Mnogim je ljudima problem progutati tabletu - izgleda da stalno koristimo pogrešnu "tehniku"

shutterstock Jesmo li oduvijek pogrešno gutali tablete?
Vidi originalni članak
  • Potrebno je naviknuti se kako progutatu tabletu - nekima od nas je to doista teško
  • Međutim, jesi li se ikada pitala piješ li tablete na kriv način? Možda je u tome kvaka
  • Gotovo svi smo radili ovu pogrešku pri gutanju tableta 

Bilo kao dodatke prehrani, za kontracepciju ili kad smo bolesni - tablete teško možeš izbjeći u životu. Dostupne su u raznim oblicima i veličinama. Male tablete ili pak one obložene „skliskim" premazom mnogima je najlakše progutati. Ali, s većim ili neobloženim tabletama često imamo problema i neke je teško progutati. Prema podacima njemačkog Federalnog ministarstva obrazovanja i istraživanja, svaka treća osoba ima poteškoća s gutanjem tableta. To čak znači da neki ljudi zbog toga uzimaju manje tableta tj. lijekova nego što im je doista propisano.

FIT & HEALTH Zašto zapravo ne smijemo piti kad smo na antibiotiku

Često je to samo stvar uma, ali svjesno opuštanje može biti rješenje. Uostalom, puno veće komade smo progutali u jednom potezu bez ikakvih problema. Ali, tehnika je također ključna za uspjeh u gutanju tableta. Mnogi od nas to čine puno kompliciranije nego što bi trebalo biti.

via GIPHY

Evo kako ćeš si olakšati gutanje tableta

Staviš tabletu na jezik i zabaciš glavu unatrag dok gutaš vodu i pilulu: je li to bila tvoja isprobana tehnika za pijenje tableta? To je zapravo previše posla. Umjesto toga pokušaj staviti tabletu u usta, zatim uzmi vode, spusti bradu na prsa da je progutaš pa zatim progutaj. Primijetit ćeš da tableta tako lako klizi prema dolje, bez ikakvog naprezanja vrata. To jako dobro funkcionira s kapsulama, jer su napunjene zrakom i dižu se niz grlo.

via GIPHY

Druga mogućnost je s plastičnom bocom koja se može stisnuti. Stavi tabletu na jezik, a zatim stavi bocu napunjenu vodom do usta. Popij veliki gutljaj iz boce tako da se skupi. Tableta se zatim ispire unatrag i prema dolje uz pomoć gravitacije.

Uvijek pazi da tablete uzimaš s dovoljno tekućine, inače bi u najgorem slučaju mogle zaglaviti u jednjaku i uzrokovati kemijske opekline.

Posjeti Miss7.24sata.hr