Koja su ulja najbolja za prženje, a koja treba izbjeći: ključ je u tome kako se lako počnu dimiti

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Tražiš ulje za prženje, ali nisi sigurna koje najbolje podnosi visoke temperature? 
  • Na tržištu je doista puno vrsti ulja, a teorije koje podnosi visoku temperaturu, a koje ne znaju biti kontradiktorne
  • Otkrivamo koja su ulja najbolja za prženje - više ih je no, nisu sva jednako zdrava

Na tržištu postoji mnogo različitih ulja koja imaju različita svojstva. U slučaju ulja za prženje važno je da je otporno na toplinu i da ima najveći mogući udio zasićenih ili jednostruko nezasićenih masnih kiselina.

Razlog tome leži u takozvanoj dimnoj točki: ona označava temperaturu na kojoj se razvija dim u posudi kada se ulje zagrijava. Čim se ulje ili masnoća od prženja počnu dimiti, ispušta se otrovna tvar akrolein. Kako bi spriječila taj postupak, trebala bi koristiti ulje za prženje koje ima vrlo visoku točku dimljenja (preko 200 stupnjeva).

Znaš li čemu zapravo služi zaštitni čep na boci ulja? Poslije ovoga ga više nikada nećeš baciti u smeće!

Ova ulja možeš koristiti za prženje

• Visoka temperatura dima (preko 200 stupnjeva):  arganovo ulje, ulje od avokada, sojino, suncokretovo ulje, maslo, ulje od kikirikija, visoko oleično ulje, palmino ulje, rafinirano ulje od repice, rafinirano maslinovo ulje, sezamovo ulje, sojino ulje, suncokretovo ulje, ulje od grožđa

• Srednja temperatura (160 - 200 stupnjeva): djevičansko maslinovo ulje, maslac

• Ulje koje nije pogodno za zagrijavanje: bučino ulje, ulje od oraha, laneno ulje

Masne kiseline u uljima

Ulja se sastoje od različitih masnih kiselina: zasićenih i nezasićenih. Zasićene masne kiseline uglavnom se nalaze u namirnicama životinjskog porijekla (poput maslaca), ali i u kokosovom ili palminom ulju. Manje su zdrava, ali imaju visok stupanj toplinske stabilnosti.

Ove pogreške s uljem prilikom prženja rade gotovo svi - evo koja pravila vrijede

Nezasićene masne kiseline dijele se na jednostruko ili višestruko nezasićene masne kiseline:

• jednostruko nezasićene masne kiseline uglavnom se nalaze u maslinovom ulju ili ulju od repice

• višestruko nezasićene masne kiseline u velikoj su mjeri sadržane u suncokretovom ili sojinom ulju

Visok udio višestruko nezasićenih masnih kiselina znači da je ulje zdravije, ali manje pogodno za prženje, jer se masne kiseline razgrađuju na niskim temperaturama. Ulja za prženje s jednostruko nezasićenim masnim kiselinama imaju najvišu točku dima.

via GIPHY

Hladno prešano ili rafinirano ulje za prženje?

Hladno prešana ulja obično nisu pogodna za zagrijavanje na visoke temperature i stoga bi ih trebalo bolje koristiti za salate ili preljeve. S druge strane, rafinirano ulje za kuhanje napravljeno je otporno na toplinu: dok je temperatura dima djevičanskog maslinovog ulja najviše 180 stupnjeva, rafinirano maslinovo ulje može se zagrijati na više od 220 stupnjeva. 

miss7 kuha Maslac, margarin? Ne, ovo ulje najbolje je za pečenje kolača, keksa i drugih slastica

Visoko oleinsko ulje za prženje

Visoko oleinsko ulje za prženje sastoji se od posebnih sorti suncokreta, repice ili čička koje sadrže više oleinske kiseline i stoga su vrlo otporna na toplinu. Visoko oleinska ulja smatraju se zdravijom alternativom rafiniranim uljima te podnose temperature do 210 stupnjeva.

via GIPHY

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Your browser doesn’t support HTML5 video

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Posjeti Miss7.24sata.hr