Loša probava? Ovih 10 namirnica pomažu kod zatvora

Instagram @haileybieber
Sljedeći put kad imaš problema s probavom i odlaskom na toalet, probaj rješenje potražiti u jednoj od ovih namirnica
Vidi originalni članak

Gotovo da ne postoji gori osjećaj u tijelu od zatvora i problema s probavom. Neugoda koju osjećamo dok se satima ili danima mučimo na toaletu, pojava je koju svi želimo pod svaku cijenu izbjeći. Zatvor je jako učestali problem koji se može javiti u bilo koje doba, ali ipak najčešće prilikom promjene klime, putovanja i slično. Službeno i prema definiciji, ako odlaziš na wc rjeđe od tri puta tjedno ili pak vodiš borbu s tvrdom stolicom, imaš zatvor. Međutim, jedna stvar iz hrane može ti puno pomoći, a to su - vlakna! Vlakna su nutrijenti koji pomažu organizmu da "izgura" hranu kroz probavni trakt, a ako imaš problema sa stolicom možda ti tvoje tijelo zapravo želi reći da pojačaš unos vlakna. Vlakna u hrani dolaze u dva oblika, kao topljivo i netopljivo. Topljiva vlakna nalaze se u zobi, grahu i avokadu; a netopljiva vlakna dobivamo iz sjemenki i povrća. Trebaju nam oba kako bismo potaknuli probavu, a to je najlakše postići upravo malih preinakama u prehrani. Žitarice, voće i povrće najsigurnija su opcija, a za hitne slučajeve pomoć potraži i kod jedne od ovih namirnica:

Batat ili slatki krumpir

Osim za probavni trakt, batat je pun vitamina A koji održava oči, zube i kožu zdravima! Šalica batata sadrži 4 grama vlakna zbog čega ovom namirnicom jednostavno svi trebamo zamijeniti krumpir. 

Brokula

Čini se kako je mama bila u pravu kad nas je tjerala da jedemo brokulu. Osim vlakna, brokula je odličan izvor vitamina K, C i folne kiseline. Brokulu nikako ne valja prekuhati jer se tako gube zdravi nutrijenti, među njima i vlakna. Neka uvijek bude kuhana "pod zub".

Jabuke

Jabuke su pune specifičnih vlakna koje zovemo pektinima, a ustvari imaju laksativni efekt. Jedna jabuka srednje veličine sadrži oko 4.4. grama vlakna. Navali!

Kruške

Iako kruške najvjerojatnije nisu prva namirnica koja ti pada na pamet kad pričamo o zatvoru, upravo se ona najčešće koristi kako bi bebe imale bolju probavu. Sa 6 grama vlakna u jednoj srednje velikoj krušci, jasno nam je zašto je super i za nas. 

Leća

Ova sitna mahunarka moćna je kao ni jedna druga! jedna šalica leće sadrži čak 15.6 grama vlakna, što je gotovo polovica preporučene dnevne doze. Plus: ista ta šalica ima gotovo 18 grama proteina!

Maline

Sve što ti treba jest šalica malina za nevjerojatnih 8 grama vlakna. Ovo je odličan niskokalorični međuobrok koji navodno smanjuje rizik od srčanih bolesti. 

Orašasti plodovi

Većina ljudi orašaste plodove veže uz zdrave masnoće, ali oni su ustvari puni vlakna. Primjerice, 30 grama badema i pistacija sadrže čak 3.5 grama vlakna. 

Smokve

Suhe ili svježe, svejedno je. Od 3 do 5 smokava donose organizmu 5 grama vlakna, plus jednostavne su za ubaciti u salatu ili ih umiješati u jogurt.

Špinat

Dodaj špinat u svoju sljedeću salatu jer jedna šalica špinata sadrži 4 grama vlakna i bogat je magnezijem koji će itekako pomoći pri zatvoru.

Zobena kaša

Kad imaš problema s probavom, odaberi zobenu kašu za doručak! 4 grama vlakna po šalici probudit će metabolizam i crijeva, pogotovo ako u kašu dodaš smokve...

Posjeti Miss7.24sata.hr