Jesenski radovi za svaki tip vrta

Thinkstock / Spencer Davies
Različiti vrtovi imaju različite zahtjeve: ukrasnim vrtovima na prvom mjestu je održavanje cvjetnih gredica, povrtnjaci se već trebaju pripremiti za novu sezonu plodova, a voćnjake treba urediti za zimu. Rasporedite li sve radove kroz cijelu jesen, nećete imati problema s održavanjem vrta.
Vidi originalni članak

Iako se čini da ove jeseni prvi mraz stiže kasnije, čim uništi ljetno cvijeće na njegovo mjesto treba saditi  dvogodišnje cvijeće (maćuhice, potočnice, klinčić...). Uklonite korove i poboljšajte tlo kompostom, a nakon toga možete saditi trajnice. Ovo je povoljno vrijeme za sadnju crnogorice, sadnju lukovica cvijeća otpornog na velike hladnoće. U ukrasnim vrtovima potrebno je obaviti i sadnju travnjaka, dok se u povrtnjaku obavlja sjetva matovilca, zimske salate, a prije prvog mraza treba pobrati krastavce, rajčicu, papriku i tikvice. Voće iz voćnjaka uberite i spremite te obavite gnojidbu jagoda.

U listopadu uvenule trajnice odrežite iznad zemlje i uklonite korov. Savjetuje se da ostavite lišće ispod drveća, a tek kada lišće s naraslog drveća padne, možete saditi listopadno drveće. Travnjak kratko pokosite i očistite. Tlo u povrtnjaku rahlite i također očistite od korova. Trajno začinsko bilje razdijelite i ponovno posadite. Od kraja listopada sadite voćke i grmlje bobičastog voća.

Studeni rezervirajte za spremanje biljaka u posudama u zatvorene prostore i zaštitu od mraza. Ruže zagrnite zemljom i zaštite granama smreke. Kontrolirajte živice koje se eventualno nalaze u vašem vrtu. Ovo je vrijeme za branje i spremanje kasnijih vrsta povrća, dok sve vrste kelja mogu ostati u vrtu. Vrtne gredice pograbljajte i na polovicu nanesite stajski gnoj. Dobro tlo potrebno je samo rahliti. U voćnjaku zaštitite kupine od zimskog sunca, a voćnjake sadite dok god nije smrznuto tlo. Započnite rezidbu voćaka kod starijeg jezgričastog i bobičastog voća.

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr