Koogle - ručno rađene kuglice od stakla

Kvaliteta izrade predmeta od ručno puhanog stakla, minimalizam i originalnost u ukrašavanju i doradi, prirodni materijali, tradicija i u potpunosti reciklirajući proizvod, karakteristike su koje Koogle čine jedinstvenim i prepoznatljivim proizvodom.
Vidi originalni članak

Povjesničarka umjetnosti i etnologinja  Martina Šimunković, odrasla je u obitelji u kojoj se već više od 50 godina izrađuju božićni nakit i ukrasi. Stakleni ukrasi u obliku ptičica, češera, vurica, ivančica, srca, siga, limuna, špica i okruglih kuglica raznih veličina i boja, proizvodi su iz ovog obiteljskog staklopuhačkog obrta koje vjerojatno još dan-danas mnogi Zagrepčani čuvaju i s posebnom pažnjom i nostalgijom izvlače iz kutija i odmataju iz papira pred Božić.

„Moje djetinjstvo bilo je obilježeno Božićem i izradom božićnog nakita od stakla. Sjećam se svog dede koji je puhao staklene kuglice koji je tu vještinu izučio u staklopuhačkoj zadruzi 50-ih godina u Zagrebu, a nakon raspada zadruge, nastavio je rad u kućnoj radinosti te je svoju vještinu i umijeće prenio na mog oca.“

Naglašava da kada živiš Božić 365 dana u godini, dođe do zasićenja konvencionalnim božićnim ukrasima, blještavilom, bojama, prepoznatljivim i karakterističnim motivima vezanim uz božićnu ikonografiju.

„Već 10-ak godina na mom boru mjesto nalaze ukrasi od raznih materijala, uglavnom prirodnih, samo ne kuglice koje se na ovim prostorima ipak tradicionalno stavljaju na božićnu jelku“, kaže Martina.

Razmišljajući o ukrasima kojima bi sama voljela okititi svoj dom u ovo, za nju ipak najčarobnije doba godine, nagovorila je svog oca da zajedno pokušaju stvoriti drugačiji proizvod. I tako su nastale Koogle koje bismo mogli opisati u dvije riječi: čisto i nenametljivo.

„Koogle su nastale kao odgovor na tržište zasićeno jeftinim industrijskim proizvodima koje karakterizira uniformiranost i nedostatak kvalitete“.

Naglašava da sama nije cijepljena protiv doze kiča u božićnoj čaroliji, ali željela je napraviti proizvod koji je proizašao iz tradicije, a izlazi iz okvira tradicionalnog.

„Ne mogu izbjeći jeftinu retoriku značenja Božića, ali za mene je vrijeme oko Božića vrijeme mira i blaženstva, a konzumerizam ga čini užurbanim i stresnim. Previše je vizualnih informacija koje nas bombardiraju i zaboravljamo na ono što zapravo Božić i jest. Zato sam željela stvoriti predmet u kojemu se odražava jednostavnost, skromnost i čistoća rođenog djeteta, a staklo je idealan medij za stvaranje tog dojma“, govori Martina. Za nju je staklo oduvijek bilo jedan od najčudesnijih materijala od kojeg je moguće dobiti predmet visoke estetske vrijednosti.

„Fascinantno mi je bilo gledati djeda i oca kako s lakoćom u procesu obrade, staklo pretvaraju iz žitke tekućine u predmet koji je stalan.“

Ručno puhane Koogle ostavljaju se prozirnima, kako bi se dodatno naglasila krhkost i elegancija prozirnog stakla, a dorada se bazira prema načelu manje je više. Obzirom da je staklo potpuno prirodni materijal, logično joj se nametnula ideja o ukrašavanju Koogli  na način da se pune prirodnim materijalima (perje, špaga, drvo, suho bilje, mahovina, školjke, pijesak, vuna, bobice, papir itd.), ali i ostalim materijalima (drvene perlice, bojice, gumbići, fotografije itd.). Tržište za Koogle vidi u ljudima koji su neopterećeni stereotipima, otvoreni za nove percepcije i cijene ručnu izradu. Idealne su kao originalni poklon, kao dekoracija koja nije nužno vezana uz božićno vrijeme već se može uklopiti u svakodnevni dekor stambenog prostora.

Naglašava i potrebu za očuvanjem okoliša: „ Koogle su u potpunosti reciklirajući proizvod, jer staklo nije otpad, već sirovina koju je moguće u potpunosti reciklirati i ponovno ga upotrijebiti bezbroj puta, uz nepromijenjenu kvalitetu, a „punjenje“ je ionako uzeto iz prirode.“

Kao etnologu koja radi kao konzervatorica za kulturnu baštinu, bitan joj je i element nastavka tradicijskog obrta unutar obitelji. Njena je obitelj svjesna važnosti i značenja tradicijskog obrta kao sastavnog dijela lokalnog identiteta, stoga joj je želja sačuvati pozitivna iskustva svog djeda i oca.

„Volim raditi i lako učim tako da će 2015. godina biti rezervirana za izučavanje puhanja stakla jer je to vještina koja se može savladati samo uz veliku upornost, rad i strpljenje. Planova za nove proizvode imam bezbroj, a želja mi je uz Koogle  eksperimentirati s raznim oblicima u staklu.“

Koogle dolaze u tri veličine, te u pakiranjima od 1 ili 4 komada, a možete ih pronaći u Take me home trgovini kod Zagrebačke uspinjače u Tomićevoj 4.

Više slika pogledaj u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr