Jesi li znala da su ove stvari izumile žene?

Getty/Guliver
Od igre Monopoly do brisača za auto, žene su zaslužne za mnoge izume koji su nam na ovaj ili onaj način promijenili i olakšali život
Vidi originalni članak

Mnoge od nas dosad nisu čule za ove sposobne žene i sad je onda pravi trenutak da to ispravimo. Ove žene su napravile ono što je svaka od nas koristila barem jednom u životu. Iako su te izume muškarci htjeli preuzeti na sebe, one su se pokazale kao čvrste i nisu dopustile da se to dogodi. 

1. BRISAČI ZA AUTO



Do izuma brisača za vjetrobransko staklo, vožači su izlazili iz auta i sami brisali staklo. Bilo je to puno muke i čestog izlaženja iz automobila. Mary Anderson iz Alabame je posjetila New York jednog snježnog dana 1902. godine. Primjetivši kakve gužve je napravila ta vremenska nepogoda, a nije postojao neki efikasniji način za očistiti vjetrobransko staklo, Mary je počela razmišljati o brisaču. 1903. Anderson dobiva patent ( na 17 godina) pod nazivom ''uređaj za čišćenje prozora''. Uređaj se sastojao od poluge koja je na sebi imala spužvicu. 


2. MONOPOLY



Elizabeth Magie je 1904. godine izmislila igru naziva '' The Landlord's Game''  kako bi naučila ljude o monopolima, neprovjerenom kapitalizmu i ''zlu od prikupljenih golemih bogatstava na račun drugih''. Na ovaj patent je izumiteljica imala prava od 1904. do 1921., a nezaposleni prodavač Charles Darrow se 1935. ludo obogatio prodavši kopiju igre Parker Brothersu. S druge strane, Elizabeth Magie je ranije te godine prodala svoj patent, također Parker Brothersu za samo 500 dolara.


PA OVO JE PREZABAVNO! Ovo su najbizarnije stvari ikad izumljene
 


3. DJEČJA PELENA




Kad je 1946. godine Marion Donovan izmislila jednokratnu pelenu, u početku je naišla na ismijavanje muškaraca koji su vladali dominirali industrijom. Marion je dizajnirala nepromočivu pelenu koristeći najlonsku tkaninu za izradu padobrana i plastične zakovice. Pelena, koja je dobila ime '' Boater'', imala je svoju premijeru u robnoj kući Saks Fifth Avenue u New Yorku 1949. i odmah postala hit. Desetljeće kasnije, Victor Mills, osnivač Pampersa je kapitalizirao tu ideju. 


4. PAPIRNATA VREĆICA



Margaret Knight je već u ranoj dobi otkrila svoju sklonost inovacijama. Sa 12 godina je izmislila sigurnosne uređaje za mlinove pamuka. Tijekom svog radnog vijeka u Columbia Paper Bag kompaniji, počela je raditi na stroju koji je stvarao torbe s ravnim dnom. Margaret je 1867. prvo napravila drveni model uređaja, ali je trebala metalni kako bi mogla patentirati svoju ideju. Charles Anan, koji je bio u radionici kad je Knight napravila svoj metalni uređaj, ukrao joj je ideju i patentirao uređaj.  Margaret ga je tužila za krađu ideje i na kraju nakon duge pravne bitke dobila je svoj patent. Hura!

PERSONALIZIRANE PRIČE Upoznaj curu koja si je napravila Tvornicu snova



5. PERILICA POSUĐA



Josephine Cochrane izumila je prvu komercijalno uspješnu perilicu posuđa 1886. godine. Cochrane je bila je bogata žena koja je željela perilicu koja će suđe prati '' brže od njezinih sluga''. Nakon što joj je pripao patenet za perilicu posuđa, prodala je svoj stroj restoranima i hotelima. Kasnije, Josephine je osnovala kompaniju za svoje perilice koja je na kraju postala dobro poznati brend KitchenAid. 

Posjeti Miss7.24sata.hr