Kornjače – idealni vrtni ljubimci

Thinkstock / Spencer Davies
Zanimljive, simpatične i pomalo tajnovite, kornjače mogu biti idealni kućni ljubimci za vaš vrt koji će uživati u vašem umjetnom jezercu.
Vidi originalni članak

Kornjače, zahvaljujući svojim oklopima, fasciniraju biologe, ali i ljubitelje prirode stoljećima. Ova zanimljiva životinja živi i preko 100 godina, iako je njen život u zatočeništvu obično mnogo kraći. Dob koju će oživjeti ovisi o mnogo faktora: načinu držanja, prehrani, al ii predatorima koji vrebaju. I dok bi prehrana kornjače trebala biti što sličnija prirodnoj, uz izbjegavanje mnogo proteina i šećera koji joj mogu štetiti, ugodno boravište u vrtu možete stvoriti sami uz malo mašte.

Ljeto je idealno vrijeme za držanje kornjača na otvorenom, ali uvijek pod nadzorom ili u za to predviđenom području. Iako je na glasu kao spora životinja, kornjača se poprilično brzo može sakriti ili zavući negdje te je više možda nećete naći. Kornjače koje šeću po vrtu bez nadzora mogu bit ii meta ptica grabežljivica, mački, štakora i drugih životinja koje ih mogu ozlijediti.

Zato je bolje na otvorenom kornjače držati u ograđenom dijelu s ogradom visine 40-50 cm. Zidovi vanjskog terarija trebaju biti ukopani u zemlju kako se ne bi moglo kopati ispod njih. Terarij treba biti dovoljno velik za kretanje te sadržavati vodeni dio, ali i natkrovljeni dio gdje se životinja može skloniti.

Zimi ove životinje trebaju svoj zimski san. U svojim prirodnim staništima, kornjače se jednostavno ukopaju pod zemlju i padnu u stanje hibernacije. Ako ih u našem podneblju držite u pretoplom okolišu neće se dogoditi za njih iznimno važna faza mirovanja, a to im skraćuje životni vijek.

Odlično mjesto za prezimljavanje kopnenih kornjača je tresetom ili mahovinom napunjena kutija koja se može staviti u podrum. Kornjača će se u njoj gibati neko vrijeme in a kraju umiriti, stoga je potrebno da bude zaštićena od eventualnog napada miševa i štakora. Ljubitelji životinja nerijetko svoje ljubimce dodatno zaštite omatanjem kutije u žičanu ogradu. Najbolje je ipak napraviti kućicu za hibernaciju smještenu u vrtu kako bi se kornjača mogla ukopati kada njoj odgovara.

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr