Kako urediti male kuhinje?

Stan je savršen: pogled na grad, velika kupaonica, prostrani hodnici, ali kuhinja ima toliko malo kvadrata da niste sigurni da se uopće radi o iskoristivom prostoru? Male kuhinje susrećemo sve češće, a kako ih urediti savjetuje dizajnerski tim Domenico Leonardi.
Vidi originalni članak

Kada pomislimo na uređenje kuhinje često nismo svjesni da su odabir pločica, podnih obloga i boje fronti samo sporedne stvari o kojima se treba pobrinuti. Broj kvadrata je nešto što teško možemo promijeniti bez većeg renoviranja, ali mali dizajnerski trikovi itekako mogu učini kuhinju ako već ne prostranijom, onda barem praktičnijom.

Čak i u najmanjoj kuhinji mora biti mjesta za sudoper, pećnicu i ploču za kuhanje, hladnjak i ormariće. " Okrugli sudoper promjera 40 cm odlično zadovoljava većinu potreba, a ploča za kuhanje neka bude s dva ringa umjesto uobičajena četiri. Uz takav odabir već ste uštedjeli nekoliko desetaka centimetara dragocjenog prostora radne površine" kažu u Domenico Leonardiju i dodaju kako se kanta za smeće treba postaviti ispod sudopera zbog praktičnosti, ali i uštede na prostoru

"Veličina elementa (stolarski) na koji dolazi sudoper ne bi trebala biti veća od 40 – 45 cm. Ispod ploče za kuhanje može doći mala izvlačna „apoteka“ u koju možemo spremati staklenke, ulje, ocat i slične sitnice, a zbog svoje funkcionalnosti i iskoristivost „apoteka“ je odlično rješenje. Taj element ne treba biti širi od 30 cm" kažu dizajneri.

Savjetuju pećnicu standardne veličine od 60 cm iznad koje se stavlja radna ploha i već imate kuhinju od 130 cm. Kada su ormarići u pitanju, svakako morate imati barem jedan koji kombinira ladice s ormarićem kako bi mogli spremiti pribor za jelo i ostale sitnice, ali i tave, lonce i tanjure. "Neka bude širok između 40 i 60 cm, a ladice ne trebaju viti više od 18 cm. Ako nemate mjesta za hladnjak, uvijek ga možete postaviti u blizini kuhinje ili pak ispod ploče za kuhanje, a ugradbeni hladnjak na mjesto pećnice. Rješenja je mnogo i uglavnom su individualna, ali ovo su neke smjernice koje mogu pomoći" ističu u poznatom studiju Domenico Leonardi.

Kuhinje (tlocrtno) uglavnom se dijele na tri slova abecede. Slovo I (ravna kuhinja), slovo L (kuhinja s jednim kutom) i slovo U (kuhinja s dva kuta). O tom položaju ovisi i samo postavljanje elemenata.

Elementi u malim kuhinjama su pak priča za sebe. Postaviti elemente od poda do stropa? Inzistirati na jednom velikom ormariću ili više manjih? Koju boju i materijal za fronte odabrati? I dok velike kuhinje mogu "nositi" manje više sve, male traže više pažnje. "Elementi „od poda do stropa“ u stvari nisu idealno rješenje za male kuhinje jer nam oduzimaju radnu ploču. Gornji elementi bi trebali biti po cijeloj dužini kuhinje i trebali bi pratiti donje elemente. Gornji elementi mogu biti ormarići s bočnim otvaranjem ili ormarići s otvaranjem vrata prema gore. To ovisi o samom afinitetu osobe koja bira kuhinju" kažu dizajneri koji kao najbolju boju za male kuhinje savjetuju bijelu visokog sjaja (bijeli sjajni iveral, akril ili MDF): "To se posebno odnosi na gornje elemente jer time vizualno povećavamo kuhinju, a bijela boja u sjaju nam reflektira svjetlost pa tako dobivamo i malo više svjetla. Donji elementi mogu biti također u bijelom visokom sjaju, ali tu se možemo poigrati prema željama i s nekim drugim bojama. Preporuka je da male kuhinje ne radite u tamnijim bojama. Ako pak netko želi crnu kuhinju, tada je najbolje rješenje da fronte gornjih elemenata napravite od crnog lakiranog stakla (lakobela) kako bi dobili (koliko – toliko) željeni sjaj."

U najvećem broju slučajeva kuhinja nije samo mjesto gdje se kuha i čuva hrana, nego (opet zbog manjka prostora) mora biti i blagovaonica. Najtraženiji su stolovi za četiri osobe koji se mogu razvući i po potrebi prihvatiti i više gostiju, ali ograničenost prostorom često traži drugačija i manje tradicionalna rješenja. "Ponekad su dobra rješenja stolovi koji su pričvršćeni za zid te se mogu dizati i spuštati po potrebi. Nakon blagovanja, stol ispraznite i jednostavno ga dignete na zid. Tako nakon blagovanja dobivate dosta prostora. Zanimljivi su i mali stolovi od cca 80 cm koji se mogu razvući na 120 – 160 cm pa tako možemo dobiti na prostoru. Zanimljivo rješenje (ako je moguće) je i šank spojen s kuhinjom koji može dijeliti kuhinju od blagovaone a može poslužiti kao i mjesto za blagovanje i druženje" za kraj su savjetovali iz Domenico Leonardija.

Posjeti Miss7.24sata.hr