Još jednom preslušaj neke od najljepših pjesama Rajka Dujmića i otkrij kome ih je točno posvetio

Pixsell/Sanjin Strukic
Vidi originalni članak
  • Legenda hrvatske glazbe, skladatelj Rajko Dujmić, preminuo je od posljedica teške automobilske nesreće koja se dogodila prošlog tjedna
  • Njegova glazbena ostavština je prepuna velikih hitova i kultnih izvedbi, a među njima su se našle i mnoge pjesme čiji naslovi nose osobna imena
  • Otkrit ćemo ti tko su bile opjevane Tonka, Sanja i Milena, ali i stanoviti Saša te koja je pozadina iza nastanka nekih od njegovih najvećih uspješnica
     

Tragičnom smrću Rajka Dujmića hrvatska je glazbena scena ostala bez jednog od najplodonosnijih skladatelja koji se u karijeri mogao pohvaliti s više od 1.800 pjesama. Njegov prvi skladateljski pokušaj seže u 1972. godine kada je njegova skladba 'Smij se' izvedena u Ljubljani na prvom izdanju BOOM festivala. Bio je to tek početak plodonosne karijere u kojoj su nastali hitovi poput pjesama "Za dobra stara vremena', 'Najdraže moje', 'Šuti moj dječače plavi', 'Košulja plava'...

Stars Otišla je glazbena legenda: Rajko Dujmić izgubio je životnu bitku nakon nesreće

Tko su Tonka, Sanja i Milena?

Među njegovim skladbama posebno se ističu one koje nose tri ženska imena - Tonka, Sanja i Milena. Na četvrtom albumu grupe Novi Fosili iz 1981. godine, nazvanom "Budi uvijek blizu", našla se i pjesma posvećena Tonka Čović Popadić. Naime, njezin suprug Momčilo Popadić bio je u to vrijeme bliski Rajkov suradnik te upravo on stoji iza ovog poznatog teksta.

"Pjesma 'Tonka' je nastala u jednoj noći. Oni u Zagrebu, ja u Splitu, bilo je dva, tri sata iza ponoći kad su me nazvali u prilično 'netrezvenom' stanju i pjevali je preko telefona" - prisjetila se stvarna Tonka za Slobodnu Dalmaciju okolnosti pod kojima je nastala pjesma koja joj je posvećena.

"Rajka ću zauvijek pamtiti po iskrenom dječjem osmijehu i onim beskrajno tužnim očima, blagosti i dobroti, duhovitosti i potpunoj posvećenosti glazbi. Sve ovo sad pričam, a još uopće nisam svjesna da ga više nema i da se nećemo čuti. Bol je prevelika" - otkrila je Tonka kako se nosi s viješću o glazbenikovoj smrti.

Samo godinu dana kasnije izišao je peti studijski album grupe Novi fosili, a najveći hit sa spomenutog nosača zvuka postala je pjesma 'Sanja'. No, ona nije posvećena konkretnoj ženi već ni manje ni više samom Rajku, odnosno njegovoj visini. Naime, zbog niskog rasta skladatelj je još kao dječak dobio nadimak Lima koji ga je pratio čitavog života. Tekst za pjesmu koja je nastala kao dobra zezancija napisao je Mario Mihaljević.

Stars Potreseni kolege opraštaju se od Rajka Dujmića: "Neopisivo će nam nedostajati..."

Većini obožavatelja Rajka Dujmića dobro je poznata priča o djevojci Mileni koja svakoga jutra u pola šest putuje vlakom, a koja se pojavila na šestom studijskom albumu grupe Novi Fosili "Poslije svega" iz 1983. godine. Godinama kasnije otkriveno je kako je opjevana Milena bila medicinska sestra koju je Rajko upoznao na jednom koncertu.

"Milena je danas udana i ima dvoje djece. Ona je Makedonka, iz Negotina na Vardaru. Upoznali smo se u Herceg Novom i Bog zna kako smo razgovarali i dogovarali do tri ujutro. Onda je ispratim do sobe i ispred vrata joj kažem - ti ćeš završiti u pjesmi. Ona meni kaže - ti to svakoj govoriš. Kažem joj - vidjet ćeš. Ne odem s njom u sobu, okrenem se i odem. Zapravo ta pjesma je posvećena medicinskim sestrama. To je život jedne medicinske sestre iz provincije koja je došla u grad i ima iznajmljenu sobu. Život joj je u smjenama - dnevna-noćna. Nikad nema stalnog frajera", otkrio je svojedobno Rajko pozadinu priče iza jedne od njegovih najpoznatijih pjesama.

Drugom prilikom skladatelj je otkrio kako razvoj danas dobro poznatog teksta nije tekao onako kako ga je on isprva zamislio. Naime, zadatak pisanja teksta povjerio je svom prijatelju i dugogodišnjem suradniku Zrinku Tutiću koji je zamislio kako Milena miriše na varivo i živi kod svekrve. Rajku se takva interpretacija nije svidjela te je završnoj izmjeni ipak odlučio da će medicinska sestra živjeti kao podstanarka te mirisati na jabuke.

Life&style Istražili smo koje su pjesme najčešći odabir za prvi ples u Hrvatskoj, jedan pjevač je daleko popularniji od svih

Tijekom svoje pedesetogodišnje karijere Rajko Dujmić napisao je niz pjesama posvećenim ženama pa su tako u suradnji s cijenjenim tekstopiscem Stevom Cvikićem nastale 'Zrinka', 'Bosiljka', 'Veronika" i 'Lorena'. "Svako ime u mojim pjesmama ima svoju priču. I dan danas žive ti akteri. Tonka, na primjer. I Milena. Pa onda Zrinka, Bosiljka... Onda smo napravili Lorenu, to je sad često ime. Onda Željku pa Lidiju", istaknuo je prilikom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji.

E, moj Saša

A u moru ženskih likova, našao se i jedan mladić. Riječ je Saši, koji je opjevan u istoimenoj pjesmi izvorno objavljenoj na albumu 'Nedovršene priče' 1980. godine. Premda je pjesma nastala prije njezinog dolaska u grupu, pjevačica Sanja Doležal na jednom ju je koncertu posvetila stanovitom Saši iz Beograda. "Saša je moja ljubav iz rane mladosti. Dugo se nismo vidjeli i čuli jer ne živi više u Beogradu", dodala je Sanja u razgovoru za Kurir te otkrila da je njezin Saša svojevremeno živo u Čingrijinoj 11.

A dok se prisjećaš nezaboravnih pjesama koje kod mnogih od nas bude nostalgična sjećanja i emocije iz prošlosti, uživaj u još nekim Dujmićevim velikim hitovima...

Sedam dugih godina

Nebeske kočije

Ključ je ispod otirača

Košulja plava

Ja sam za ples

Dobre djevojke

Šuti moj dječače plavi

Posjeti Miss7.24sata.hr