Najbolji filmovi 2021. godine: Ovih 25 filmova je obilježilo godinu i isplati ih se pogledati

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Prethodna godina iza sebe uvijek ostavi hrpu filmova koje nismo stigli, a želimo pogledati
  • Osim toga, uvijek se dobro i prisjetiti što se to sve u svijetu filma pojavilo novo pa ti tako donosimo pregled najboljih filmova 2021. godine
  • Među njima su i oni nominirani za Oscara, ali i oni koji su prošli "ispod radara" 

Nominacije za Oscare početkom godine neminovno nas vraćaju u prethodnu godinu koja uvijek prođe prebrzo da bismo pogledali sve odlične filmove koje je iznjedrila. Ipak, 2021. godina bila je vrijeme povratka kinu i velikim spektaklima na koje se zbog one ranije, pandemijske, dulje čekalo. Mnogi su od njih već osvojili Zlatne globuse i našli se na listi za prestižnu filmsku nagradu Oscar.

Neki od njih u kratkome su roku prisvojili i epitet najgledanijih. U nastavku pišemo o 25 novih filmova koju su prema ocjenama publike i stranih kritičara, ali i prema osobnim preporukama, bili najbolji prošle, 2021. godine. Evo koje naslove možeš pogledati sama ili u - posebnom društvu! I ne, redoslijed nije važan!

1. Spider-Man: No Way Home

Zaigurno jedan od najočekivanijih filmova je novi nastavak Spidermana pa ne čudi da je u jednom danu film zaradio više od 120 milijuna dolara! U glavnoj je ulozi ponovno Tom Holland koji je mnogima dosad najdraže utjelovljenje legendarnog lika. U ovom je filmu po prvi puta Spidermanov identitet otkriven pa se mora suočiti sa spajanjem privatnog života i pojmom superheroja, a kad zatraži pomoć doktora Strangea, sve krene naopako.

2. Dune

Jedan od najuspješnijih filmova u posljednje vrijeme, u režiji Dennisa Villeneuvea, snimljen je prema SF klasiku Franka Herberta i ujedno je remake filma Davida Lyncha iz 1984. godine. Prati sagu o obitelji Aitreides. Paul je mladić čiji je zadatak spasiti budućnost svoga naroda pa putuje na planet Arakis gdje je njegova obitelj srušena s vlasti. On i njegova majka na svome putu sretnu razne i neobične saveznike i bore se protiv svojih strahova.

3. Power of the Dog

Film Jane Campion izuzetno je uzbudljiva drama nominirana i za Oscara, koja nam kroz odličnu glumačku postavu donosi obiteljsku tematiku. Benedict Cumberbatch, Kristen Dunst i Jesse Plemons nositelji su glavnih uloga drame koja se odvija u ruralnoj Montani još 1920-ih godina.  Nasilni Phil, kojeg glumi Cumberbatch živi na ranču s bratom Georgeom kojeg glumi Plemons kad odjednom u njihove živote ulazi udovica Rose, koju je utjelovila Dunst, i njezin sin Peter. George se u Rose zaljubljuje i nju i njezino dijete počinje smatrati dijelom obitelj, dok je istovremeno s njima Phil izuzetno grub.

Life&style Sezona je Oscara - tome u čast izabrali smo 8 najboljih oscarovskih filmova na Netflixu

4. Drive My Car

Film nastao prema knjizi japanskog pisca Harukija Murakamija nominiran je za Oscara u kategoriji najboljeg filma, a to je prvi put da se japanski film nalazi na toj listi. Ovaj road film i drama prati Yūsukea Kafukua koji režira predstavu u Hiroshimi i to dvije godine nakon smrti supruge. Po dolasku upoznaje Misaki koja postaje njegova vozačica, a približavanjem premijere u njegov se život upliće i osoba iz prošlosti kao i razni misteriji njegove pokojne supruge.

5. Paralelne majke

Novi film genijalnoga španjolskog redatelja Pedra Almodovara osvojio je već brojne nagrade, baš kao i njegova glavna glumica. Almodovarova muza Penelope Cruz nalazi se u ulozi buduće majke. Radnja se vrti oko nje i još jedne žene koje se sreću u bolnici netom prije no što će roditi. I dok je jedna starija i spremna roditi, druga je tek prestrašena adolescentica koja se kaje. Njihov odnos postaje neočekivano čvrst, a nekoliko riječi koje će razmijeniti promijenit će im živote zauvijek.

6. CODA

CODA, akronim za dijete gluhih roditelja, je u ovome filmu 17-godišnja Ruby. Ova coming of age drama priča o Rubynom životu koji prolazi u olakšavanju komunikacije roditeljima, radu na obiteljskom brodu i njezinoj školi pa joj ne ostaje puno slobodnog vremena. Ipak, Ruby se upisuje na zbor i otkriva svoj pjevački talent, no teško joj je uskladiti obaveze i želje.

7. Licorice Pizza

Romantična coming of age drama priča o 25-godišnjoj asistentici Alani Kaine i mladome 15-godišnjem glumcu Garyju Valentinu koji odrastaju i zaljubljuju se na ulicama San Fernanda 1973. Godine. Film je dobio i tri nominacije za Oscara, a dok su glavne uloge pripale novim glumačkim imenima, u filmu se pojavljuju i Sean Pean, Bradley Cooper i Tom Waits.

8.C’mon C’mon

Johnny, kojeg glumi Joaquin Phoenix, radijski novinar i dokumentarist je koji intervjuira djecu o njihovim strahovima i nadama. No, kad ga sestra zamoli da brine o njezinom sinu Jesseju, energičnom dječaku bujne mašte. Johnny se s njim uputi na putovanje SAD-om kako bi mu pokazao život van Los Angelesa, a njihov odnos donijet će neočekivane rezultate.

9. Belfast

Crno-bijeli film u režiji Kennetha Branagha s temom odrastanja donosi priču o dječaku Buddyju usred sukoba u sjevernoj Irskoj. Njegov otac, kojeg je utjelovio Jamie Dornan, mora otputovati u Englesku zbog posla, a majka, koju glumi Caitriona Balfe, ostaje i odgaja djecu. Oboje su neodlučni hoće li odseliti u Englesku ili ostati u Belfastu, sve dok njihova djeca, tako i Buddy, polako proživljavaju svoje trenutke djetinjstva u ovakvoj okolini.

10. Učenik

Za sve koji vole malo sporije filmove meditativne tematike, film Chaitanyae Tamhanea prati život pjevača indijske tradicionalne glazbe koji obožava svoj poziv. Proučava se tema sumnje u sebe, žrtve i borbe koja postaje egzistencijalna kriza i postavlja se pitanje što kada cijeli svoj život posvetiš nečemu u čemu zapravo ispadaš sasvim prosječan? Kamo tada nestaje: “Kad nešto voliš, uspjet ćeš”?

Life&style Najbolji Netflix filmovi u 2022: Ovih 25 naslova vrijedi pogledati i dva puta!

11. Flee

Ovaj animirani film na Sundance je festivalu ranije ove godine već primio puno pohvala, a radnja prati Amina Nawabija koji priča o svojoj prošlosti i bijegu iz Afganistana u Dansku. Film je nominiran za Oscara za najbolji animirani film.

12. Raya i posljednji zmaj

Nominiran za Zlatni globus i Oscara, ovaj je animirani film idealan za obiteljsku večer. Jedan od najbolji crtanih ostvarenja u posljednje vrijeme prati razvoj stare civilizacije Kumandre podijeljene na pet naroda od kojih jedan čuva dragulj koji sadrži moći nekadašnjih zmajeva. Nakon što narodi zbog toga međusobno zarate, djevojka Raya odlučna je spasiti svoju obitelj i cijeli svijet tako što će pronaći - posljednjeg zmaja. Ne bi to bila posebna priča da njezin temelj nisu one prave vrijednosti, a jedna od njih, kako će vrijeme pokazati, najvažnija.

13. Obitelj Mitchell protiv strojeva

Još jedan crtani film, definitivno najduhovitiji, prati obitelj, i to najčudniju obitelj na svijetu, koja svijet spašava od robota. Uz simpatične i zabavne scene koje prate roditelje i njihovu djecu, radnja pokazuje i važnost bezuvjetne obiteljske ljubavi i zajedništva i još je jedan na popisu onih koje možete gledati i s mališanima ( ili bez njih!).

Love&Sex Najljepše ljubavne priče u crtanim filmovima: Besmrtne ljubavi o kojima smo sve bezbroj puta sanjale

14. West Side Story

Još jedan remake na ovoj listi je mjuzikl  West Side Story čiji je original snimljen 1957. godine. Ovaj puta priču je režirao Steven Spielberg, a unatoč komercijalnom neuspjehu, kritičari su rezultatom oduševljeni. Radnja prati dvije sukobljene bande na ulicama New Yorka, Jetse (talijansko-američkog porijekla) i Sharkse (portorikanske imigrante). No, kad se dvoje mladih s različitih strana zaljube, nastaju nove situacije za cijelu okolinu. Film je nominiran i za Oscara.

15. Tick, tick…BOOM!

Još jedan mjuzikl koji je snimljen prema originalu Jonathana Larsona iz 2001. Godine oduševio je publiku. Inspiraciju vuče iz života samoga skladatelja, a prati kompozitora Jona koji živi u New Yorku 90-ih i jedva se snalazi u životu. Prije 30. Rođendana mora donijeti veliku odluku - hoće li i dalje grafiti karijeru u mjuziklima i pisati svoje umjetničko djelo ili će prihvatiti financijski siguran posao.

16. Annette 

Film se opisuje kao rock opera, a prati stand-up komičara kojeg glumi Adam Driver i njegovu suprugu, opernu pjevačicu koju je utjelovila Marion Cotillard, čiji se život drastično mijenja kad dobiju prvo dijete. Kako bi spasili brak odlaze na putovanje na kojem, plešući valcer, jedno od njih otpleše u - smrt. No, nije sve tako tragično jer daljnji događaji mijenjaju tijek priče koja objedinjuje ljubav, bol i  slavu. Na Filmskom festivalu u Cannesu redatelj je filma, Leos Carax, kojem je ovo prvo filmsko ostvarenje na engleskom jeziku,  osvojio i međunarodnu nagradu 

17. Barb i Star na putu za Vista del Mar

Ova simpatična komedija lako će odvesti daleko od svakodnevice i pomoći odmoriti mozak! Radnja prati dvije najbolje prijateljice iz Nebraske koje putuju, i to prvi put uopće, na Floridu na odmor, a završe u zavrzlami ekscentričnog zločinca!

Life&style Najbolji srpski filmovi:15 naslova koje vrijedi pogledati i u 2022.

 

18. Zemlja nomada

Ovaj dramski film snimljen je prema romanu Jessice Bruder iz 2017. Godine, Zemlja nomada: Preživjeti Ameriku u 21. Stoljeću. Stalna kamperka s povremenim zaposlenjem nakon suprugove smrti ostaje bez kuće pa odlučuje napustiti rodni grad i putovati po SAD-u. Tu je ulogu preuzela Frances McDormand, idealna za još jednu ulogu žene teškim životnim putom kao što je to bilo u njezinim ranijim ulogama. Ona je ujedno i druga producentica filma uz Chloe Zhao koja je film i režirala, ali i napisala scenarij. Film prikazuje život starijih Amerikanaca koji žive u svojim prijevoznim sredstvima i lutaju od zaposlenja do zaposlenja od jedne do druge strane obale, preživljavajući u kapitalističkoj Americi kakva je danas.

19. Svinja

“Zato što je volim”, odgovara Nicholas Cage svome suputniku na pitanje zašto i dalje traži svoju svinju. Cage je u ovome filmu utjelovio čovjeka koji je izgubio sve osim svinje uz koju skuplja tartufe. No, kad mu i nju otmu, upušta se u potragu s trgovcem tartufima kako bi pronašao svoju prijateljicu.

20. Zeleni vitez

Film koji se temelji na legendi o kralju Arthuru prikazuje njegovoga bezobzirnog nećaka Gawaina koji kreće u potragu za Zelenim vitezom. Na putu sreće duhove, divove i razne opasnosti preko kojih pokazuje svoju vrijednost obitelji, ali i cijelome kraljevstvu. No, nije ovo tipična priča o arturijanskoj legendi jer fokus stavlja i na proces odrastanja i suočavanja sa samim sobom. Redatelj David Lowery za glavnu je ulogu odabrao Deva Patela koji se i svojim izgledom i energijom savršeno uklapa u ovu poznatu, ali ipak novu legendarnu priču.

21. Matrix - Resurrections

Dok se prijašnja trilogija nije odvijala u vrijeme dok su ljudi i u stvarnome svijetu, van filma, bili robovi tehnologije, ovaj nastavak dodatno naglašava fenomen kontrole virtualnog svijeta. Neo se 18 godina nakon trećeg nastavka, Matrix Revolution, vraća u četvrtom dijelu Matrixa u režiji Lane Wachowski. Radnja se filma odvija 60 godina kasnije i prati Nea koji živi kao kreator video igara i teško razlučuje stvarnost od mašte. Grupa pobunjenika, na čelu s programiranom verzijom Morpheusa, oslobađa Nea iz nove verzije - Matrixa.

22. Otac

S temom demencije, ovaj film Floriana Zellera o tom stanju progovara iz perspektive oboljele osobe, 85-godišnjeg Anthonyja, kojeg je maestralno utjelovio Anthony Hopkins. Njegovo promijenjeno pamćenje kao i fragmenti prošlosti uvode nas u sasvim osobnu priču s potresnim saznanjima.

23. Najgora osoba na svijetu

U režiji Joachima Triera dolazi još jedan melankolični film, ali ovaj put u vidu romantične komedije. Djevojka na pragu tridesete mora odlučiti, i to sve u procesu introspekcije i samootkrića, hoće li se skrasiti s dosadašnjim dečkom ili možda upustiti u novu vezu. Kompleksnost muško-ženskih odnosa i osjećaj samoga sebe isprepliće se s tematikom ljubavi, a sve to može se odigrati na bezbroj načina kroz vrijeme. A upravo se vrijeme na kraju - zamrzava.

24. Kralj Richard

Ovaj sportski film isprepliće se s obiteljskom dramom, a riječ je o biografiji teniskih sestara Venus i Serene Williams, njihovoj obitelji na čelu s ocem čije je ime u naslovu. Richarda, tvrdoglavog, arogantnog, fokusiranog i siromašnog oca glumi Will Smith koji je za tu ulogu nominiran i za Oscara.

25. Spencer

Film o princezi Diani predstavlja je u mješavini zbilje i fikcije jer se prikazuje i istražuje njezino unutarnje stanje. Utjelovila ju je Kristen Stewart, a film u režiji Pabla Lorraina prenosi Dianinu zarobljenost kako u zlatnom kavezu, tako i u vlastitome umu.

Life&style 16 filmskih soundtrackova koji su postali slavniji nego filmovi za koje su rađeni - poslušaj ih

 

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr