Jesi već pogledala splitski sitcom 'Carstvo ladovine'? Doznaj zašto svi pričaju o njemu

Jesi li već čula za 'Carstvo ladovine', sitcom koji prikazuje svakodnevnicu 'splitske mladosti' te sa sobom donosi cijelu paletu arhetipskih likova s kojima se svi mogu poistovjetiti. Pogledali smo tek jedan dio, ali odmah nam je postalo jasno zašto zadnjih dana svi pričaju baš o tome...
Vidi originalni članak

Sigurno si već čula za ''Carstvo ladovine'', hrvatski sitcom koji je u samo nekoliko tjedana oduševio YouTube, a sa samo tri prve epizode dosegli su gotovo 200 tisuća pregleda. Autori novog hita su Šimun Šitum, Marko Jukić, Rino Barbir i Sandro Baraba, mladi splitski filmaši koji su, u svojoj kratkoj karijeri, već prikupili zavidnu količinu nagrada. Dosada si sigurno vidjela i neke druge radove snimatelja Barbira. On je, naime, autor spotova Vojka V te je izradio video podlogu hitovima poput ''Ne može'', ''Pasta italiana'' i ''Kako to''. Cijelu seriju producira Kino Klub Split i DERLOT produkcija.

ZANIMLJIVO Je li moguće da posuđe peremo totalno pogrešno

Najave za seriju bile su urnebesne, a posebno nam se svidjela ona s Domenicom u glavnoj ulozi. Naime, snimatelj prilazi Domenici i moli je da najavi seriju, a ona ga smatra luđakom i poziva pomoć. I cijela je najava definitivno ispunila svoj smisao. Sličnu je snimio i Vojko V te Tonči Huljić. A nakon ovog tria svakoga je zanimalo što je, pobogu, ''Carstvo ladovine''. 

Ipak, prijeđimo sad na jezgru slučaja - zašto smo se u ''Carstvo ladovine'' zaljubili na prvi pogled? Naime, glavi junac ove serije pripadnici su mlade generacije odrasle u posvemašnjem pesimizmu i beznađu splitskog sivila, ali nemaju potrebnu nosom parati nebo i previše sanjariti. Oni se žele snaći i spremni su na sve. Pokušavaju ''uloviti'' djevojke i dečke, pronaći ''neke pare'' i čekaju ''da umre baba'', povremeno odlaze u kladionicu. Svjesni da su im šanse za ''dobar život'' minimalne, odupiru se humorom. 

Glumačka družina prepuna je amatera, ali baš u njihovoj neposrednosti šarm je cijele serije. U moru preglumljenosti i umjetnog bez umjetničkog, ova splitska ekipa pravi nam je melem za oči.  Scenariji za ovaj, savršeno originalan projekt, nastali su iz dijaloga na društvenim mrežema, telefonskih razgovora i kvartovske komunikacije ''na zidićima''. Prirodni su, necenzurirani i tečni. I na splitskom dijalektu. O poteškoćama stvaranja na dijelektu autorski tim ne razmišlja previše. ''Klasični naš krik provincije na dijalektu, možda je to veći problem nama iz Splita nego drugima. Ako mi možemo gledati srpski film bez problema, zbog čega netko iz Zagreba ili Osijeka ne bi razumio nas? Možda stavimo titlove, ne možemo se odlučiti između glagoljice i sanskrta.'' - izjavili su za Slobodnu Dalmaciju zadržavši sebi svojstven humor. 

Na Youtubeu su zasada dostupne tri epizode, a nastavak snimanja ovisi, naravno, o financijama. Naime, u dostupnim epizodama glumci su volontirali. Sve troškove snimanja ova je mlada ekipa, kako piše Slobodna Dalmacija, pokrivala iz vlastitog džepa, a takav koncept trenutno im naprosto nije održiv. Ipak, nadamo se da će pozitivne reakcije iz cijele Hrvatske na neki način pomoći pri osiguravanju novih sredstava. Jer jedva čekamo novo ''Carstvo ladovine''!

Posjeti Miss7.24sata.hr