Kako uspješno očistiti japanke, čak i ako su bijele boje

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  • Japanke su gotovo nezaobilazan ljetni komad, a jedna od prednosti je što su jeftine i dolaze u tisuću varijanti
  • Ipak, lako se isprljaju i na kraju ljeta znaju izgledati kao da su prošle bojno polje
  • Kako ih očistiti da zablistaju kao nove donosimo u 5 lakih koraka

Japanke, ljetni "must-have" ne izlaze iz mode (ovog se ljeta vratio model popularan u 90-ima!), ali nema tih japanki koje na kraju ljeta izgledaju lijepo, makar ih kupila prije samo mjesec dana. Možda to ne smeta dok gaziš u njima po borovoj šumi ili morskom stijenju, ali ako ih kaniš nositi i u "civilizaciji" ipak bi nešto trebalo poduzeti. Evo kako uspješno očistiti gumene, plastične, ali i japanke od "pjenastog" materijala ili tkanine - čak i one bijele ili drugih svijetlih boja. 

LIFESTYLE 5 ideja za izlete na kojima ćeš uživati, a ne koštaju mnogo

Da bi ponovno izgledale kao iz dućana (ili skoro tako, nećemo pretjerivati), treba ti nekoliko običnih kućnih proizvoda, a preporuka je čistiti japanke čim se na njima pojavi kakva mrlja, odnosno prije nego što se za stalno "ugnjijezdi" na materijalu. Evo kako.  

1. Prvo pod tekućom vodom, toplom ili hladnom, isplahni s japanki prljavštinu poput blata, prašine, zemlje, pijeska, U suprotnom ćeš  tu prljavštinu čisteći još bolje utrljati u japanke, a tako mogu čak nastati i trajne mrlje. Nakon toga ih nježno obriši papirnatim ručnikom. 

2. U posudici pomiješaj 1 žlicu sode bikarbone i 1,5 žlicu tekućeg deterdženta za pranje rublja. Optimalno je upotrijebiti deterdžent koji u sebi već ima sredstvo za uklanjanje mrlja. Starom četkicom za sube utrljaj ovu smjesu u japanke - odlučno istrljaj, posebno najprljavije dijelove tako da parljavština iziđe iz svih neravnina i ripni na đonovima. Prvo očisti tabanicu i remenčić, a đonove kao najprljaviji dio ostavi za kraj. 

3. Ostavi da japanke prekrivene deterdžentom tako odstoje još 10 minuta - tako će čarobna moć izbjeljivanja koju ima soda bikarbona najbolje djelovati. Japanke pritom ne smiju stajati na suncu.

4. Japanke dobro isperi toplom vodom pa ih, ako želiš da budu super čiste, još jednom operi toplom vodim kojoj si dodala nekoliko kapi deterdženta za rublje ili za posuđe. 

Korisni savjeti Zaobiđi veš-mašinu po svaku cijenu: imamo bolji recept kako očistiti bijele platnene tenisice

5. Isperi ih, obriši čistim ručnikom i ostavi da se još malo prosuše. Savjet više: bijele japanke ne ostavljaj na suncu jer bi mogle požutjeti. 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr