Mattel je napravio rodno neutralnu Barbie - može biti žensko ili muško, niti jedno od navedenog ili čak oboje

Instagram/@bigfootincanada Rodno neutralana Barbie lutka
Vidi originalni članak
  • Tradicionalnom pristupu da su lutke rezervirane za djevojčice, a bageri za dječake mnogi okreću leđa, a među njima je i Mattel
  • Kako bi pokazao da je u tome vrlo ozbiljan, ovaj proizvođač igračaka u svojoj ponudi ima rodno neutralnu Barbie lutku
  • Za razliku od originala, ova lutka nema grudi, pazilo se na izradu njezinih usta, trepavica čeljust i ramena - pogledaj kako izgleda

Prvi put su se pojavile 1959. godine, a od tada Barbie lutke uspješno pronalaze način da dođu do ruku svojih radosnih, uglavnom vlasnica. Pretvarale su se zato te lutkice u ljubiteljice mode, liječnice, profesorice, rock zvijezde i usput nastojale slijediti društvene promjene. Mattelove lutke pokazale su kako mogu biti lijepe bez obzora rasu, invaliditete ili zdravstvene tegobe, a ovaj poznati proizvođač popularnih lutkica u posebnoj kolekciji demonstrira kako to mogu biti i bez obzira na spol

Beauty Nova i najbolja kolekcija Barbie lutaka do sad: zašto bi djeci trebali kupiti upravo takvu barbiku?

Naime, radi se o rodno neutralnoj kolekciji lutaka što znači da ova Barbie lutkica može biti žena ili muškarac, a zapravo ne mora biti niti jedno ili čak može biti oboje. 

‘’Igračke su odraz kulture, a kako svijet nastavlja slaviti pozitivne učinke uključivosti, smatramo da je vrijeme za liniju lutaka koje neće biti etiketirane’’, izjavila je svojedobno Kim Culmone iz Mattela. 

Prema pisanju Timea, Mattel se puštanjem rodno neutralne kolekcije lutaka nadao redefinirati njezinu namjenu kako je to do sada postavljeno tradicionalnim pristupom. Međutim, nisu svi oduševljeni ovim potezom.

Ken slavi 60 godina! Pogledaj najbolja izdanja markantnog partnera slavne Barbie

Lutke su promišljeno izrađene kako im se ne bi mogao pretpostaviti spol što znači da se pazilo na veličinu i oblik usana, trepavica i čeljusti. Rodno neutralna Barbie u odnosu na original nema grudi, ali izostala su i široka ramena (kao u Kena). 

Mattel je računao na dokidanje stereotipa da bi se lutkama trebale igrati samo djevojčice, a dječaci s blatom do koljena zabavljati se bagerima i buldožerima. 

Pema istraživanju Pew Research -a iz prijašnjih godina, oko 76% ispitanika u Americi podržava usmjeravanje djevojčica na igračke i aktivnosti koje se tradicionalno povezuju  muškarcima. Međutim, nešto manji broj, njih 64% podržava približavanje dječaka igračkama s kojima se inače zabavljaju djevojčice

Zagovaranje rodno neutralnih igračaka posebno stiže od milenijalaca koji posljednjih nekoliko godina nastoje izbrisati razlike između tradicionalnog dječačkog i djevojačkog odgoja.  

Posjeti Miss7.24sata.hr