Kako pravilno oprati rižu u 4 koraka: Bit će spremna za kuhanje za samo dvije minute
- Rižu je prije kuhanja potrebno pravilno očistiti, a mi otkrivamo najlakši i najbolji način
- Kako bi tvoja riža bila čista i spremna za kuhanje bit će ti potrebno nekoliko kuhinjskih predmeta
- Trebat ćeš samo slijediti četiri lagana koraka i sve je gotovo u samo nekoliko minuta
Riža je mnogima omiljeni prilog uz jelo ili čak i glavni sastojak. No, koliko god ju obožavali, potrebno ju je znati i pravilno pripremiti. Prije kuhanja riže vrlo je važno ispravno ju oprati i očistiti jer i nepravilno pranje riže može biti krivac za neuspjelo kuhanje riže.
Zašto je važno dobro oprati rižu prije kuhanja?
Profesionalni kuhari savjetuju kako je rižu potrebno oprati jer škrob koji se nalazi na vanjskom dijelu zrna može biti onečišćen od proizvodnje u tvornici, a ispiranje riže može pomoći i kod uklanjanja teških metala koji se nalaze na škrobu.
Pranje riže prije kuhanja vrlo je važno jer utječe na konačan proizvod, odnosno okus i izgled pripremljene riže. Pranje riže hladnom vodom prije kuhanja maknut će višak škroba sa zrna koji može izazvati gumenost i ljepljivost riže i dat će odličnu podlogu za savršenu pripremu tvoje riže!
Kako pravilno oprati rižu?
Samo procijediti rižu kroz cjedilo ipak neće biti dovoljno, a za pravilno pranje riže bit će ti potrebno nekoliko kuhinjskih predmeta.
Za pravilno pranje riže trebat ćeš:
- čašu za mjerenje
- rižu
- veliku posudu
- cjedilo
- hladnu vodu
1. Sipaj rižu u veliku posudu
Budi sigurna da si prvo odvojila točnu količinu riže koja ti je potrebna za tvoj recept.
2. Napuni posudu vodom
U posudu s rižom dodaj hladnu vodu tako da ju u potpunosti prekrije te da je razina vode viša od riže. Rukama ili pjenjačom promiješaj rižu kako bi razbila moguće nakupine i sljepljena zrna. Otprilike 30-ak sekundi miješaj zrna riže ili dok voda ne postane mutna.
3. Izlij vodu
Jednom rukom pridrži rižu i pažljivo izlij mutnu vodu iz posude. Ovo možeš učiniti i uz pomoć cjedila.
4. Posudu ponovno napuni čistom, hladnom vodom
Drugi, treći i četvrti korak ponavljaj dok voda nije u potpunosti čista. Najčešće je to tri ili četiri puta. Nakon toga, tvoja će riža biti u potpunosti očišćena i spremna za kuhanje!