Kažu da kuhinjski nož možeš naoštriti uz pomoć šalice - evo kako
- Stvarno je izluđujuće kad nešto moraš narezati sasvim tupim nožem, no prva je pomoć pri ruci
- Osim toga, vjerojatnost da se porežeš mnogo je veća s tupim nego oštrim nožem
- Čak i jeftini nož možeš naoštriti sama do zadovoljavajuće oštrine - ako ne vjeruješ, probaj. Za to pogodnu šalicu sigurno imaš kod kuće
Čak i kvalitetni noževi s vremenom otupe, a znamo da kuhanje s tupim nožem nije nimalo zabavno. Rezanje postane više čerečenje, a kad trebamo narezati nešto na sitne komade i precizno, zapravo je nemogue. Još gore, šanse da se porežemo mnogo su veće kad je nož tup nego oštar. To je zato što oštrim nožem ne trebamo toliko uprijeti, on mnogo lakše ulazi u hranu. Ovako pritišćeš i veća je vjerojatnost da će nož skliznuti.
Nož ćeš najbolje nabrusiti odneseš li ga u brusionu gdje imaju za to prikladan stroj. Ima i više vrsta kućnih bruseva. S nekima, ako znaš njima baratati možeš fino naoštriti nož; drugi će ga naoštriti nešto lošije, ali ipak. Za prvu su pomoć obje opcije ok. No, ako nemaš ni to, a toliko si iziritirana što je nož otupio da nešto moraš poduzeti? Kažu da će poslužiti i obična šalica!
Evo kako...
1. Postavi šalicu naopačke na ravnu površinu - uzmi šalicu čiji donji rub nije prekriven glazurom već je hrapav.
2. Oprezno pod prstima provjeri je li oštrica možda savijena u jednu stranu. Ako je, prvo teba oštriti s te strane.
3. Nož postavi pod kutem od 15-20 stupnjeva u odnosu na šalicu.
4. Lagano pritišćući nož o rub šalice počni ga oštriti - vuci ga odmjerenim pokretima prema sebi.
5. Ponovi pet puta pa okreni nož da oštriš drugu stranu.
6. Ponavljaj dok oštrica nije skroz naoštrena.
7. Prije upotrebe operi nož.
Ako ti postupak nije sasvim jasan, pogledaj kako to izgleda na filmu...