Mala slatka fantazija: Kremasta i puna lješnjaka, ova nugat pita djeluje potpuno očaravajuće
- S ovim kremastim receptom iznenadit ćeš sve svoje bližnje, ali vjerojatno ćeš oduševiti i samu sebe
- Kremasta nugat pita toliko je sočna da se doslovno topi u ustima, a okus je božanstven
- Priprema je prilično jednostavna pa se nećeš previše namučiti u kuhinji
- Pročitaj više: Dvostruko čokoladna pita s lješnjacima kao stvorena je za sve hedoniste
Kremasta i orašasta nugat pita savršen je desert za svaku priliku, bilo da je riječ o obiteljskom ručku vikendom, brzom desertu preko tjedna ili nekoj posebnoj prigodi. Jednostavno se spravlja i fenomenalnog je okusa. Ljubitelji nugata ne moraju uopće razmišljati, ovo je pravi recept za njih, iako će se zapravo jako svidjeti i svima ostalima.
Sastojci
Za biskvit:
- 3 žlice mlijeka
- 120 g maslaca
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 50 g šećera u prahu
- 200 g brašna
Za nadjev:
- 7 listića želatine
- 70 g šećera
- 2 žlice svježeg sira
- 2 žlice smeđeg šećera
- 800 ml vrhnja
- 200 g nugata
Priprema
- Za biskvit stavi u posudu mljevene lješnjake, maslac, brašno i šećer te pomiješaj. Dodaj mlijeko te mijesi dok ne nastane lijepo tijesto. Oblikuj kuglu od tijesta, omotaj prozirnom folijom te stavi na 30 minuta u hladnjak.
- Namasti kalup te stavi unutra tijesto. Jednakomjerno pritisni u kalup te peci oko 180 minuta.
- Za kremu stavi smeđu šećer, bijeli šećer, vrhnje i nugat u lonac te grij dok se šećer i nugat ne rastope. Potom povećaj temperaturu da smjesa zavrije. Pripremi listiće želatine prema uputama, istisni ih te dodaj smjesi uz miješanje.
- Nadjev raspodijeli po ohlađenom biskvitu te stavi na najmanje 4 sata u hladnjak.
- Pitu od nugata ukrasi bobicama, čokoladnim mrvicama, šećerom u prahu i orašastim plodovima. Možeš je poslužiti s kuglicom sladoleda i malo tučenog vrhnja.