Najbolje serije u 2022.: Evo zašto je 'Nasljeđe' pomelo konkurenciju na Emmyju

Pixsell
Vidi originalni članak
  • U Microsoft Theateru u Los Angelesu održana je 74. svečana dodjela nagrade Emmy
  • HBO-ova serija 'Nasljeđe' je proglašena najboljom dramskom serijom ispred 'Igre lignje', 'Nazovi Saula' i 'Euforije'
  • Zendaya je najbolja glumica, zvijezda 'Igre lige' najbolji glumac, a 'Ted Lasso' najbolja humoristična serija    
  • Donosimo popis osvajača Emmyja u svim najvažnijim kategorijama

Nakon dvije godine što je ceremonija nagrada za najbolja ostvarenja u TV industriji bila ograničena radi borbe protiv pandemije,  Emmy se vratio u svečani ambijent kazališta Microsoft u Los Angelesu. Čast za ovogodišnjeg voditelja prestižne ceremonije pripala je veteranu kultne zabavne emisije Saturday Night Live, Kenanu Thompsonu. Čak 20 tisuća članova Američke akademije televizijskih umjetnosti i znanosti odlučivalo je o izvanrednom radu u američkom udarnom i dnevnom zabavnom programu i dodijelilo više od 100 Emmy nagrada u 24 kategorije. Iako su ovogodišnji Emmyji ponudili nekoliko iznenađenja, kipići za glavne nagrade su uglavnom otišli dobro poznatim serijama i višegodišnjim favoritima. Donosimo pobjednike večeri u najvažnijim kategorijama.

Serija 'Nasljeđe' pomela konkurenciju s 25 nominacija

Kad je u pitanju jedna od najvažnijih kategorija - nagrada za najbolju dramsku seriju, ovdje nije bilo iznenađenja. Emmy je ponovno nagradio seriju 'Nasljeđe' (Succession) koja je i 2020. proglašena najboljom dramskom serijom. Serija je u ovoj kategoriji pobijedila izazovnu konkurenciju koja se sastojala od serija 'Better Call Saul', 'Euforia', 'Ozark', 'Severance', 'Igra lignji' (Squid Game), 'Stranger Things' i 'Yellowjackets'. HBO-eva financijska serija imala je najviše nominacija ove godine, čak njih 25, a uz Emmy za najbolju dramsku seriju osvojila je i onog za za izvanredno pisanje za dramsku seriju, dok je glumac Matthew Macfayden uzeo kipić za izvanrednog sporednog glumca. 

Serija 'Nasljeđe' do sada je izbacila tri sezone, a trenutno je u produkciji i četvrta. Radi se o seriji koja je podjednako oduševila i publiku i kritiku te se smatra jednom od najboljih TV serija posljednjih godina što svakako potvrđuju i njeni brojni Emmyji. Smještena u New Yorku, radnja ove HBO-ove dramske serije prati obitelj Roy, vlasnike medijskog carstva Waystar/Royco, na čelu s glavom obitelji Loganom Royom (Brian Cox). Na početku serije Logan je upravo proslavio 80. rođendan, zdravstveno se ne osjeća dobro, a njegovih četvero djece silno želi vlast i dokazati ocu da su sposobna za velike poslovne uspjehe.

Stars Glavni favorit za Oscara: Evo zbog čega je poseban Spielbergov najnoviji film koji je radio prema svom životu

Autor nagrađivane serije je Britanac Jesse Armstrong koji je stvorio obitelj Roy dobrim dijelom na sliku i priliku medijskog magnata Ruperta Murdocha i njegove obitelji. Kako se serija počela snimati u vrijeme kada je na vlasti u Americi bio Donald Trump, na neki način je bila i kritika njegovog načina vođenja tvrtke, ali i države. Disfunkcionalna obitelj Roy postala je televizijska slika korporativne Amerike, a posebnost ove serije je što nema apsolutno ni jednog junaka, ali zato je gotovo svaki lik antijunak. Unatoč tome, osvojila je srca gledatelja i kritičara.

Uz Nasljeđe, istaknule su se još dvije serije. Najboljom komedijom ponovno je proglašen 'Ted Lasso', dok je nagrada za najbolju limitiranu seriju pripala humoristično-dramskoj antologijskoj seriji 'Bijeli lotos' White Lotus.

Ovogodišnji Emmyiji napokon su nešto raznolikiji po pitanju rase

Prošlogodišnje Emmye obilježio je skandal radi kojeg su mnogi i sabotirali dodjelu nagrada jer su sve Emmye pokupili bijelci. Ove godine pobjednici su ipak nešto raznolikiji kada je u pitanju boja kože te je korejska serija 'Igra lignji' pomrsila račune 'Nasljeđu' u važnoj kategoriji Izvanredne režije za dramsku seriju. Glumac Lee Jung-jae osvojio je Emmya za izvanrednog glavnog glumca u dramskoj seriji te je time postao prva osoba koja je osvojila glumačku nagradu za izvedbu koja nije na engleskom jeziku.

A još jedna glumica koja se upisuje (ponovno!) u povijest Emmya je mlada Zendaya za ulogu u seriji 'Euforija'. Zendaya je 2020. osvojila Emmya za izvanrednu glavnu glumicu u dramskoj seriji i time postala najmlađa dobitnica Emmya za kategoriju glavne glumice. Ove godine ponovno je odnijela pobjedu u kategoriji izvanredne glavne glumice i time srušila još dva rekorda: Zendaya je najmlađa glumica koja je osvojila dva Emmyja i prva crnkinja koja je dva puta osvojila Emmyja za glavnu glumicu u dramskoj seriji.

Borba streaming divova - HBO uvjerljivo vodi

Nako prošlogodišnje dominacije Netflix produkcije gdje je ovaj streaming servis osvojio 44 nominacije, naspram HBO-a sa skromnih 19, ove godine ponovno tradicionalno dominira HBO. S višestrukim pobjedama za mini seriju 'Bijeli lotos' (koja je imala ukupno 10 pobjeda) i 'Nasljeđe', plus ključne nagrade za serije kao što su Euforija, Hacks i Last Week Tonight, HBO/HBO Max dramatično je povećao vodstvo naspram Netflixa koji ove godine nije imao kvantitativno značajne rezultate iako je sa serijom 'Igra lignje' ostvario veliki uspjeh.

Četvrta sezona 'Manifesta': Evo što sve znamo o novim nastavcima popularne Netflixove serije

HBO nije baš pobijedio u svim najjačim kategorijama, ali stoji kao jasan ukupni lider sa 140 nominacija. Netflix je bio jedini drugi streaming servis koji je dobio troznamenkastu brojku, dostigavši 105. U prosjeku, to su 3 nominacije u 35 projekata, u usporedbi s HBO-ovim prosjekom od gotovo 6 nominacija za 24 nominirane serije, filmove i posebne ponude. U top 5 su se još našli Hulu, Apple TV+ i Disney+. 

Donosimo sve dobitnike u najvažnijim kategorijama.

Za najbolju dramsku seriju: Nasljeđe (Succession)

Za najbolju humorističnu seriju: Ted Lasso

Za najbolju mini seriju: Bijeli lotos (The White Lotus)

Izvanredna režija za dramsku seriju: Hwang Dong-hyuk, Igra lignje, “Red Light, Green Light

Izvanredna režija za humorističnu seriju: MJ Delaney, Ted Lasso, “No Weddings And A Funeral”

Izvanredna režija za mini seriju:  Mike White, Bijeli lotos, (The White Lotus)

Za izvanrednog glavnog glumca u dramskoj seriji: Lee Jung-jae, Igra lignje (Squid Games)

Za izvanrednog glavnog glumca u humorističnoj seriji: Jason Sudeikis, Ted Lasso

Za izvanrednog glavnog glumca u mini seriji: Michael Keaton, Dopesick

Za izvanrednu glavnu glumicu u humorističnoj seriji: Jean Smart, Hacks

Za izvanrednu glavnu glumicu u dramskoj seriji: Zendaya, Euphoria

Za izvanrednu glavnu glumicu u mini seriji:  Amanda Seyfried, The Dropout

Za izvanrednog sporednog glumca u mini seriji: Murray Bartlett, Bijeli lotos, (The White Lotus)

Za izvanrednog sporednog glumca u dramskoj seriji: Matthew Macfayden, Nasljeđe (Succession)

Za izvanrednog sporednog glumca u humorističnoj seriji: Brett Goldstein, Ted Lasso

Za izvanrednu sporednu glumicu u dramskoj seriji: Julia Garner, Ozark

Za izvanrednu sporednu glumicu u humorističnoj seriji: Sheryl Lee Ralph, Abbott Elementary

Za izvanrednu sporednu glumicu u mini seriji: Jennifer Coolidge, Bijeli lotos (The White Lotus)

Izvanredna 'variety' serija: Saturday Night Live

Izvanredni 'variety talk show': Last Week Tonight With John Oliver

Izvanredan 'variety' specijal: Adele: One Night Only

Izvanredan voditelj u reality ili natjecateljskom programu: RuPaul Charles, RuPaul’s Drag Race

 

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr