Kuglof s alkoholom po receptu Marthe Stewart idealan je za početnike u kuhinji
- Nije važno jesi li iskusna u kuhinji ili ne: svatko može napraviti ovaj sočni kuglof
- Ovaj recept Marthe Stewart ne zahtijeva nikakvu kulinarsku vještinu i savršen je za početnike
- Ipak, no nije običan kuglof radi se s glazurom od birbon whiskeya!
Postoje recepti za kolače koji zahtijevaju određenu vještinu i praksu. Ali, postoje i recepti za koje ti ne treba puno znanja u pečenju i s kojima se dobro snalaze i početnici, poput ovog sočnog kuglofa koji zagovara Martha Stewart! Evo jednostavnog recepta…
Sastojci:
Za kolač:
• 225 g maslaca
• 300 g brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• ¾ žličice sode bikarbone
• 1 žličica soli
• 4 jaja
• 200 g šećera
• 240 ml mlaćenice
• 1 žličica ekstrakta vanilije
Za glazuru:
• 90 g maslaca
• 45 g šećera
• 80 ml bourbon viskija
Ostalo:
• malo maslaca za premazivanje
• malo brašna za posipavanje
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa (gore/dolje). Premaži kalup za kuglof s malo maslaca, zatim pospi s malo brašna, a višak otkloni.
2. Za kolač rastopi maslac u loncu na srednjoj vatri. Kad zavrije, smanji vatru i kuhaj dok ne postane pjenasto. Nastavi pirjati uz povremeno miješanje dok maslac ne dobije zlatno-smeđu boju i poprimi okus orašastih plodova. Zatim makni s vatre, premjesti u zdjelu otpornu na toplinu i ostavi da se ohladi.
3. U zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi pomiješaj jaja, šećer, mlaćenicu i ekstrakt vanilije. Umiješaj smeđi maslac u smjesu od jaja, a zatim dodaj smjesu od brašna i dobro promiješaj.
4. Ravnomjerno prebaci tijesto u kalup za složenac pa zagladi. Zatim stavi tortu u pećnicu i peci 50-55 minuta (napravi test s čačkalicom!). Zatim ostavi da se kolač hladi na rešetki oko 15 minuta.
5. Za glazuru rastopi maslac u loncu na srednjoj vatri. Kad zavrije, smanji vatru i kuhaj dok ne postane pjenasto. Nastavi pirjati uz povremeno miješanje dok maslac ne dobije zlatno smeđu boju i poprimi okus orašastih plodova. Zatim nakratko makni s vatre i pažljivo dodaj viski (pazi, prskat će!).
6. Kad se mjehurići smire, umiješaj šećer da se sjedini. Zatim vrati da se kuha na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok ne nastane glatka smjesa. Važno: smjesa ne smije zakuhati.
7. S velikim drvenim čačkalicama probuši rupice na vrhu torte na svakih 1-2 centimetra, polagano nakapaj glazuru preko torte i ostavi da kolač potpuno upije glazuru (oko 15 minuta).
8. Okreni tortu na pladanj za torte, ostavi da se potpuno ohladi i posluži odmah ili kasnije, kako želiš.
Savjet: ako više voliš peći kolač bez alkohola, možeš izostaviti glazuru, a prije posluživanja kolač jednostavno pospi s malo šećera u prahu.