Kraljevska rolada s jagodama: engleski klasik, ali po receptu Jamieja Olivera

Instagram Kraljevska rolada s jagodama
Vidi originalni članak
  • Ovo je bezvremenski klasik: jagode, vanilija, šlag, biskvit… 
  • Može li itko odoljeti ovoj genijalnoj kombinaciji slatkih okusa, sve 'upakirano i fini sočni biskvit? 
  • Komad ove rolade izvrstan je uz popodnevni čaj ili jednostavno kao desert

Sezona je slatkih, mrisnih, crvenih ljepotica, njihovog veličanstva – jagoda! Pogledaj sve te svježe jagode i puno pahuljaste kreme omotano u meki pahuljasti biskvit. Sline nam cure već pri pogledu na fotografiju…

Donosimo ti klasični britanski recept za kraljevsku roladu s jagodama s dodirom popularnog chefa Jamiea Olivera. „Volim dobar klasični engleski desert, a ovaj ispunjava sve uvjete za pravu kraljevsku gozbu! Prepun svježih jagoda i fine kreme, te prožet cvijetom bazge, limunom i vanilijom, lijep je za oko i apsolutni je užitak za jelo“, opisao je ovaj kolač Oliver.

Sastojci: 

• 400 g jagoda

• 6 jaja 

• 200 g nerafiniranog šećera, plus 1 žlica dodatno

• 1 žlica ekstrakta vanilije

• 1 limun

• 150 g glatkog brašna

• 150 g kvalitetnog džema od jagoda

• 3 žlice sirupa od bazge

• 1 mahuna vanilije

• 600 ml punomasnog vrhnja za šlag

• 1 žlica šećera u prahu, plus malo za posipavanje

• 7 g liofiliziranih jagoda (dehidrirane jagode, ima za kupiti u trgovinama zdrave hrane)

• 3 grančice svježe metvice

Life&style Ova osvježavajuća pita od limuna izvana je fino hrskava, a iznutra božanstveno sočna

Priprema 

1. Oguli pa nasitno nareži 6 jagoda. Lim veličine 35x40 cm obloži masnim papirom pa po tome poredaj jagode u šest redova na ravnomjernom razmaku. Stavi lim u hladnu pećnicu i zagrij na 180 stupnjeva.

2. Nakon što se pećnica zagrije izvadi lim s jagodama – trebaju biti malo dehidrirane, ali još uvijek živahne i crvene.

3. U međuvremenu stavi jaja u veliku zdjelu za miješanje, dodaj šećer i ekstrakt vanilije, zatim tuci ili miksaj najmanje 5 minuta ili dok ne poblijedi i utrostruči se volumen.

4. Dodaj nasitno naribanu koru od limuna, zatim prosij i dodaj brašno te miješaj dok smjesa ne postane glatka. Prelij smjesu preko pečenih jagoda i zagladi. Nekoliko puta lupni limom o radnu plohu kako bi uklonila mjehuriće zraka, a zatim peci u pećnici 15 minuta ili dok ne poprimi laganu zlatnu boju.

5. Izvadi biskvit iz pećnice i preokreni ga na drugi lim obložen masnim papirom. Pažljivo odlijepi masni papir sa biskvita.

6. Stavi još jedan list masnog papira na radnu površinu i pospi sa 1 žlicom šećera. Stavi na to biskvit tako da jagode budu licem prema dolje.

7. S pomoću masnog papira čvrsto smotaj biskvit u roladu i ostavi da se potpuno ohladi.

8. Preostale jagode oguli i nasitno nasjeckaj (nekoliko ostavi za ukras) te stavi u posudu s džemom i sirupom od bazge. Sve dobro pomiješaj te ostaviti da se macerira.

9. Mahunu vanilije prepolovi, izdubi te srž stavi u čistu posudu za miješanje. Dodaj vrhnje i šećer u prahu pa miksaj dok ne dobiješ mekane vrhove. Prebaci u veliku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom.

10. Smrvi posušene jagode u multipraktiku u super finu prašinu.

11. Ohlađeni biskvit pažljivo razmotaj i premaži smjesom maceriranih jagoda i bazge. Premaži s većim dijelom kreme (ostavi malo za ukrašavanje), a zatim nježno ponovno namotaj biskvit. Odreži krajeve da se zategnu i prebaci na dasku za posluživanje.

12. Roladu ukrasi preostalom kremom, jagodama i listićima mente, pa pospi prašinom od jagoda. Prefino!

Life&style Brzinski kolač od Nutelle i još samo dva sastojka, savršen desert za sve ljubitelje slatkoga

Posjeti Miss7.24sata.hr