Isprobali smo 5 neobičnih jela u novom Brokenships Bistrou u Zagrebu

Danijel Berković/Pixsell
Ljupko novo mjesto na Gornjem gradu krije modernu reinterpretaciju tradicionalnih hrvatskih jela pod palicom poznatog chefa - no isplati li se?
Vidi originalni članak

Sve više modernih muzeja diljem svijeta ima gastronomski kutak, a izgleda da je jedan od najpoznatijih zagrebačkih muzeja tako odlučio zapadnjački koncept preseliti i u Lijepu Našu. Brokenships Bistro nedavno je otvoren u sklopu fantastičnog Muzeja prekinutih veza i učinio se kao idealno mjesto za modernu millenijalku - lijepa lokacija, ružičast interijer i zanimljiva hrana. Naravno, prvom prilikom smo požurili na klopu!

Lokacija na Katarinskom trgu 3 dovoljno je udaljena od gradske buke da se možete opustiti uz čašu dobrog vina, a od glavnog trga trebat će vam tek desetak minuta hoda. Vrlo efektan, pomalo hipsterski i "Instagram-friendly" interijer potpisuje dizajnerica Željka Zrnić, kojoj su za ombre efekt u prostoru kao inspiracija poslužile emocije vezane za zaljubljivanje i odljubljivanje - vrlo u duhu muzeja kojem svojevrsno pripadaju. Prostor nije velik, no pametno je uređen pa je maksimalno iskorišten. Minimalizam interijera vidljiv je u jednostavnim drvenim stolovima s nekoliko modela crnih stolaca te pregršt bilja koji se krasno "ljubi" s ružičastom. 

Kuhinju vodi jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova Tvrtko Šakota, u čijim smo dosjetljivim konceptima i jelima uživali na već nekoliko lokacija u gradu - Nova, Mundoaka,Taco's & Burger Bar i Xato. U Brokenshipsu je dobio potpunu slobodu nad odabirom tima, recepata i opreme, a ono što je stvorio vješto je i lukavo osmišljen koncept koji će ne samo Hrvatima već i mnogobrojnim turistima koji u ovaj muzej redovito svraćaju ponuditi tradicionalna hrvatska jela iz nekoliko različitih regija, zapakirana u šaren i upadljivo dekoriran tanjur. Na meniju se nalazi 15 jela od kojih su samo dva deserta, a možete birati između jela u veličinama "mala" i "velika". Zasad je poznato da će se meni raditi sezonski. Ono što je doista impresivno je vinska karta koja nudi raznovrsna vina iz Hrvatske i svijeta, dok je izbor žestice poprilično probran i fin pa uključuje primjerice i zagrebački džin i isključivo craft pivo. No prijeđimo na poantu - probali samo pet malih jela po preporuci kuhinje, a ovo su naši dojmovi.

Life&style Split ili Zagreb: čiji su restorani bolje prošli na Tripadvisoru?

KRASTAVAC I VRHNJE - 30 kn

Salata od krastavca dolazi toliko zanimljivo složena da je na prvu ne bi prepoznala. Smotuljci krastavaca leže na posteljici od domaćeg vrhnja s koprom. Sve je posipano, usudila bih se reći, ljuskicama parmezana. Okus je doista na prvu poznat jer ovu salatu smo vjerojatno svi jeli kod kuće, no okus je nešto bogatiji i slaniji, pretpostavljam i radi miksa parmezana i kopra. Zamjerka je veličina, čak i za malu porciju - tri smotuljka pojedu se u treptaju i pa se njome ne stignete ni osvježiti, i nekako taman poželite još.

MESO IZ TIBLICE - 35 kn

Za početak, meso iz tiblice je tradicionalno međimursko jelo, a riječ je o svinjskom mesu koje se konzervira u slanoj masti. Ovdje dobivate svinjska rebra i patku na zapečenom kruhu s majonezom od krastavaca, bučinim uljem i ukiseljenim povrćem - u stvari, riječ je o bruschetti. Ovaj sendvič je idealan brunch, a iz nekog razloga me podsjetio na vijetnamski Bahn mi, kao da je njegova domaća inačica. U svakom slučaju preukusan je; kiselo povrće odlično balansira masnoću mesa, a majoneza od krastavaca je okusom vrlo lagana pa zajedno čine lijepu harmoniju u ustima. Ovo je možda najinovativniji način prezentacije domaće kuhinje koji sam vidjela u posljednje vrijeme!

KEŠKE - 50 kn

S ovim jelom sam najviše "razočarana" iako zato nije bilo ništa manje ukusno. Nakon toliko sljedova eksplozija u ustima, prženi popečci od konfitirane kokoši sa pšenicom, domaćim ajvarom, kremom od zapečene cikle i zapečenim tikvicama činila mi se pomalo "jednostavna", čak iako su se kokoš, ajvar i cikla uistinu lijepo slagali. Doduše, inovativno je bilo keške prebaciti u formu "nuggeta" s obzirom na to da je ovo tradicionalno jelo vrlo gusti miks od kosane piletine i variva od pšenice.

KALJA - 65 kn

Kalja je nešto poput juhice s lešo janjetinom, mladim kupusom, krumpirom, rajčicom i mrkvom. Kao tek "povremeni" ljubitelj janjetine imala sam strah od intenziteta okusa, no ovo me jelo oborilo s nogu - toliko jednostavno izgledom i kompozicijom, a savršeno bogatstvo okusa. Janjetina je perfektna, toliko profinjena lagana okusa, fantastično skuhana, zaista preukusna. Povrće je još lagano "pod zub" pa imaš osjećaj i da si nešto konkretnije pojela. Porcija je, ponovno, zaista mala i čini se poprilično skupa, no ovo jelo zaista se isplati probati. Pravi "comfort food".

KREMA I BIKLA - 45 kn

Ne volim kretati desertom, no ovaj put sam učinila iznimku. U zdjelici te, u zaista pozamašnoj porciji, očekuje panna cotta od kozjega mlijeka, sladoled od bosiljka, bikla (dalmatinsko alkoholno piće dobiveno miješanjem crnoga vina i mlijeka), smrvljene favete (ili bobići, suhi keksići od badema), kandirana kadulja i sirup od mente - a ono što te očekuje u ustima je apsolutna rapsodija okusa. Svaki dio ovog deserta već je savršen za sebe, no zajedno su nenadmašni; panna cotta se topi u ustima i ima skoro nezamjetan okus kozjega mlijeka, ledeni sladoled od bosiljka je moj novi favorit jer svojim slatkim ali istovremeno osvježavajućim okusom može posramiti svako voće, bikla lijepo zasladi, favete daju hrskavost, dok su sirup od mente i kandirana kadulja simpatični momenti koji titranjem na okusnim pupoljcima zaokružuju priču. Ovo MORAŠ probati - usuđujem se to reći!

Što zaključujemo?

Brokenships Bistro je možda više od bistroa - nudi elaboriranija jela i interesantnije iskustvo od bistro "sjedi, pojedi i idemo" momenta, koja su doduše i nešto više cijene - rekla bi da je ovo "bistronomija". Gledajući objektivno moram reći da je cijena možda neprikladna za prosječnog Hrvata, pa će ovdje svraćati povremeno, a ne kad želi  samo nešto "prigricnuti", no to im svakako ne bi trebao biti razlog da Brokenships nikad ne posjete. S druge strane, ne možemo vidjeti bolji način za upoznati mlade turiste s najrazličitijih krajeva svijeta s onim što je esencijalno hrvatsko - hrana, nerijetko masna i teška, ovdje je učinjena laganom, bogata je okusima i s dozom "topline" jer su nam tako kuhale naše bake. Ovo mjesto nudi doista impresivan meni u ugodnom ambijentu i isplati se doći probati što nude - kako sada, tako i za novu sezonu. Mi svakako hoćemo.

Posjeti Miss7.24sata.hr