Ljubavna priča kraljice Elizabete II. i princa Philipa: "Kraljičino zdravlje počelo se urušavati kad je izgubila supruga"

Instagram@gisou kraljica Elizabeta II. i princ Philip
Vidi originalni članak
  • Kraljica Elizabeta II., najdugovječnija britanska vladarica u povijesti, napustila nas je u 97. godini života
  • Britanski mediji pišu kako se njezino zdravlje krenulo naglo urušavati nakon što joj je 2021. umro suprug
  • Kraljica Elizabeta II. i princ Philip upoznali su se davne 1934., kad su još bili djeca, a zajedno su proveli 73 godine

Kraljica Elizabeta II. napustila nas je u četvrtak 8. rujna u poslijepodnevnim satima. Otišla je mirno, u svom dvorcu Balmoral u Škotskoj, a vijest o smrti stigla je tek nekoliko sati nakon što su liječnici "izrazili zabrinutost kraljičinim zdravstvenim stanjem." Najdugovječniji monarh u britanskoj povijesti, 96-godišnja kraljica, mogla se cijeli život pohvaliti čeličnim zdravljem, no, kako pišu britanski mediji, ono se počelo naglo urušavati nakon što je preminuo njezin voljeni suprug Philip, u travnju 2021.

Tek nekoliko mjeseci nakon Philipove smrti, kraljica je provela noć u bolnici, a razlog nije otkriven javnosti. Kad se nakon toga počela pojavljivati u javnosti, primijetile su se poteškoće u njezinim kretnjama. Sve je češće izbivala sa službenih družnosti pa čak i s velikog dijela proslava koje su se, njoj u čast, održavale u sklopu Platinastog jubileja.

Kraljica je sve rjeđe viđana u javnosti, a posljednja njezina dužnost zabilježena je prekjučer, 6. rujna, kada je imenovala novu premijeru Liz Truss. 

Britanski mediji smatraju kako je Elizabetino zdravlje pogoršano nakon što je 'izgubila svoju stijenu', svog supruga. 

Ljubavna priča kraljice Elizabete II. i princa Philipa nije započela pri prvom susretu. Upoznali su se još kao djeca, na jednom vjenčanju, a nakon što su se godinama kasnije ponovno sreli, zaljubili su se. Par je u svojim zajedničkim godinama prošao kroz brojne uspone i padove unutar obitelji i unutar monarhije, a njihov odnos pun potpore uvijek je budio zanimanje javnosti.

Početak dugovječne ljubavne priče kraljice Elizabete II. i princa Philipa

Par se prvi put sreo 1934., a nekoliko godina kasnije 1939., sreli su se ponovno, nakon čega se njihov odnos počeo razvijati, prvo iz prijateljske razmjene pisama, a zatim su se i zaljubili.

Zaručili su se u srpnju 1947., a vjenčali nekoliko mjeseci kasnije, u studenom iste godine, u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Njihovo kraljevsko vjenčanje, na koje je bilo pozvano dvije tisuće uzvanika, bilo je prvo koje je ikad prenošeno uživo putem BBC Radio. Kraljica je nosila vjenčanicu koje za nju dizajnirao Norman Hartnell i tijaru kraljice Mary.

Tijekom braka dobili su četvero djece, princa Charlesa, princezu Anne, princa Andrewa i princa Edwarda, osmero unučadi i jedanaestero praunučadi.

Svečane proslave jubilarnih godišnjica braka

Za njihovu 50. godišnjicu braka, 1997., kraljica je u govoru posvećenom svom suprugu rekla: “On je netko tko ne prihvaća komplimente lako, ali je jednostavno moja snaga tijekom svih ovih godina. Ja i njegova cijela obitelj, ova i mnoge druge zemlje, dugujemo mu više nego što će on to ikada priznati, a mi znati”.

Elizabeth i Philip postali su najduže vjenčani par u povijesti kraljevske obitelji. “Njihova ljubav je izdržala sve testove vremena jer se toliko mnogo vole”, rekao je stručnjak za kraljevsku obitelj, Christopher Warwick za Vanity Fair, 2020.

I sam princ Philip povodom 50. godišnjice braka s kraljicom Elizabetom II., komentirao je što misli o tome što im je pomoglo da održe toliko dugovječnu bračnu zajednicu. „Mislim da je glavna lekcija koju moramo naučiti ta da je tolerancija osnovni dio svakog sretnog braka“. 

Svaka jubilarna godišnjica braka ovog kraljevskog para svečano je proslavljena pa je tako 2007. bila održana i posebna svečanost povodom njihove dijamantne godišnjice, odnosno 60 godina braka. Princ William i slavna glumica Judi Dench na proslavi su održali govore, a svečanosti je prisustvovalo još deset parova koji su 60 godina braka također obilježili na taj datum.

Deset godina kasnije, 2017., za njihovu sedamdesetu godišnjicu braka, kraljevska palača objavila je nove portrete kraljevskog para. 

 

Nije ga mogla pustiti

U lipnju 2020. kraljevska obitelj proslavila je 99. rođendan princa Philipa, a kraljevski par je tim povodom pozirao i za nove fotografije. U studenom iste godine su proslavili 73. godišnjicu braka, no samo nekoliko mjeseci kasnije, početkom 2021., princ Philip je hospitaliziran zbog zdravstvenih problema. Nakon mjesec dana i liječenja infekcije, kao i uspješne operacije, pušten je iz bolnice.

No, u travnju je kraljevska palača objavila kako je princ Philip nažalost preminuo. „S dubokom žalošću njeno Visočanstvo kraljica objavila je kako je njen voljeni suprug, njegova kraljevska Visost, princ Philip, vojvoda od Edinburgha, preminuo. Njegova kraljevska Visost preminuo je mirno u dvorcu Winsdor. Kraljevska obitelj pridružuje se ljudima diljem svijeta koji oplakuju njegov gubitak“, stajalo je u službenoj izjavi palače nakon smrti princa Philipa, koji je preminuo samo dva mjeseca prije svojeg 100. rođendana.

Samo nekoliko dana nakon sprovoda princa Philipa, kraljica je proslavila svoj 95. rođendan, ovog puta bez svog supruga uz sebe.

Brak kraljice Elizabete II. i princa Philipa trajao je više od 70 godina te je najduži u povijesti britanske kraljevske obitelji, a i među najuspješnijima. Kraljica Elizabeta II. i princ Philip u javnosti su uvijek bili oličenje ujedinjenosti i simbol dugovječne ljubavi i poštovanja.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr