Istanbul - magija najvećeg turskog grada

Privatno
Godinama čitajući knjige u kojima se spominje velebni Istanbul, tajni prolazi, palače... Nevena Milovanović samo je čekala pravi trenutak kada će se zaputiti u tursku pustolovinu. Kada joj se prijateljica preselila u njega i neprestano o njemu pričala, morala se i sama uvjeriti je li to što govori istina. Budući da zbog fakultetskih obveza na studiju prava u Beogradu nije imala previše vremena, tek pet dana, detaljno je isplanirala cijeli put kako ne bi propustila najljepše i najzanimljivije što ovaj grad nudi. Sreća njezina pa je prijateljica tad živjela na azijskoj strani, gotovo u samom centru, što je olakšavalo puno toga. Nekoliko minuta udaljenosti od najpoznatijeg bazara i isto toliko od luke koja omogućava brz transfer do europskog dijela.
Vidi originalni članak

"Grad, koji se prostire na dva kontinenta, spoj je Istoka i Zapada s raskošnom kulturnom ostavštinom. Upravo je u azijskom dijelu srce Istanbula. Kadiköy je centar, u njemu se odvija život, miješaju se mirisi, domaća hrana na svakom je koraku.

Prepun strmih isprepletenih uličica, sačuvao je kuće i zgrade iz Osmanskog i Rimskog Carstva od kojih su neke pretvorene u restorane i kafiće. Bezbroj trgovina, barova, klubova daje ovom dijelu nevjerojatnu energiju", ističe Nevena, koju je najviše oduševila tracidionalna tržnica, bazar.

Najbolje ga je, dodaje, posjetiti utorkom i petkom te se samo prepustiti mirisima i okusima. 

"Kada prolazite njime, čulo mirisa postaje izoštreno, s lijeve strane osjećate kavu, s desne halvu, ma potpuno izgubite kompas, pa čak i zaboravite zbog čega ste došli ili kupite nešto po što niste niti došli (smijeh). U tradicionalnim kafićima i restoranima okolo bazara možete probati razna turska jela poput lahmacuna, takozvane turske pizze, simit peciva, a kavu i čaj da ne spominjem. Za klasičnu tursku večeru moja preporuka je restoran Çiya Sofrası jer pruža potpun doživljaj Turske, s tradicionalnim priborom za jelom, interijerom, hranom...", priča Nevena.

Potpuna suprotnost ovom užurbanom dijelu je četvrt Moda, nastavlja Nevena. Miran kraj s kojeg se pruža prelijep pogled na Sultanahmet pruža stanovnicima antistresnu terapiju drijemanjem na travi, sunčanjem...

"Najpoznatija kuća u ovom dijelu je ona u kojoj je poznati rock pjevač Barış Manço živio prije smrti, a koju je njegova žena pretvorila u muzej. Osjećaj ispijanja čaja s pogledom na Bospor onaj je koji prizivate u stresnim situacijama, kad želite pobjeći daleko od stvarnog svijeta. A jedno od najboljih mjesta za uživanje u pogledu je Kemal’in Yeri", govori.

Nakon punjenja baterija, još dok se zadržala na azijskoj strani, Nevenu je privukla Kiz Kulesi ili Djevojčina kula koja se nalazi na malenom otoku. Nekad svjetionik, promatračnica, pa i zatvor, nakon restauracije sad je turistička atrakcija. Toranj se čak našao i u filmu o Jamesu Bondu iz 1999. “The World Is Not Enough”, nastavlja. Rezervacije za ručak ili večeru u tornju su obvezne, a cijene jako visoke. No druga opcija, mnogo povoljnija, dodaje je otići na vidikovac s kojeg se vidi kula i koji je poznat i po prelijepom zalasku sunca.

"Istanbul ima dobro organizirani gradski prijevoz pa do druge strane možete doći autobusom, brodićem ili taksijem. U europskom dijelu vidi se zašto je ovaj grad nekad bio prijestolnica triju carstava, a velebne džamije i palače to najbolje pokazuju. Na trgu Sultanahmet izdižu se dvije masivne građevine, Aja Sofija i Plava džamija. Ulaz u Plavu džamiju je besplatan, pa je red dug. Naziv se uobičajio zbog 20.000 prekrasnih plavih, zelenkastih i bijelih pločica na njezinim zidovima. Za razliku od nje, u kojoj se i danas mole vjernici, nekoliko stotina metara udaljena Aja Sofija pretvorena je u muzej. Nekadašnja crkva Svete mudrosti, koju je podignuo car Justinijan, oličenje je bizantske arhitekture. Car je u ovu impresivnu crkvu ugradio 150 tona zlata. Ulaz se plaća, ali usprkos tomu redovi su jako dugi", govori.

Nemojte propustiti ni palaču Dolmabahçe, savjetuje. Stotinama godina bila je rezidencija osmanskih sultana, a vjerojatni uzrok njezina građenja, objašnjava Nevena, bilo je nezadovoljstvo tadašnjeg sultana raskoši palače Topkapi, pa je tako ona i dan-danas najveća palača u Turskoj.

"U unutrašnjosti prevladavaju zlato i kristal. Oko 14 tona zlata iskorišteno je za izradu zlatnih listića koji prekrivaju plafone, a kristalni luster u ceremonijalnom holu najveći je kristalni luster na svijetu. I zaboravite na pokazivanje fotki kao dokaz da ste bili unutra jer je fotografiranje zabranjeno", priča i dodaje kako se obvezno morate barem probati cjenkati. A gdje drugdje nego na Grand Bazaaru, jednom od najstarijih na svijetu. Odjeća, keramika, zlato, tepisi, lampe, koža... nema čega nema. 

"Kao da ste ušli u vremeplov. Isprepletene ulice, nanizane trgovine, gužva, sve vas to ponese pa se novac brzo istopi. Kako dan odmiče, zalazak sunca je najljepši gledate li ga s mosta Galata. A ispod njega u ribljim restoranima, uz malo cjenkanja, možete pojesti ručak ili večer za dvije osobe za 50 eura, uz predjelo, čaj i voće za kraj. Pet dana definitivno je premalo da obiđete 15-milijunski grad, ali dovoljno da padnete na njega i da znate da ćete mu se opet vratiti", kaže.

Za savršenu kosu na putovanju kliknite ovdje

Više slika pogledaj u galeriji..

Posjeti Miss7.24sata.hr