Kad hormoni polude: ove namirnice pomoći će da na prirodan način reguliraš estrogen

Shutterstock Kako prirodno regulirati hormone: ove namirnice pomažu
Vidi originalni članak
  • Hormoni, osobito ženski estrogen, mogu ponekad sasvim fino poludjeti
  • Prirodna regulacija hormona može pomoći da se uspostavi ravnoteža
  • Pogledaj na što moraš obratiti pažnju

Hormoni su tvari koje poput glasnika prenose poruke od jedne do druge stanice u tijelu te tako reguliraju brojne tjelesne funkcije, a odgovorni su i za dobrobit tvoje duše. Stvaraju ih žlijezde s unutarnjim lučenjem i hormoni su zaslužni za regulaciju raznih fizioloških procesa poput metabolizma, rasta i razvoja, a djeluju i na raspoloženje (npr. stres). Zbog toga je neuravnoteženost hormona odmah negativno uočljiva: oštećena koža, promjene raspoloženja ili nedostatak libida tek su neke od posljedica neravnoteže hormona.

Upravo žene su te koje osobito pate od "ludovanja" odnosno velikih oscilacija u razini hormona, prvenstveno zahvaljujući spolnim hormonima: menstrualnom ciklusu koji razine hormona mijenja na dnevnoj basi te velikim hormonalnim promjenama koje nastaju kad na svenu stupi menopauza. Međutim, prirodna hormonska terapija može pomoći. Donosimo sve što vrijedi znati i važno je o prirodnoj ravnoteži hormona.

Razina estrogena: stalni usponi i padovi hormona

Tvoja razina estrogena podložna je stalnim usponima i padovima zbog prirodnog ženskog ciklusa. To nije uvijek ugodno, ali nije ozbiljan hormonalni poremećaj. Prisutno je samo kada se pojave simptomi poput neplodnosti, abnormalno jakih menstrualnih bolova, depresije, olakšanog debljanja ili gubitka kilograma ili migrene povezane s hormonima. U svakom slučaju, tada treba potražiti liječničku pomoć.

via GIPHY

Nije stvar u onom što jedeš: 5 znakova da su hormoni uzrok nakupljanju masnoće na trbuhu

Ali, čak i bez ovih ozbiljnih simptoma, hormonski vrtuljak za žene je neugodan. Ženski estrogen je "problematičan", osobito kada se pojave izvanredne situacije poput trudnoće ili menopauze. Tada neke namirnice mogu biti vrlo korisne za suzbijanje velikih fluktuacija i blagotvorno djelovanje na ravnotežu.

Prirodna hormonska terapija: toplo se preporučuje liječnički pregled!

Prije početka prirodne hormonske terapije, trebala bi razgovarati s ginekologom. U najboljem slučaju treba provjeriti svoj hormonski status: je li terapija uopće potrebna? Ili: mora se razmotriti drugi oblik liječenja, poput umjetnog dodavanja hormona. Hormonski status obično se određuje krvnom slikom, koja također može utvrditi ozbiljne simptome, kao što je razlog neispunjene želje za rađanjem djece.

Prirodna regulacija hormona: kako to djeluje

Prirodna hormonska terapija pomoći će ti da poboljšaš svoje zdravlje. U tu svrhu koriste se biljne tvari (takozvani „fitohormoni“) koje djeluju poput hormona na tvoje tijelo.

via GIPHY

Prirodna hormonska terapija stavlja namirnice, koje proizvode te tvari, u središte prehrane. Jednostavna promjena prehrane može ti pomoći prirodno regulirati hormonalnu ravnotežu. Možda ćeš prepoznati učinak tako da ti promjene raspoloženja nestanu ili ti se ten popravi.

Ova hrana podržava hormonsku ravnotežu

Čaj od prstenaste konopljike (ta se biljka naziva još i divlji papar): to je prava čudesna biljka i trebala bi prirodno podržati i regulirati tvoju hormonalnu ravnotežu, a osobito je korisna kod menstrualnih grčeva ili nuspojava od početka menopauze. Najbolje je redovito je uzimati kao čaj. Dobra je kombinacija čaj od konopljike i gospine trave, koji također pomaže kod bolova u trbuhu, a poznat je i kao pojačivač dobrog raspoloženja.

Crvena djetelina također treba biti uključena u prirodnu hormonsku terapiju, jer je njezin sastav sličan našim hormonima u tijelu. Poremećaj spavanja i nemir ublažava čaj od crvene djeteline. Međutim, preporučuje se i upotreba klica i cvjetova u svježim salatama ili kao preljev za jela od curryja itd.

Soja sadrži nevjerojatan broj biljnih hormona i pomoći će ti da imaš čišću kožu: zato je obavezno uključi u svoju prehranu! U osnovi, puno azijskih namirnica dobre su za unutarnju ravnotežu, a možda su čak i tajna ljepote mnogih Azijatkinja.

Trebala bi jesti fermentiranu hranu. Kiseli kupus, kiseli krastavci, kimchi, probiotski jogurt i još mnogo toga. Pri fermentaciji se hrana konzervira dodavanjem kvasca ili bakterija mliječne kiseline. Pozitivna nuspojava: stvaraju su fitohormoni koji imaju regulacijski učinak na ravnotežu ženskih hormona i super su dobri za tvoje zdravlje.

5 namirnica od kojih će tvoji hormoni poludjeti i 5 koje će ih vratiti u ravnotežu

Ovaj korijen pomaže protiv neugodnih „valunga“ tijekom menstruacije ili menopauze: habulica. Može se uzimati i u obliku kapsule.

 

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom

 

Your browser doesn’t support HTML5 video



 

Posjeti Miss7.24sata.hr