Kako brzo i lako očistiti madrac - čak i one ružne žute mrlje od znoja

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  • Posebno nakon ljeta, kad se puno znojimo, na madracu nastanu velike žute mrlje
  • Nije ih lijepo vidjeti, a istina je da osim njih u našem krevetu ima i mrtvih stanica kože, grinja, loja s tijela...
  • Treba li te još nagovarati da ga opereš? Evo kako to efikasno učiniti

Ako se nisi već neko vrijeme sjetila da bi mogla očistiti madrac, samo nekoliko činjenica da te podsjeti zašto bi to trebala: Vjerojatno svake noći na njemu provedeš šest, sedam sati. Za to vrijeme prašina, mrtve stanice kože, znoj i masnoća s tvog tijela nađu put do madraca, plahti unatoč. Posebo ga je dobro očistiti nakon ljeta, kad je pun mrlja od znoja. Zato bi madrac trebalo svakih nekoliko mjeseci očistiti kako bi zadržao ugodan miris i bio bez prašine i mrlja. 

BEAUTY Ovaj trik s maskom za lice nas je oduševio - od sad ćeš je pametnije koristiti

1. Riješi se prašine

Najlakše ćeš to učiniti pomoću usisivača, samo na njega stavi nastavak za usisivanje tapeciranog namještaja. Dobra je navika raditi to svaka dva, tri mjeseca ili češće, posebno ako nekoga od ukućana muče alergije. Prijeđi madrac odozgo i sa strane usisivačem namještenim na najveću jačinu, čvrsto ga pritiskajući o madrac tako da izvuče i onu prašinu ispod površine tkanine.  

Madrac možeš očistiti i parnim čistačem ako ga imaš. Približi ga što više madracu kako bi para prodrla u njega i ubila grinje ispod površine. Nakon čišćenja parnim ščistačem, madrac usisaj.

via GIPHY

2. Riješi se mrlja

Ako tvoj madrac ima velike žute mrlje, vrlo je vjerojatno da su nastale od znoja te masnoće iz kože - zato se pojave nakon svakog ljeta kad se u krevetu puno znojimo. Budići da je cijeli madrac teško oprati, a ne smiješ ga previše ni natopiti vodom jer se nikad neće osušiti, pokušaj ga očistiti sljedećom mješavinom: pomiješaj u omjeru 50:50 jednu šalicu hidrogen peroksida i jednu šalicu tople vode te toj otopini dodaj 1/4 žličice deterdženta ta posuđe.

Ulij tu otpoinu u bocu s prskalicom i poprskaj površinu madraca. Utrljaj mekom četkom ili frotirnim ručnikom tekućinu u madrac i ostavi da stoji 30 minuta. Nakon toga pošpricaj ga čistom vodom da ga ispereš, upij čistim ručnikom ostatke vode i pusti da se madrac osuši. Ako su mrlje tvrdokorne, ponovi postupak dodavši otopini nešto više hidrogen peroksida.

Trikovi Znamo jednostavan i učinkovit trik kako očistiti cipele od brušene kože!

3. Što brže to bolje

Očistiš li mrlju čim je nastala ili čim si je primjetila, taj ćeš posao lakše obaviti - to vrijedi za mrlje svih vrsta. Ne samo da ćeš je lakše oprati nego ćeš spriječiti i da tekućina prodre dublje u madrac - na primjer kad mališanu koji vam se uvukao u krevet malo "pobjegne". Također, mrlje od krvi će se najlakše oprati otopinom hladne vode, deterdženta pa posuđe (može i bez hidrogen peroksida kao ga u tom času nemaš kod kuće) kad su svježe. Mrlju uvijek trljaj od rubova prema unutrašnjosti inače ćeš je samo povećati.  Ipak, najlakše je nabaviti madrac čija se presvlaka može skidati i prati u perilici - tako ćeš uvijek imati bijeli i mirisni madrac.

Posjeti Miss7.24sata.hr