Mirisan i sočan jesenski kolač s jabukama i orasima savršeno se slaže sa šalicom čaja ili kave
Kolači s jabukama i orasima uvijek podsjećaju na djetinjstvo i miris bakinih kolača. Jabuke i orasi čine neodoljivu jesensku kombinaciju okusa i mirisa. Ovaj recept spada u one provjerene klasike, koji uvijek iznova oduševljavaju svojim okusom i teksturom – savršeno je mekan i sočan, idealan za uživanje u toplini doma uz šalicu kave ili čaja.
Sastojci:
- 100 g omekšalog maslaca
- 100 g šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- ¼ žličice ekstrakta vanilije
- 150 g brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- ¼ žličica soli
- 2 oguljene i nasjeckane jabuke
- 50 g nasjeckanih oraha
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje obloži papirom za pečenje (najprikladniji je kalup za torte promjera 22 cm).
- U velikoj zdjeli umuti omekšali maslac i šećer, električnom mikserom na srednjoj brzini dok ne postanu lagani i pahuljasti.
- Istuci jedno po jedno jaje. Umiješaj vaniliju, brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. Umiješaj sjeckane jabuke i orahe.
- Smjesu izlij u kalup za pečenje. Peci 40 do 45 minuta ili dok čačkalica umetnuta u središte kolača ne izađe čista.
- Ohladi oko 10-15 minuta. Topli kolač nareži na kriške i posluži uz sladoled.