Koliko kave (i kada) treba popiti da budeš što učinkovitija - otkriva novi algoritam

Thinkstock / Spencer Davies
Znanstvenici koji rade za američku vojsku shvatili su koliko treba piti kave – i kada – da bi nas maksimalno razbudila
Vidi originalni članak

Kava je najzastupljeniji stimulans na svijetu i slično kao i mi, vojska koristi taj omiljeni crni napitak kako bi vojnici bili „budni i maksimalno učinkoviti“. Međutim, vrijeme u koje pijemo kavu ključno je za vrhunske performanse – ako je popiješ prerano, učinci će prebrzo ishlapiti, a ako je popiješ prekasno – možda ćeš biti budna duboko u noć. 

Ali, nedavno je Medical Research and Materiel Command's Biotehnology High Performance Computing Software Applications Institute (BHSAI) razvio algoritam koji može pružiti rješenje tog problema. Uskoro će predstaviti aplikaciju „2B-Alert“, u koju će se unijeti podaci o snu i količini popijenog kofeina, a zatim ćemo dobiti „raspored kofeina i spavanja“ kako bi se „optimizirale performanse“ . 

Znanstvenici se nadaju kako će aplikacija biti korisna studentima koji pripremaju ispite, pilotima, vozačima i svakome tko planira neku aktivnost koju treba obavljati na visokim kognitivnim razinama tijekom određenog vremenskog razdoblja. „Otkrili smo da s pomoću našeg algoritma - koji određuje kada i koliko kofeina treba popiti – možemo poboljšati budnost do 64 posto i to konzumacijom uobičajene količine kofeina“, objasnio je jedan od autora aplikacije, dr. Jaques Reifman. „Alternativno, subjekt može smanjiti potrošnju kofeina za 65 posto i još uvijek postići jednako poboljšanje budnosti“, dodaje. 

„Naš algoritam je prvi kvantitativni alat koji pruža automatizirane, prilagođene smjernice za efektivno doziranje kofeina, a kako bi se povećala budnost u najpotrebnijem vremenu“, kaže dr. Reifman. 

Međutim, aplikacija neće uzimati u obzir kvalitetu kave koju pijemo – kava lošije kvalitete nema toliko dobar učinak kao ona bolje kvalitete. Ali, kako god – jedva čekamo! 

Posjeti Miss7.24sata.hr