Jesenske boje daju toplinu vašem domu

Ukoliko vaš dom treba promjene ili želite u novu sezonu zakoračiti s toplijim interijerima, onda su jesenske boje rješenje koje se nameće samo od sebe. Tople nijanse smeđe, narančaste i žute se međusobno lako kombiniraju, a širok spektar nijansi sa sobom nosi ponešto za svaki ukus.
Vidi originalni članak

Mirjana Mikulec iz Domus Nobilisa nam je otkrila kako jesensku paletu boja unijeti u svoj dom. Kao univerzalnu boju koja će se lako uklopiti u svaku prostoriju, Mikulec ističe smeđu, dok neke druge poput narančaste i žute traže pažljivije kombiniranje: "Narančasta i žuta boja pršte energijom, a kako u prirodi postoji dosta sočnih plodova u tim bojama, može ih se smjestiti u kuhinje ili blagovaonice gdje će ove "jestive" nijanse jačati apetit i doprinijeti životnoj snazi i osjećaju vedrine. Iz tih razloga izbjegava ih se u prostorijama u kojima se želi primarno opustiti i odmoriti, poput primjerice kupaonica ili spavaćih soba."

Budite na oprezu

Iako su jesenske nijanse popularne kako u modnoj, tako i u industriji interijera, važno je zadržati mjeru. Prevelika prisutnost jesenskih boja može nepotrebno opteretiti prostor, posebno ako je riječ o žarkim, jačim nijansama u prostorijama manje kvadrature. "Ukoliko želite jarkim ovim bojama "obući" zidove  zadržite se na samo jednom do najviše dva zida, dok se za ostale preporučuju neutralni, hladniji tonovi." ističe Mikulec.

"Od svih jesenskih boja smeđa je možda najzahvalnija jer se može lako uklopiti uz različite boje namještaja. Tamniji smeđi tonovi u kombinaciji s bijelom doprinose jasnom definiranju namještaja i predmeta u prostoru, dok će pretežno bijelim interijerima upotreba različitih nijansi smeđe, od najsvjetlijih do tamnijih tonova, uvijek dati samo sebi svojstvenu atmosferu topline. Svakako bih naglasila da je kombinacija smeđe i nijansi bijele izvrstan "recept" za prostorije u kojima želimo stvoriti dojam ,"tople elegancije" bez da se imalo stvara dojam težine." savjetuje stručnjakinja iz Domus Nobilisa.

Neuobičajene kombinacije

Dobro je iskušati kombinaciju jesenskog spektra boja s nekim neuobičajenim nijansama. Mikulec kaže kako će boja čokolade u kombinaciji s bojom mente, nadopunjena sjajnim srebrnim detaljima stvorit atmosferu suvremenog, a istovremeno ugodnog i toplog prostora. Alternativno, boja čokolade može se dobro kombinirati i s bojom limete. Kod spominjanja smeđe, svakako treba spomenuti još jednu jesensku boju koja će se uz nju istaknuti, a to je crvena.
"Od zanimljivijih kombinacija izdvajam već provjereno dobru igru narančastom u spoju s ružičastom, crvenom i crnom kao akcentom. Jesenska žuta boja izvrsno se uklapa u hladnije interijere, a naročito u kombinaciju s bijelom i svijetlo sivom – ova kombinacija dobro će izgledati u svim interijerima gdje se želi postići idealan spoj jednostavnosti i vedrine." za kraj ističe Mikulec.

Posjeti Miss7.24sata.hr