Koliko dugo smiješ držati hranu u zamrzivaču? Imamo točne podatke za sve namirnice!

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Koliko dugo namirnice traju u zamrzivaču? Beskonačno dugo ili svaka ima preporučeno razdoblje?
  • To je pitanje koje si većina nas zapravo rijetko kada postavlja (osim kad pronađemo zaboravljeni komad mesa u uglu zamrzivača)
  • Otkrit ćemo ti koliko dugo se preporučuje držati određene namirnice u zamrzivaču

Postoje, bez sumnje, određene namirnice koje imaju kratak rok trajanja i koje se ne mogu staviti u zamrzivač ili hladnjak. Međutim, mudro je znati koja hrana traje duže kad se stavi u zamrzivač. Premda su mnoge od nas svjesne da meso i druga hrana mogu trajati prilično dugo kada su zamrznuti, zašto je to korisno - osim uštede novca i stresa?

Prema portalu FreezerLabels.net, "zamrzavanje hrane zaustavlja rast bakterija", ali s vremenom se kvaliteta hrane degenerira. Kako bismo bolje razumjele život hrane kad je stavimo u zamrzivač, napravili su zgodan grafikon kao vodič za utvrđivanje preporučene količine vremena kada određena hrana zadrži svoju kvalitetu kada je zamrznuta.

Na primjer, većina kruha i deserata može trajati od mjeseca do šest mjeseci. Muffini su dobri još godinu dana nakon zamrzavanja! Riba i morski plodovi mogu trajati i dva do šest mjeseci, ali jastog može trajati i do godinu dana.

Što se tiče mesa, janjetina i teletina traju do devet mjeseci, govedina do 12 mjeseci, a jesi li znala da pečena govedina može trajati i do šest mjeseci ako je zamrzneš? Umorna si od bacanja mlijeka koje se na pokvarilo? Ako zamrzneš mlijeko prije nego što postane loše, može trajati i do šest mjeseci zamrznuto - samo ga nemoj stavljati u staklene boce - iz očitih razloga.

Tako je: puno hrane može zapravo trajati jako dugo - ako je zamrzneš.

Preporučuje se slijediti nekoliko pravila prije zamrzavanja:

• Zamrzni hranu na vrhuncu zrelosti/svježine.

• Znaj da se neka hrana ne zamrzava dobro, poput krumpira ili sirovih jaja.

• Ostavi prostora u posudama za vrijeme zamrzavanja tekućine, jer se prilikom hladnih temperatura šire.

Postoji i popis namirnica koje nikada ne bi trebala zamrzavati Uz sirova jaja i krumpir, na listi se nalaze preljevi za salatu, gazirana pića, nekuhana riža i tjestenina, kava, kremasti sir i drugi proizvodi.

Dakle, prije nego što počneš paničariti da trebaš očistiti svoj hladnjak zbog hrane koja će se pokvariti, iskoristi ovaj pouzdani grafikon da odrediš koliko dugo tvoja omiljena hrana može trajati u zamrzivaču.

Life&style Super trik! Znaš li zašto prozirnu foliju uvijek trebaš držati u zamrzivaču?

Kruh i deserti

Dok obično zamrzavamo vafle ili američke palačinke i vadimo ih iz kutije kad želimo, možeš zamrznuti i kruh. Zapravo, oni ukusni kolačići koji su ti ostali? Traju 6-8 mjeseci! Sada imaš izgovor da svoje božićne kolače spraviš u srpnju.

Meso

Određeni dijelovi mesa traju dulje kada su smrznuti, uključujući pileće i pureće dijelove, govedinu za pečenje, odreske i svinjetinu za pečenje. Nažalost, slanina traje samo oko mjesec dana, stoga je bolje pakiranje iskoristiti što prije.

Plodovi mora, mliječni proizvodi i jaja

Ako jastog traje do godinu dana, isto se ne može reći za morsku hranu u konzervi. Srećom, kuhana riba može trajati 4-6 mjeseci.

Što se tiče mliječnih proizvoda i jaja, možda ćeš biti tužna što sladoled ne traje duže od dva mjeseca u zamrzivaču, unatoč tome što je već smrznut. Srećom po tebe, maslac traje 6-9 mjeseci, margarin godinu dana, a tvoj omiljeni meki sir do šest mjeseci.

Voće i povrće te juhe

Većina povrća obično traje do godinu dana u zamrzivaču, ali agrumi imaju kraći život. To je dobra vijest ako si vegetarijanka!

A ako si ovisna o juhama i gulašima, rado ćeš znati da većina ovakvih jela traje od 2-4 mjeseca, ovisno o sastojcima.

Pića

Premda bi trebalo biti očito da nikad ne stavljaš gazirana pića u zamrzivač, koncentrirane sokove možeš zamrznuti do godinu dana. Mlijeko traje zamrznuto 3-6 mjeseci, a domaći sok (svježe iscijeđen također) dobar je 6 mjeseci.

Što ne bi trebala zamrzavati?

Premda začini i začinsko bilje dobro stoje u zamrzivaču, kao i već zamrznute gotove večere, suzdrži se od stavljanja određenih namirnica u svoju zalihu. Bilo da se radi o konzervansima ili samim sastojcima, bolje je da koristiš ono što imaš, a zatim kupuješ novu zalihu.

Kolika bi temperatura trebala biti uzamrzivaču?

Preporučena temperatura je -18 stupnjeva Celzijusa. Preporučuje se obavezno označiti svoje zamrznute pakete. Na taj način neće biti iznenađenja kad kreneš uzeti svoj sljedeći obrok.

Life&style Ljudi su počeli zamrzavati limune, a evo razloga zašto bi svi trebali to napraviti

 

Posjeti Miss7.24sata.hr