Ostalo ti je jaja i šunke od Uskrsa? Ovih dana iskoristi ih za razna jela uz naše ukusne prijedloge!
- Nakon svakog Uskrsa ostane nam šunke i jaja koje onda jedemo danima
- Od njih se mogu napraviti zaista ukusna jela, a mi ti donosimo razne ukusne prijedloge, od složenca s jajima i šunkom do slanih muffina i salata!
- Uz ova jela fino ćeš i korisno iskoristiti sve ostatke od Uskrsa!
Koliko god se trudili smanjiti količinu namirnica za blagdane, nekako se uvijek dogodi da nam svega ostane i jedemo to danima na različite načine i naravno, žao nam je baciti hranu.
Kad je u pitanju Uskrs, onda govorimo o šunki i jajima koje volimo napraviti u većim količinama jer je zaista velik izbor jela u koje ih možemo uvrstiti. Svake godine smišljamo kako iskoristiti ostatke od Uskrsa i olakšati si kuhanje za nekoliko dana. Jela od ostataka kuhane šunke ili s uskršnjim jajima ima pregršt, a mi smo za tebe pripremili najukusnije prijedloge recepata!
Kuhana šunka jedna je od nezaobilaznih uskršnjih delicija, a jela od ostataka kuhane šunke mogu biti složenci, razna ukusna variva ili juhe, a možeš ju ubaciti i u jednostavnija jela poput sendviča ili slanih muffina.
Odlično će se u većini jela slagati i s uskršnjim jajima, ako odlučiš pomiješati ove ostatke od Uskrsa.
Posluži se idejama kako iskoristiti uskršnja jaja i napraviti jela od ostataka kuhane šunke!
Doručak nakon Uskrsa - punjene palačinke s ostacima kuhane šunke
Lako i spretno rješenje za fino jelo od ostataka kuhane šunke su punjene palačinke. Uz šunku, trebaš naravno dodati i sir te začine po izboru. Za “zdraviju” verziju ovog jela palačinke nemoj pohati, a možeš dodati i razno povrće za pravo bogatstvo okusa u ovom jelu od ostataka kuhane šunke!
Varivo s kuhanom šunkom jelo je s ostacima kuhane šunke puno okrijepe!
Drugi prefini primjer kako iskoristiti ostatke od Uskrsa je i zdrava juha ili varivo prepuno finih okusa! U ukusnoj proljetnoj juhi ili gustom varivu dodatak kuhane šunke bit će odličan dodatak okusu stvorenom od finog povrća koje si dodala u svoju juhu ili varivo.
Složenac s jajima, šunkom i sirom za jelo s ostacima od Uskrsa prepuno okusa
U ovaj ukusan složenac osim naravno ostataka od Uskrsa, poput kuhane šunke i jaja, ne moraš dodavati mnogo drugih sastojaka.
Sir će odlično povezati šunku i jaja, a ovo fino jelo od ostataka od Uskrsa za koje ti nije potrebno mnogo pripreme možeš servirati za doručak ili brunch!
Hladne i tople salate s ostacima od Uskrsa – jaja i kuhana šunka pašu uz svaku salatu
Kuhana jaja mogu se ubaciti u bilo koju salatu i to već može poslužiti kao gotovi obrok, no svakako će salata biti bolja ako joj dodamo i malo kuhane šunke. Za hladnu salatu svježe povrće možeš pomiješati s jajima i kuhanom šunkom te dobiti prefino, lagano jelo s ostacima od Uskrsa!
Ako si ipak više ljubiteljica miješanja s toplim sastojcima, možeš stvoriti toplo-hladnu salatu dodavanjem tjestenine ili kuhanog povrća.
Slani muffini sa šunkom slasna su delicija s ostacima od Uskrsa
Jednostavno jelo koje će brzo biti gotovo, a može biti posluženo u bilo koje doba dana! Kao savršen dodatak doručku ili pak kao odličan izbor za večernji snack, slani muffini prefino su jelo od ostataka kuhane šunke koje će se svidjeti baš svima.
Topli i hladni sendviči jednostavna su, a fina ideja kako iskoristiti uskršnja jaja i kuhanu šunku
Sendviči su svakako najlakša i najbrža opcija kad se radi o tome kako iskoristiti ostatke od Uskrsa. Kuhana šunka i narezana uskršnja jaja brzo će stvoriti prefini sendvič uz razne dodatke koji su apsolutno tebi na izbor.
Od povrća do umaka, u tople ili hladne sendviče od ostataka od Uskrsa možeš dodati ono što najviše voliš i stvoriti vlastiti poseban recept!
Namazi ili pašteta s uskršnjim jajima savršeno su toplo predjelo s ostacima od Uskrsa
Kad se zapitamo kako iskoristiti uskršnja jaja u receptima s ostacima od Uskrsa jedan posebno fini recept pada nam na pamet, a to je pašteta s jajima. Možeš ih iskoristiti u mesnoj ili ribljoj pašteti, ali i raznim namazima s povrćem. Savršeno će se slagati s prepečenim kruhom ili tostom za prefino toplo predjelo s ostacima od Uskrsa!
Francuski krumpir - složenac koji osvaja svojim okusom
Za kraj ti donosimo recept za francuski krumpir, jedno od preukusnih jela s ostacima od Uskrsa, a zapravo je riječ o složencu u koji idu, kao što i ime kaže, krumpir, jaja, šunka i vrhnje. Za ovaj ukusan ručak nije ti potrebno puno sastojaka, a sve ih vjerojatno već imaš te je i vrlo brzo gotov.
Od sastojaka ti je potrebno:
- 1 kilogram krumpira
- 5 kuhanih jaja
- količina narezane šunke po želji
- 750 mililitra kiselog vrhnja
- sol i papar
- ulje
Priprema:
- Za početak upali pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva.
- Dok se pećnica grije, skuhaj krumpir, a zatim ga nareži na ploške srednje debljine.
- Jaja nareži također nareži na ploškice, a šunku nareži na šnite ili kockice, kako više voliš.
- Posudu ili lim za pečenje, ovisno u čemu želiš spremiti ručak, namaži uljem te prvo stavi red krumpira, zatim red jaja pa red šunke i tako dok ne dođeš do vrha. Posljednji red neka ti bude krumpir.
- Nemoj zaboraviti između slojeva popapriti i posoliti po želji.
- Kada su svi slojevi naslagani, prelij sve kiselim vrhnjem prije nego staviš u pećnicu.
- U zagrijanu pećnicu stavi svoj složenac i ostavi da se peče nekih 25 minuta dok na vrhu ne bude lijepa zlatna boja.
Također, na vrh prije pečenja možeš naribati i sir ako želiš. Ovo jelo najčešće jedemo oko Uskrsa kako bi potrošili sve sastojke, no možeš ga i inače spravljati. Ako nemaš šunke, možeš staviti i kobasicu po želji, a okus će i dalje biti savršen. Nadamo se da ćeš uživati u ovom jelu sa svojim ukućanima. Dobar tek!