Muči te neugodan miris iz usta? Ovaj prirodni lijek mogao bi riješiti problem

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Đumbir se od davnina smatra vrlo ljekovitom biljkom
  • Mučnina, bolovi u mišićima, vrtoglavica: čini se da je popis bolesti protiv kojih bi đumbir trebao pomoći beskrajna
  • Međutim, djeluje li đumbir protiv lošeg zadaha?

Đumbir je pravi čarobni gomoljasti korijen: ne samo da jelima i pićima daje ugodnu pikantnost, nego je poznato i da pomaže kod raznih bolesti ublažavajući tegobe. Konzumiranje ove superzdrave namirnice donosi razne koristi za naš organizam.  Istraživanja pokazuju da ljutkasta tvar i esencijalna ulja iz đumbira mogu, između ostaloga, pomoći kod mučnine i podražaja na povraćanje. Istraživači sa Tehničkog sveučilišta u Münchenu, pod vodstvom Thomasa Hofmanna, otkrili su još jedno praktično svojstvo đumbira: naime, đumbir pomaže i protiv neugodnog zadaha.

Brza pomoć Ovo je najveća pogreška koju ljudi rade kod vježbanja - pogledaj kako ćeš popraviti štetu

via GIPHY

Evo zašto đumbir pomaže protiv neugodnog zadaha

Prema znanstvenicima, kada se konzumira đumbir, koncentracija enzima sulfhidril-oksidaze 1 u slini povećava se u roku od nekoliko sekundi – i to 16 puta. Za učinak je zaslužna ljuta tvar đinđerol iz đumbira. Posao enzima slinovnice: razgraditi sumporne spojeve neugodnog mirisa u ustima. S jedne strane, to osigurava smanjenje inače dugotrajnog okusa određenih namirnica, poput kave. „Također će ti dah ljepše mirisati“, objašnjava Hoffmann. U budućnosti bi se đumbir mogao koristiti protiv neugodnog zadaha, na primjer upotrebom đinđerola u proizvodima za njegu usne šupljine.

Za zdravlje Isprobaj ovaj zanimljiv recept za superzdravi, moćni napitak od đumbira

I kako sada možemo koristiti đumbir protiv neugodnog zadaha - što je osobito korisno kad ne možeš oprati zube? Na primjer - čaj! Za pripremu su ti potrebni:

• dva do četiri grama svježeg đumbira

• vruća voda

Jednostavno nareži đumbir na tanke ploške i prelij vrućom vodom. Zatim pusti da odstoji oko pet minuta. Općenito, svaka priprema jela s đumbirom također je dobra za liniju: 100 grama đumbira ima samo 80 kalorija ili 335 kilokalorija (kcal.), a đumbir ubrzava i metabolizam što je svakako korisno želiš li mršavjeti.

Posjeti Miss7.24sata.hr