Iza nove luksuzne francuske pekarnice Adélie u Splitu krije se neodoljiva i inspirativna priča jedne svjetske putnice

PR/Pekara Adelie Pekara Adelie
Vidi originalni članak
  • U Splitu će sretnici uskoro moći uživati u svježim i mirisnim izvornim francuskim pekarskim proizvodima 
  • Otvara se Adélie, luksuzna francuska pekara, vlasnice Céline Lukic, a nudit će najbolje od najboljeg, široku paletu svježeg peciva, kolača kroasana i drugih slastica i pekarskih proizvoda, uvijek pripremljenih po najvišim standardima te od izvornih francuskih sastojaka
  • Razgovarali smo sa Céline Lukic, koja nam je otkrila sve o otvorenju pekare te ispričala svoju nadasve zanimljivu životnu priču, dostojnu scenarija za film 

U Splitu se uskoro otvara Adélie, prva prava francuska pekara u Lijepoj Našoj, kojoj je fokus je na sastojcima visoke kvalitete i načinima pripreme koji sežu duboko u francusku tradiciju. Gosti će moći dobiti uvid u ekskluzivni svijet francuske pekarske umjetnosti u Zagrebačkoj 29 u Splitu. 

Povodom skorašnjeg otvorenja pekare, razgovarali smo s Céline Lukic, vlasnicom pekare Adélie, svestranom ženom francusko-hrvatskih korijena, koja svoj životni san ostvaruje u srcu Dalmacije, gradu pod Marjanom. 

„Rođena sam u Bretanji u Francuskoj od majke Francuskinje i oca Hrvata, a odrastala sam u Nici. U Francuskoj je pekara dio našeg svakodnevnog života. Često jedemo slatki doručak, a moj omiljeni je tartin kruh s maslacem i marmeladom te čokoladni kolač. Ne moraš hodati više od nekoliko minuta kako bi pronašla pekaru u Francuskoj gdje god da živiš“, otkrila je Céline.

„Moji su roditelji imali restoran u Bretanji pa zatim u Nici. Od malih nogu sam jurcala po restoranu, a naš stan je bio iznad obiteljskog biznisa. Kao dijete sam uvijek željela pomagati kuharu pa su me dodijelili postaji za deserte. Tako sam još kao djevojčica radila deserte i isprobavala ih, naravno“, dodala je. 

Nakon srednje škole išla je na pravni fakultet, „jer roditelji nisu htjeli da se bavim ugostiteljstvom, mislili su da je to previše rada i da bih trebala nastaviti intelektualnu karijeru. Ali, voljela sam raditi u restoranu, jer sam to najbolje znala raditi. Osim toga, rad u ugostiteljskoj industriji omogućio bi mi da putujem, što sam i učinila kad sam napustila fakultet u Nici“, otkriva Céline. 

Svjetska putnica bogate karijere 

„Živjela sam u Londonu što mi je omogućilo da naučim engleski jezik jer sam pokušavala raditi u Monaku gdje se nisam mogla zaposliti osim ako uz francuski nisam znala i engleski. Zaposlila sam se u Monte Carlu, a zatim sam se preselila u Dubai za tu istu tvrtku koja je otvorila svoju prvu franšizu u Abu Dabiju. Potom sam dobila posao u New Yorku, što je bio moj dugogodišnji san. Tada sam imala 26 godina“, priča Céline. 

Sa 30 godina promijenila je karijeru dovodeći žeđ za putovanjima na novu razinu. Postala je pilot i danas posjeduje čarter tvrtku i nekoliko aviona u New Yorku. Celine je veselo dodala: „Znam sve najbolje pekare u svakom gradu ili selu u koji letim. Baš sam zaljubljena u peciva i pravi hrskavi francuski baguette za svoj jutarnji tartin!“ 

Ljubav prema pekarstvu i povratak u Hrvatsku

Celine za sebe skromno kaže da zapravo nije toliko talentirana i strpljiva za pekarstvo, ali je fascinirana time. „Toliko je toga uključeno u pekarstvo. Temperatura, vlaga, nadasve puno strpljenja i još puno, puno toga! Kemijske reakcije... Cijelo francusko kuhanje i pečenje je fascinantna znanost“, objašnjava. 

Pekarnicu u Hrvatskoj odlučila je otvoriti prije tri godine. Tražila je mjesto gdje bi njen otac otišao u mirovinu sada kada mu može priuštiti ostvarenje njegovog sna  da se vrati u Hrvatsku kako bi svoje stare dane proveo u svojoj domovini. „Dok sam tražila novi dom za svog oca, zaljubila sam se u Primošten i jednu specifičnu nekretninu u staroj gradskoj jezgri. Dovela sam tatu da to pogleda, ali bio je jako uplašen količinom potrebnog posla i rekao mi je nakon nekoliko boravaka u Hrvatskoj da njegov san da ovdje provede mirovinu i nije više toliko vruć. Shvatio je da je nakon 60 godina provedenih u Francuskoj ipak ta zemlja njegov dom.

Međutim, ja sam se zaljubila u Primošten, Hrvatsku, ljude, hranu, odlučila sam da bi ovo moglo biti dobro mjesto za provesti više vremena i sastajati se s prijateljima i obitelji i da će moji korijeni uvijek biti djelomično iz Hrvatske te da ću se jednog dana možda ja preseliti u domovinu svog oca. Kuća se još uvijek obnavlja, a od tada redovito putujem u Primošten. Bila sam jako tužna što nisam mogla pronaći kruh ili slastice kakve sam jela u Francuskoj. Međutim, nismo uspjeli pronaći adekvatni prostor u Primoštenu, pokušali smo čak i u Šibeniku, a onda se Split na kraju pokazao kao savršeno mjesto. Otkako se rodila ideja za Adélie Bakerie, išla sam na mnoge tečajeve kako bih naučila osnove i bolje razumjela izradu kruha i peciva“, ispričala je Céline.

Što će se sve nuditi u pekari Adélie?

Doista ekskluzivne proizvode. Pratimo izvorne francuske recepte, francuske tehnike i koristimo uglavnom francuske sastojke. Naći ćeš razne francuske kruhove, razne slastice itd. Tu su i sendviči po francuskim receptima napravljeni u našem vlastitom domaćem kruhu. Le Croque-Monsieur i Pan-Bagnat su dva francuska tipična sendviča koja nikad nisam vidjela u Hrvatskoj. Naći ćeš ih kod Adélie. Nudit ćemo quiche, chocolate mousse, baba au rhum, eklere, religieuse i puno sezonskih slatkiša. Napravit ćemo francuske kolače i pite. U Francuskoj koristimo puno maslaca u svemu, a to ćemo raditi i u Adélie. Većina naših proizvoda dolazi iz Francuske, brašno, maslac te svi naši fini maloprodajni proizvodi poput čajeva i suhih kolačića. Ako uspijemo pronaći sličnu kvalitetu okusa, koristit ćemo lokalne proizvode koje ćemo nabaviti s malih farmi kako bismo podržali mala poduzeća jer vjerujemo u priču od farme do stola i podržavat ćemo lokalne poljoprivrednike najbolje što možemo“, rekla je Céline.

Prvi 'Épicerie fine' u Splitu

„U Francuskoj imamo nešto što se zove 'Épicerie fine', što je mali dućan vrlo posebne fine hrane koju ne možeš pronaći u supermarketu. Adélie Bakerie imat će mali fini odjel koji će nuditi izbor isključivo francuskih suhih proizvoda i pića, čajeve, šampanjac, kolačiće, džemove i ostale sezonske suhe poslastice“, otkriva Céline.  

I dodaje: „Hrskavi francuski baguette bit će vrhunac, mora! Jako smo ponosni što ćemo moći ponuditi sendviče Le Croque-Monsieur te Le Pan-Bagnat, sendvič iz mog rodnog grada Nice, sada poznat širom svijeta, ali originalni recept zahtijeva crne masline iz Nice koje ćemo, naravno nabaviti i koristiti.“ 

Za kraj nam je Céline otkrila da nema namjeru stati u Splitu, nego bi voljela da se Adélie proširi te bi ona i njen tim voljeli vidjeti svoje pekare u Zadru, Hvaru, Dubrovniku, Zagrebu, Šibeniku - a možda i jednog dana u Primoštenu.

Ukoliko želiš osjetiti prave okuse i mirise francuske pekare, uskoro će ti biti dovoljno samo otvoriti vrata pekare Adélie. 

Više informacija možeš pronaći na internetskim stranicama pekare te društvenim mrežama. 

Posjeti Miss7.24sata.hr