Kruh od rajčice, efektni zalogajčić koji možeš poslužiti uz čašu vina ili piva

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Recepti s malo sastojaka koji se jednostavno spravljaju su hit, ovaj kruh s rajčicama ima više od 17 milijuna pregleda na YouTubeu
  • Spraviš ga od rajčica, brašna i suhog kvasaca i poslužiš sa sirom i, na primjer, mladim lukom
  • Idealno ako si pozvala prijatelje samo na piće, a ipak bi im nešto ponudila uz tu čašu vina...

Nije ni čudo da je ovaj recept hit, jer ipak se sastoji samo od pasirane rajčice, suhog kvasca i brašna. Tijesto za kruh mota se u debele pužiće, slično kao kiflice s cimetom, a po želji možeš kruhu od rajčice dodati i nadjev od krem sira i luka. Savjet: kruh je također ukusan kao prilog za jela s roštilja i alternativa je baguetteu s aromatičnim maslacem.

Sastojci:

Za kruh:

• 200 grama rajčice
• ½ žličice suhog kvasca
• 300 grama brašna

Za nadjev (po želji!)

• 6 komada mladog luka
• 220 g krem sira
• sol, papar

Priprema

1. Nareži rajčice na kockice pa sitno izmiksaj u blenderu ili sa štapnim mikserom. Stavi pire od rajčice u zdjelu za miješanje, pospi suhim kvascem pa dobro promiješaj.

2. Zatim dodaj brašno i sve izmiješaj lopaticom za tijesto ili rukama da se dobije homogena masa.

3. Oblikuj tijesto u kuglu i ostavi poklopljeno da odstoji 15 minuta.

4. Nakon dizanja tijesto ponovno mijesi minutu pa poklopi i ostavi da odstoji još 30 minuta.

5. Sada tijesto razvaljaj u veliki pravokutnik.

6. Ako želiš, sada možeš pripremiti nadjev: nareži mladi luk na kolutiće i pomiješaj s kremom od sira. Začini solju i paprom. Nadjev ravnomjerno rasporedi po tijestu za kruh koristeći žlicu.

7. Namotaj tijesto s duže strane pa pospi brašnom. Odreži nožem rolade debljine oko 5 cm i slaži ih (slično pužićima s cimetom) u okrugli lim.

8. Peci kruh u košari na pari (dostupno u azijskim trgovinama) ili u limu oko 12 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva (gore/dolje toplina. Savjet: stavi u pećnicu vatrostalnu zdjelu s vodom da para održava kruh lijepo pahuljastim). Zatim ostavi da se kratko ohladi. U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje i tostiraj kruh u tavi 2-3 minute. Najbolje je poslužiti kruh dok je još mlak. 

Posjeti Miss7.24sata.hr