Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način

arhiva
Prirodno, suho, umjetno, nacrtano... Botanički svijet jako je "in" i potrajat će sigurno još dugo
Vidi originalni članak

Kada vidite cvjetne uzorke na haljinama, hlačama, jaknama... nepogrešivo znate da je stiglo proljeće. I tako je iz godine u godinu manje-više uvijek. Također, kada vidite cvjetne jastuke, dekice, posteljinu, još ako su u veselim pastelnim tonovima, onda ste sto posto sigurni da ste u nekom trendi interijeru koji se malo osvježio i obnovio zbog dolaska proljeća. Jednako tako kada vidite crnu, zelenu, ljubičastu, smeđu, sivu, tamne zagasite biljke, odmah znate da se bliži zima. A što kada to dvoje promiješate? Onda dobijete jesen 2016. gdje je veliki trend cvjetni look na malo darkerski način.

Vaza, hm.com, 115 kn

Ljubičasti cvjetovi, sivo i zlatno lišće, crne, sive, smeđe grane, zeleni listovi paprati... sve se to u najrazličitijim kombinacijama, uzorcima i bojama pojavljuje u botaničkom trendu koji je zavladao našim trgovinama s dekoracijama i namještajem. Cvjetni uzorci najčešće se pojavljuju na ukrasnim jastucima, na posteljini, krpama, ručnicima, zavjesama i svom mogućem “potrošnom tekstilu” koji je uvijek moguće lako promijeniti kada vam dosadi.

Jastučnice, hm.com, 75 kn

I tu zapravo dolazimo do važnog savjeta arhitekata i dizajnera interijera, a to je da potrošne i lako promjenjive stvari budu trendi, vesele, upečatljive, sezonske, a da s namještajem, posebice fiksnim i skupljim, budete vrlo umjereni, klasični, svevremenski. Dakle, stručnjaci savjetuju, kada kupujete ili radite po mjeri kuhinju, ormare, spavaću sobu, definitivno birajte svevremenske, jednostavne linije i neutralne boje koje vam neće lako dosaditi i izaći iz mode. Crna, bijela, siva “safe play” su boje s kojima teško možete pogriješiti, posebice ako dominantna boja bude bijela. S tim klasičnim i jednostavnim izgledom osiguravate si prostor za razne dekoracije i transformabilnosti, poigravanje sa stilovima, trendovima, dekoracijama, ukratko da se igrate stilista te da s veseljem kombinirate trendove u svoj životni prostor. Ako se odlučite za drugi pristup, a to je da birate namještaj i fiksne elemente s karakterom, onda ćete puno teže kombinirati i mijenjati stilove jer sam prostor već diktira što mu pristaje, a što ne. 

Obje opcije naravno da su legitimne, ali ako imate mogućnost adaptacije i “clean starta”, onda vam savjetujemo da se odlučite za prvu opciju koja će vam tijekom godina pružati jako puno veselja i mogućnosti dekoracije.


Ako, pak, niste ljubitelj prevelikih trendova i ako ne želite investirati novac u cvjetnu posteljinu, jastuke, vaze, onda postoji i “low cost”, a opet vrlo efektno rješenje - a to je da sa zelenilom i raznim prirodnim, sušenim, umjetnim biljkama unesete dašak prirode u svoj dom. Kaktusi, sukulenti, paprati... sve su to biljke koje ne iziskuju puno brige, znanja i pažnje, a izgledaju vrlo efektno i u trenu će promijeniti interijer. Iskoristite razne pozicije, visine i planove na kojima možete držati biljke. Biljke možete držati na prozorima, stolićima, komodama, ljestvama, etažerima, posebnim visećim elementima... Igrajte se s visinama, teksturama, raznim vrstama biljaka koje sve možete “udomiti”. Biljke su velika radost i veselje svakoga tko se o njima brine. A za sve one kojima one ne uspijevaju, uvijek postoji opcija B, koja je ponekad toliko uvjerljiva da izgleda kao prava.

Kutija, Ikea, 70 kn

Prirodno, suho, umjetno, nacrtano... kako god. Botanički svijet jako je “in” i imamo osjećaj da će taj trend potrajati sigurno, ako ne i dulje, do idućeg proljeća, kada opet nastupaju cvjetići.

Posjeti Miss7.24sata.hr