Mit o čašici rakije nakon jela: Je li alkohol nakon obroka doista dobar za probavu?

Shutterstock Čašica rakije kao digestiv - istina ili mit?
Vidi originalni članak
  • Već smo od naših baka i djedova čuli da čašica rakije nakon jela „počisti želudac“
  • Kažu i da je dobra kad ti je loše u želucu, teško, mučno... Međutim, je li to doista istina? 
  • Otkrit ćemo ti je li takozvani digestiv nakon jela samo mit

Malo šunke i sira, zatim veliki tanjur tjestenine s umakom i puno parmezana, a za desert nešto jako ukusno s puno čokolade... Kad smo se počastili s ovako raskošnom večerom, neugodan osjećaj sitosti (odnoste prejedenosti) obično ne čeka dugo. Naime, masna i visokokalorična hrana može žestoko opteretiti naš želudac. Mnogi tada rado zgrabe rakiju za probavu. Međutim, je li alkohol doista bitan nakon ovakve gozbe ili je to samo još jedan mit o alkoholnim pićima?

Digestivna rakija nakon raskošnog obroka? Bolje ne! 

Medicina ima jasan odgovor na ovo pitanje: digestivna rakija je mit, jer alkohol definitivno nema probavni učinak. Istraživanje Sveučilišne bolnice u Zürichu to je uspjelo i dokazati: nakon tradicionalnog fondua od švicarskog sira, koji je bio poslužen s bijelim vinom ili crnim čajem, sudionici su jednom popili rakiju, a drugi put vodu. Rezultat istraživanja: alkohol usporava probavu, a to se odnosi i na bijelo vino i na rakiju. U dane kada su ispitanici pili čaj ili vodu uz ili nakon fondua, probavljali su raskošan obrok puno brže nego uz alkoholno piće.

Koje su boje tvoje oči? Jesi li znala da taj podatak utječe na tvoje navike u ispijanju alkohola?

Dakle, nije bilo ni traga „čišćenju želuca“ koje su obećavali baka i djed s rakijom (ili vinom). „Nema znanstvenih dokaza da rakija za probavu doista ima željeni učinak“, objašnjava Antje Gahl, glasnogovornica Njemačkog društva za prehranu (DGE). Premda alkohol može potaknuti proizvodnju želučane kiseline, također sprječava pražnjenje probavnih organa.

„Percipirani učinak da alkohol čisti želudac vjerojatniji je zbog činjenice da ima blago narkotički učinak“, nastavlja Gahl. „Tako se smanjuje neugodan osjećaj sitosti.“

Life&style Alkohol nas čini ljepšima? Od jednog smo pića privlačniji nego trijezni, a od dva se poružnimo

Radije šetnja ili biljni čaj nakon obilnog obroka

Stoga, ako doista želiš učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, reci ne rakiji i umjesto toga otiđi na kratku šetnju. Prema Antje Gahl, vježba zapravo potiče probavu. Biljni čaj također može pomoći protiv neugodnog osjećaja sitosti ako si pojela previše ili previše masnoće. Kamilica, anis i komorač olakšavaju rad gastrointestinalnog trakta.

via GIPHY

Posjeti Miss7.24sata.hr