Kako organizirati koktel-party?

Čak i ako ste više tip za vino ili pivo, morate priznati kako je ljeto nezamislivo bez šarenog i osvježavajućeg koktela
Vidi originalni članak

Tko ne zna za jednu od najpoznatijih filmskih izjava "Protresen, ne promiješan", koju tajni agent James Bond samouvjereno izgovara u gotovo svakom nastavku popularnog filmskog serijala. Iako su kokteli bili poznati i ranije, Bondov martini im je vratio popularnost koju su zadržali do danas. Miješana pića postala su poznata sredinom 19. stoljeća kada se počinju tiskati priručnici o miješanim pićima za barmene. Tada nastaju tzv. 'old fashioned' kokteli, koji sadrže šećer, biljno alkoholno piće, žesticu poput brendija ili viskija te malo citrusa, a poslužuju se u niskim, širokim čašama.

Iako 'old-fashioned' kokteli dobivaju na popularnosti posljednjih godina, među širom publikom su popularniji moderni kokteli čiji bi popis sastojaka posramio i nedjeljni ručak. A gdje su kokteli, tu su i koktel zabave. Smatra se kako je prvu takvu zabavu organizirala izvjesna gđa. Walsh iz St. Louisa u SAD-u. St. Paul Pioneer piše kako je gđa. Walsh 1917. organizirala jednosatnu zabavu uz koktele jednog nedjeljnog poslijepodneva, a takav tip zabava postao je hit među stanovnicima SAD-a. Ljubav prema koktel zabavama traje i danas, na svim svjetskim kontinentima.

Koktel zabave su zahtjevne za domaćine iz više razloga. Osim što je potrebna određena vještina za miješanje koktela, potrebno je mnogo sastojaka, ali i čaša, jer se ne servira svaki koktel u istoj čaši. Danas se ta praksa iz praktičnih razloga ipak napušta, pa se sve više koriste univerzalne koktel čaše od 3 dcl, ali nemojte zaboraviti kako se u originalu Tom Collins, Gin & Tonic te Bloody Marry ne poslužuju u istim čašama.

Danas su prihvatljive čak i plastične ili papirnate čaše, posebno ako su lijepog uzorka, Pinterest osvajaju kokteli u starim staklenkama koje su odličan način da se recikliraju i udahne im se novi život. Osim čaša, koktel party ne može zaživjeti bez dobrog 'shakera' u koji se isplati investirati koja kuna više, posebno ako često radite koktele. Hoće li to biti stakleni s plastičnim poklopcem ili u potpunosti metalni, odabir je na vama. Veću količinu koktela možete staviti i u zdjelu za punč ili stare dispenzere za limunadu ili sodu za retrodojam. Nemojte zaboraviti niti na dovoljnu količinu leda, kao ni na posude za hlađenje pića.

Osim pića, za koktel zabavu je jednako važna atmosfera, pa ih je najbolje organizirati u prostranim domovima, vrtovima ili terasama koje su prikladno uređene. Veseli stolnjaci, salvete, čaše, slamke i lampioni osvježit će vaš dom u trenu. Obogatite svoj dom tropskim bojama i uzorcima, a niti cvjetni uzorak nije odmet. Prigušena rasvjeta i ambijentalna glazba također će doprinijeti atmosferi. Želite li, možete sa stropa objesiti šarene kišobrane, perje, umjetno cvijeće ili lampice za bor koje će unijeti malo romantike, ali i stvarati zanimljive svjetlosne efekte na zidovima.

Detalje za koktel-party potražite u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr