Mileram torta - slatki klasik koji obožavamo, posebno sa šumskim voćem
- Mileram torta tako je jednostavna za pripremu da to može doslovno svatko
- Obožavaju je svi koji vole lagane kolače i mliječne okuse vrhnja, sira, mlijeka - ili milerama
- Ova osvježavajuća slastica ima mnogo varijanti, a nama se svidjela ova s borovnicama i/ili drugim šumskim voćem
U svojoj bilježnici s receptima svakako trebaš imati onaj za mileram tortu. Ovaj osvježavajući kolač može se pripremiti s raznim voćem, a nama je ipak posebno draga verzija sa šumskim bobicama. Ispeći ju možeš s lakoćom čak i ako nisi najveći stručnjak za slastice, što ovaj kolač čini još popularnijim.
Sastojci:
Za tijesto:
- 250 g brašna
- 100 g šećera
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 vrećica vanilin šećera
- 80 g maslaca
- 1 jaje
Za kremu:
- 1/2 l mlijeka
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 200 g šećera
- 800 g milerama
- 450 g šumskog voća
- 1 crveni preljev za tortu
Priprema:
U posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer te dodaj maslac i jedno jaje. Rukama umijesi tijesto i oblikuj ga u kuglu. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju te ga stavi u hladnjak da se ohladi sat vremena.
Hladno tijesto na radnoj površini razvaljaj na pola centimetra debljine i njime obloži okrugli kalup za pečenje. Obloži stijenke kalupa, ne samo dno. Kalup s tijestom stavi u hladnjak.
U loncu zagrij mlijeko, dodaj prah za puding i šećer te kada smjesa postane gusta, makni ju sa štednjaka. U vruću smjesu umiješaj mileram i sve skupa prebaci u kalup obložen tijestom.
Smrznuto šumsko voće posipaj po površini torte i sve zajedno stavi peći 45 minuta u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva Celzijevih.
Kada je torta gotova izvadi ju iz pećnice te pripremi crveni preljev za tortu prema uputama na pakiranju. Tortu završi preljevom dok je još topla i ostavi da se ohladi u hladnjaku barem tri sata prije posluživanja.
Ovaj članak je izvorno objavljen na portalu missGASTRO.