Louis Ghost: 20 godina nevjerojatnog uspjeha kultne "nevidljive" stolice Philippea Starcka

© Kartell
Vidi originalni članak
  • Prozirna stolica Louis Ghost već 20 godina uljepšava stranice glamuroznih časopisa
  • Djelo je to Philippea Starcka, jednoga od najpoznatijih industrijskih dizajnera današnjice
  • Nakon velikoga uspjeha ove jedinstvene stolice, Starck je kreirao čitavu obitelj srodnih komada namještaja

Philippe Starck, jedan od najpoznatijih industrijskih dizajnera današnjice upisao se u povijest mnoštvom uspješnih kreacija, ali možda najgenijalniji i najuspješniji uradak bila je i ostala tzv. Louis Ghost stolica koju je 2002. godine osmislio za talijansku tvrtku za proizvode za kućanstvo Kartell.

Načinjena od prozirnog polikarbonata, ova iznenađujuće udobna stolica od tada redovito krasi stranice glamuroznih dizajnerskih i lifestyle časopisa te domove zaljubljenika u estetiku slavnog dizajnera. U godini kada ovo kultno remek-djelo industrijskog dizajna slavi 20. rođendan prisjetit ćemo se njegove priče.

Da glamur ne dolazi samo u različitim oblicima već i materijalima, pokazao je i dokazao Philippe Starck, industrijski dizajner i arhitekt svjetskog glasa, koji je u svojoj plodnoj karijeri dizajnirao mnoštvo različitih predmeta koji su se, zahvaljujući upravo osebujnom dizajnu, upisali u povijest. No kada je 2002. godine osmislio tzv. Louis Ghost stolicu, to je uistinu bio genijalan potez. Načinjena od jednoga jedinog komada prozirnog polikarbonata ova je stolica postala i ostala jednim od najpoznatijih uradaka industrijskog dizajna 21. stoljeća upisavši se u vječnost.

PROMO Ovaj će dizajn uskoro postati još popularniji trend uređenja interijera

No početak priče o „nevidljivoj“ stolici vraća nas u 1988. godinu kada je Claudio Luti preuzeo Kartell, milansku tvrtku svoga šogora s proizvodima za kućanstvo, s ciljem da plastiku učini „plemenitim materijalom“ u svijetu dizajna. Kartell je tvrtka koja je još 1949. godine počela proizvoditi dodatnu opremu za automobile izgradivši s vremenom prepoznatljivu izvrsnost koristeći nove materijale koji su se počeli koristiti poslije Drugoga svjetskog rata.

No, Luti je želio izrađivati proizvode koji će se smatrati luksuznom robom. Uložio je u istraživanje i usavršavanje polikarbonata, plastike dobre trajnosti te prozirne poput stakla. Njegova je tvrtka do kasnih 90-ih godina usavršila izrađivanje predmeta posebnom tehnikom ubrizgavanja plastike u kalupe. U pomoć je tada pozvan legendarni dizajner Philippe Starck koji je svoj dizajnerski genij trebao utjeloviti u kreaciji prve u potpunosti prozirne stolice na svijetu.

Talentirani je dizajner inače rođen u Parizu iste godine kada je utemeljena tvrtka Kartell, a s vremenom se isprofilirao u jednog od najuspješnijih i najutjecajnijih industrijskih dizajnera svoje generacije. Miljenikom dizajnerskog svijeta postao je još 70-ih godina nakon što je dizajnirao dva otmjena pariška noćna kluba, a posebno se etabliravši 80-ih godina. Vođen idejom o kreiranju proizvoda dostupnih svima, ali izvrsnog dizajna, svojom je kreativnošću dotaknuo sve, od namještaja, rasvjetnih tijela, brojnih drugih proizvoda za kućanstvo, hotela, jahti, čak i električnih automobila.

Starck je stoga bio idealna osoba da osmisli izgled stolice izrađene od materijala koji se do tada nije usko povezivao s pojmom luksuznog. Prvijenac tvrtke bila je stolica La Marie lansirana 1999. godine, ali ono što je uslijedilo premašilo je sva očekivanja. Na scenu je 2002. godine stupio mnogo ambiciozniji nasljednik, tzv. Louis Ghost stolica (ghost – duh). Starck je nadahnuće za ovu kreaciju pronašao u prepoznatljivoj francuskoj stolici stila Louis XVI iz 18. stoljeća čije je elegantne linije pojednostavnio kreiravši stolicu načinjenu od polikarbonata ubrizganog u kalup. I upravo je ovaj bezvremenski dizajn Louis Ghost stolicu učinio svjetskim bestsellerom.

Osmišljavajući je, Starck se poveo činjenicom da je stil Louis XVI stolice (nazvan po kralju koji je tragično skončao kao žrtva Francuske revolucije) dio koletivne zapadnjačke svijesti te da je njezin oblik prepoznatljiv svima. Stoga je Louis Ghost osmislio da može biti jednako dekorativna sama za sebe, ali i da se može skladno kombinirati sa drugim namještajem.

Louis Ghost je idealan komad namještaja za manje prostore ako se želi izbjeći dojam pretrpanosti. Tako će se dobro uklopiti u hodnike skromnijih dimenzija, dok će se najbolji učinak postići ako se npr. spari sa staklenim stolom te postavi uz prozor. Svjetlo će se tada reflektirati od površine namještaja te će ispuniti prostor. Prednost Louis Ghost stolice je u tome što zbog činjenice da je prozirna nesmetano propušta svjetlost, a isto tako ne zaklanja pogled.

Moda Odlazak Thierryja Muglera: Genijalni svijet jednog od najhrabrijih modnih dizajnera svog vremena

Nekoliko stolica se također može dobro spariti s npr. antiknim stolom koji će tada bolje doći do izražaja. Mogu se koristi i na otvorenom, ne samo zbog dodatne elegancije koju će dati druženjima „al fresco“ već i zbog otpornosti na vanjske utjecaje, ali i mogućnosti praktičnog uskladištavanja jer se čak šest stolica može nesmetano posložiti jedna na drugu. I dok je najpoznatija te najtraženija prozirna i bezbojna, prozirna Louis Ghost stolica se proizvodi i u nekoliko nijansi boja. U asortimanu postoje još i bijela mat te crna sjajna koje će dati dodatni dašak suvremenog glamura svakom prostoru.

No Philippe Starck ovdje nije stao te je nakon uspjeha Louis Ghost stolice kreirao čitavu obitelj srodnih komada namještaja kao Victoria Ghost (stolica sličnog oblika, ali bez naslona za ruke), Lou Lou Ghost (mala Louis Ghost stolica za djecu), Charles Ghost (stolica bez naslona) i Ghost Buster (mala komoda).

Life&style Ovako će izgledati 'kuhinja iz snova' 2022. godine, tako tvrde svjetski dizajneri

Kaže se da je imitacija najiskreniji oblik laskanja. I upravo je nevjerojatan uspjeh Louis Ghost stolice ponukao brojne proizvođače da kopiraju njezin bezvremenski dizajn kako bi nižom cijenom bolje konkurirali na tržištu. Ipak, znalci i ljubitelji autentičnosti uvijek će se odlučiti za original koji je i u 20-oj godini svoga postojanja jednako svjež i tražen zahvaljujući inovativnom duhu tvrtke Kartell te naravno dizajnerskoj izvrsnosti Philippea Starcka koji su ovoj stolici zagarantirali besmrtnost.

Posjeti Miss7.24sata.hr