje kreme. Nakon što se ohladi, možeš dodati sastojke poput aroma na bazi alkohola, kao ekstrakt vanilije. Izbjegavaj dodavanje ovih aroma tijekom procesa kuhanja ili dok je krema još vruća, jer bi alkohol mogao uzrokovati da se smjesa razdvoji i morat ćeš početi ispočetka, dodaje.

Sljedeći korak je miješanje smjese u aparatu za sladoled. Preporučuje se mućenje samo do mekane konzistencije. Zapamti, sladoled je još uvijek napravljen od vrhnja. Ako se previše umiješa, počinje se pretvarati u maslac, što utječe na konačnu teksturu. Točnije, postat će tvrda i grudičasta, a ne glatka i kremasta. Nakon miješanja sladoleda, možeš komadićečokolade, smrznutih jagoda ili orašastih plodova. Najbolje je to učiniti nakon miješanja (i prije skladištenja) jer većina strojeva ne radi dobro s takvim sastojcima. Na kraju sladoled prebaci u hermetički zatvorenu plastičnu posudu, a zatim stavi u zamrzivač na najmanje četiri sata.

Sladoled bez aparata

Nema stroja za sladoled? Nema problema. Napravi sladoled bez miješanja, koji je i opcija bez kuhanja. Jednostavno umuti gusto vrhnje i slastičarski šećer dok ne dobiješ konzistenciju šlaga, a zatim ga umiješaj u zaslađeno kondenzirano mlijeko. Dodaj arome, ako ih koristiš, i ulij smjesu u nepropusnu plastičnu posudu i zamrzni na jedan sat, povremeno je preklapajući. Nastavi miješati sladoled svaki sat oko četiri sata, a zatim ga ostavi u zamrzivaču još dva sata (netaknutog) prije posluživanja.

Jagoda, čokolada, vanilija? Evo što tvoj omiljeni okus sladoleda otkriva o tvojoj osobnosti

Kako čuvati domaći sladoled?

Domaći sladoledi obično imaju kratak rok trajanja. To je zato što se DIY vrste izrađuju bez kemijskih stabilizatora, koji su zaslužni za dugovječnost verzija kupljenih u trgovini. Ipak, većina domaćih sladoleda izdržat će oko mjesec dana u zamrzivaču, sve dok ih pravilno čuvaš. Za početak uvijek "spakiraj" sladoled u njegovu posudu. To uključuje pritisak na sladoled kako bi se uklonili mjehurići zraka.

Mjehurići zraka uzrokuju kristale leda, koji oštećuju konačnu konzistenciju proizvoda nakon što je zamrznut. Također, zaštiti površinu sladoleda tako što ćeš direktno na vrh staviti plastičnu foliju. To osigurava da se na sladoledu ne nakuplja višak zraka ili vlage, pomažući da ostane gladak i kremast. Dodaj plastičnu foliju odmah nakon što si "upakirala" sladoled, pa opet, svaki put kada izvadiš kuglicu. Evo nekoliko recepata za domaći sladoled.

Domaći sladoled od čokolade

Sastojci:

  • 300 ml punomasnog mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja (svježeg, nezaslađenog)
  • 100 g šećera
  • 4 žumanjka100 g tamne čokolade (70% kakaa)
  • 2 žličice meda (livadskog ili od bagrema)
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Pomiješaj mlijeko i vrhnje i stavi da zakuha. Makni s vatre, dodajte čokoladu iskidanu na kockice i med, i miješaj pjenjačom dok se ne istope.

2. Pjenjačom ili mikserom izmiješaj žumanjke sa šećerom. Dodaj vruće mlijeko s čokoladom u smjesu od žumanjaka, dobro izmiješaj da se izjednači, pa vrati opet na vatru i kuhaj na laganoj vatri miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati lagano, ali ne smije provreti.

3. Kuhanu kremu (koja je prilično rijetka, tj. tekuća) ulij u zdjelu kroz gusto mrežasto cjedilo i umiješaj ekstrakt vanilije. Kad se potpuno ohladi stavi je u hladnjak najmanje 3-4 sata ili još bolje preko noći.

4. Pripremaj dalje sladoled po uputstvu za stroj za sladoled. Gotov sladoled hladi u zamrzivaču nekoliko sati prije posluživanja.

Domaći sladoled od banane i Nutelle

Sastojci:

  • 4 velike zrele banane oguljene, narezane i smrznute
  • 4 žlice Nutelle

Priprema:

1. Banane oguli, nareži i zamrzni. Zatim, jednom zamrznute, stavi ih u procesor hrane ili blender.  Dobiveni pire stavi u zdjelu i dodaj u njega Nutellu.

2. Dobro promiješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Posluži odmah. Ako voliš tvrđi sladoled, stavi smjesu u zamrzivač i pričekaj nekoliko sati.

Domaći sladoled od kave

Sastojci:

  • 350 ml mlijeka
  • 350 ml slatkog vrhnja
  • 4 žumanjka
  • 120 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 250 ml kave

Priprema: Zagrij mlijeko i vrhnje. Izmiksaj žumanjke sa šećerom i soli. Polako dodaj zagrijano mlijeko i vrhnje i miješaj. Prelij sve nazad u posudu i kuhaj na laganoj vatri nekoliko minuta, sve dok smjesa ne postane gušća i ne počne se lijepiti za drvenu žlicu. Makni s vatre i dodaj šalicu kave. Pričekaj da se ohladi, a zatim prebaci u aparat za sladoled ili direktno u zamrzivač.

Domaći sladoled od lavande i jogurta

Dio od lavande:

  • 3 žumanjka
  • 300 ml mlijeka
  • 300 ml vrhnja za šlag (nikako ne biljno)
  • 300 ml kondenziranog mlijeka
  • 100 g šećera
  • 2 žlice cvjetića lavande ljubičasta jestiva boja (može i bez) 

Mlijeko, kondenzirano mlijeko i vrhnje za šlag stavi na vatru da uzavre. Za to vrijeme izmiksaj žumanjke sa šećerom. Kada smjesa od mlijeka provrije dodaj jedan dio u žumanjke kako bi spriječila da se zgrušaju. Zatim sve opet stavi na slabu vatru i miješaj 10-ak minuta (odnosno dok se krema dovoljno zgusne). Ostavi da se hladi u zamrzivaču.

Ono što je ključno jest ''bućkati'' smjesu što znači otvaranje zamrzivača svakih sat vremena i miješanje smjese dok ponovno ne postane potpuno glatka kako bih izbjegla kristaliće leda u sladoledu.

Dio od jogurta:

  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 200 g grčkog jogurta
  • 3 vanilin šećera

Priprema:

1. Sve sastojke sjedini, te stavi na vatru tek toliko da se šećer rastopi. Postupak hlađenja ponovi kao i kod sladoleda od lavande.

2. Kada se je sladoled dovoljno ohladio, ali ne i potpuno zamrznuo sjedini ta dva okusa zajedno. Možeš ih pomiješati (malo jedan, malo drugi i tako dok ne potrošiš smjese) ili ravnomjerno rasporediti (prvo lavanda, onda jogurt) ili kako želiš.

3. Stavi sladoled natrag u zamrzivač. Prije konzumacije, sladoled ostavi barem 15 min na sobnoj temperaturi.

Domaći sladoled od borovnica

Sastojci:

  • 150 g borovnica
  • Sok i korica polovice limuna
  • 25 g šećera
  • 350 ml slatkog vrhnja
  • 150 ml kondenziranog mlijeka

Priprema:

1. Izblendaj borovnice i premjesti ih u tavicu. Dodaj koricu polovice limuna, šećer i kuhaj na srednjoj vatri. Kad počne ključati, smanji vatru i pusti da krčka 10 do 15 minuta. 

2. Pričekaj da se malo ohladi, a zatim premjesti u plastičnu posudu i stavi u hladnjak.

3. U velikoj posudi izmiksaj vrhnje. Dodaj kondenzirano mlijeko i lagano promiješaj, a zatim dodaj i ohlađenu smjesu s borovnicama.

4. Premjesti u zamrzivač na barem pet sati.

Life&style Novi King Majestic: kad se okus cheesecakea stopi s borovnicom i bijelom čokoladom

 

Posjeti Miss7.24sata.hr