Isprobaj jednostavan trik za blještavo bijelo rublje u koji se kunu naše bake

Guliver/Shutterstock
Vidi originalni članak

 

Ako ti je bijelo rublje s vremenom požutjelo ili poprimilo onaj sivi ton, ne brini se, nisi jedina koja muku muči s tim i isprobava razne deterdžente i trikove. Ipak, postoji jedan provjereni trik u koji se kunu mnoge bake. Naime, da bi plahtama, ručnicima, krpama i omiljenim bijelim komadima vratila onu blještavu bjelinu, potrebno ti je nešto što sigurno imaš u kuhinji - alkoholni ocat. Evo kako pomoću njega možeš vratiti bjelinu rublju, ali i riješiti se mrlja te očistiti perilicu. 

Vraća bjelinu i omekšava rublje

Alkoholni ocat odličan je prirodni izbjeljivač pa će požutjelom ili sivkastom rublju vratiti onu bjelinu kao kad je tek kupljeno. U mjericu za tekući deterdžent jednostavno ulij malo octa, stavi ga u bubanj zajedno s rubljem i uključi perilicu na program na kojem inače pereš bijelo rublje. Ovaj trik riješit će i vidljive mrlje od znoja ili dezodoransa s tvojih omiljenih majica, a kod tvrdokornih mrlja odjeću jednostavno natopi u vrućoj vodi i dodaj pola čaše octa, ostavi nekoliko sati da se namače, a potom je operi u perilici, kao što inače činiš. 

Osim što uklanja mrlje i vraća bjelinu odjeći, alkoholni ocat odlično djeluje i u ulozi omekšivača. Jednostavno ga ulij u odjeljak za omekšivač i tvoje će rublje biti meko, i to bez štetnih kemikalija kakve se nalaze u omekšivačima. Usto, ne moraš se brinuti zbog mirisa, ocat se neće osjetiti nakon pranja. 

Ipak, ako te muče neugodni mirisi na odjeći nakon pranja, razlog tomu mogu biti grinje i bakterije. Naime, za uvijek čisto i kvalitetno oprano rublje potrebno je imati i kvalitetnu perilicu koja će "posao" obaviti kako treba. Budući da su perilice rublja zbog vlage i topline pogodno mjesto za stvaranje grinja i drugih alergena, najbolji su izbor one koje stvaraju dezinfekcijsku paru, poput LG perilice sa Steam tehnologijom. Ova perilica, osim što dezinficira odjeću i smanjuje 99,9 % alergena, ima motor koji je stvarno tih pa tako osigurava manje vibracija i buke od drugih perilica. 

Smanjuje talog deterdženta i čisti perilicu

Ako nerijetko primjećuješ tragove deterdženta na odjeći, i to najčešće onoj tamnoj, alkoholni ocat rješava i taj problem. Mjericu za tekući deterdžent do pola napuni octom, stavi u bubanj zajedno s odjećom, bilo tamnom ili šarenom, i uključi perilicu. Ocat će smanjiti taloženje deterdženta na odjeći koja će nakon pranja biti bez i jedne mrlje. Provjeri, zaista djeluje!

Povrh toga, ocat je odlično sredstvo za čišćenje perilice od kamenca, neugodnih mirisa i plijesni, a očistit ćeš ju u kombinaciji sa sodom bikarbonom. Mjericu napuni octom i stavi je u prazan bubanj, a u pretinac za deterdžent stavi malo sode i uključi program pranja na najvišoj temperaturi te je pusti da odvrti cijeli ciklus. Ovaj postupak trebala bi ponoviti jednom mjesečno jer čista perilica znači i čisto rublje - primijetit ćeš da će tvoja odjeća biti mirišljavija jer više neće biti neugodnih mirisa koji se iz perilice prenose na odjeću. 

Također, ocat pomaže protiv statičkog elektriciteta koji se nerijetko pojavljuje na vunenim puloverima koje volimo nositi zimi, a učinkovit je i protiv stvaranja mucica na pojedinim tkaninama. Treba li ti još koji razlog da ga počneš koristiti za pranje rublja? 

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Posjeti Miss7.24sata.hr