Koliko dobar, toliko jednostavan: kiseli kupus s mljevenim mesom i vrhnjem
- Poznato je da je kiseli kupus omiljeno jelo u Njemačkoj
- Spravljaju ga na brojne načine te postoji brdo recepata za pripremu zdravog kiselog kupusa
- Ova varijanta kiselog kupusa idealna je za one koji vole „jaka“, krepka jela
Kiseli kupus nije ukusan samo kao sirova salata ili kao pirjani prilog pečenoj (ili kuhanoj) kobasici te pire krumpiru. Ovaj ludi kiseli kupus izdašno je jelo s mljevenim mesom, sirom i naravno kiselim kupusom, koje se lako priprema i ima izvrstan okus.
Sastojci za 4 osobe:
• 2 glavice luka
• 1 žlica ulja
• 500 g mljevenog mesa
• 1 vrećica kiselog kupusa
• 1 manja tuba koncentrata rajčice
• 2 šalice kiselog vrhnja
• 250 g ribanog sira (gaude)
• sol, papar
• po želji čili u prahu
• masnoća za posudu za pečenje
Priprema
1. Oguli i nareži luk na kockice. U velikoj tavi ili loncu zagrij ulje, prži luk dok ne postane proziran, a zatim dodaj mljeveno meso i poprži.
2. Potom dodaj kiseli kupus, pastu od rajčice i šalicu kiselog vrhnja te sve promiješaj. Posoli i popapri te dodaj malo čilija u prahu po želji.
3. Namasti posudu za pečenje (ili složenac), dodaj smjesu od mljevenog mesa i kiselog kupusa te po tome ravnomjerno rasporedi drugu šalicu kiselog vrhnja, a zatim posloži gaudu preko svega.
4. Peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva sve dok se sir ne rastopi i porumeni.