Kako urediti vrt i terasu?

Poznati pjesnik Pablo Neruda jednom je prilikom napisao "Možete odrezati sve cvijeće, ali nećete zaustaviti dolazak proljeća". I uistinu, uzmemo li u obzir koliko zelenila nedostaje u urbanim sredinama, nije ni čudo da svaki slobodan trenutak želimo provesti okruženi zelenilom i prirodom. Zelene oaze su danas više no ikad svedene na gradske balkone, terase i vrtove.
Vidi originalni članak

Popularnost urbanih vrtova raste, a blagotvoran učinak koji biljke imaju na našu psihu je nemoguće zanemariti, stoga se ove sezone potrudite očistite svoj balkon i pretvorite ga u mjesto odmora i relaksacije. Pošto su eksterijeri zapravo nastavak našeg interijera, bilo bi poželjno da pričaju istu stilsku priču kao i prostorija na koju se nadovezuju (npr. spavaća ili dnevna soba).  Ako je vaš dom rustikalan, neka i terasa bude takva, a moderan balkon nadopunit će modernu kuhinju. Stilsko nadopunjavanje ne odnosi se isključivo na odabir vrtnog namještaja nego i na odabir detalja i materijala.

Pločice, ograda, pa čak i odabir biljaka neka budu u skladu s dominantnom temom. Budući se ipak radi o otvorenom prostoru pokušajte ne pretjerati s dekoracijama jer ćete si tako olakšati život u slučaju nevremena, a pripazite i na izbor materijala. S obzirom na to da je vrtni namještaj izložen vanjskim utjecajima, on treba biti napravljen posebno za tu namjenu. I dok se na svijećnjaku neće nužno vidjeti utjecaj sunca i kiše, stolci namijenjeni za unutarnje korištenje će biti neupotrebljivi ako ih ne budete spremali nakon svake uporabe.

Namještaj od materijala kao što su bambus i ratan dobar je za zatvorenije balkone, a za vrt i terasu birajte komade od željeza ili drveta koji su premazani posebnim pomadama koje im produljuju vijek trajanja. Zapamtite kako je premaz potrebno obnoviti s vremena na vrijeme, ovisno o vrsti drveta. Minimalistički i jednostavno uređen dom, voli iste takve vrtove. Kako biste izbjegli monotoniju, odvažite se na boje koje možda nikada ne biste koristili u interijeru.

Ako su pločice i vrtni namještaj sivi, odvažite se na ukrasne jastučiće u žutoj ili narančastoj boji koji će osvježiti vaš eksterijer. Rustikalni vrtovi izgledat će posebno dodate li motive srca, ali i karirane uzorke na tekstilu, a dobrodošle su i kućice za ptice i insekte. Lijepo će se uklopiti i stari vrčevi, drvena kolica te stari bicikli s košarama punim cvijeća.

Budući da većina ipak voli biti zaštićena od pogleda, razmislite o visini ograde koja estetski ne bi smjela narušavati cjelokupan dojam. U zaštiti od pogleda, ali i sunca pomoći će vam i suncobrani ili tende u koje se isplati investirati više jer uz dobro održavanje njihova boja bit će jarka i nakon nekoliko sezona, a nerijetko su i stabilniji od jeftinijih konkurenata.

Kako su vrtovi mjesto druženja i odmora, pobrinite se da nabavite dovoljan broj stolica i naslonjača za društvo kako bi svi mogli uživati u zelenilu. Napravite dva, tri dobra koktela poslužena u visokim čašama i budite sigurni kako će o vašem vrtu pričati i na jesen.

Više slika i detalje za uređenje potražite u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr