Interijeri iz 1001 noći

Indijski grad Jodhpur u Radžastanu, poznat i kao 'Plavi grad', dom je mnogih palača, tvrđava i hramova, ali i hotela Raas koji priča priču o bogatoj povijesti ove pokrajine i same Indije.
Vidi originalni članak

Smješten sjeveroistočnoj četvrti ovog utvrđenog drevnog grada usred pustinje, hotel Raas se doima poput mjesta iz bajke. Jedan od najskupljih i najluksuznijih hotela na svijetu je putovanje u bogatu povijest Indije i romantične priče poput one o Taj Mahalu. Sam hotel nalazi se u sjeni Mehrangarhove palače i vrata, a osnovu čine četiri zgrade od poznatog crvenog kamena koji je ovaj dio Indije učinio svjetski poznatim.

Najstarija zgrada, Haveli, dovršena je krajem 18. stoljeća i pravi je primjer rajputske arhitekture, dok je najnovija, Baradari, dovršena sredinom 19. stoljeća i zapravo je višenamjenski otvoreni paviljon koji je služio kao mjesto relaksacije za feudalce. Zgrada Pol je bivša zgrada za sluge i stražu dok je Dari-Khana (u prijevodu Odaja tepiha) bila gostinjska kuća. Uz četiri glavne zgrade nalazi se mali hram te nekadašnje staje i moderni hotel.

Danas je taj kompleks najpoznatiji prvi dizajnerski hotel u Jodhpuru te rijetko viđen spoj autohtonog i luksuznog. Mnogi vjeruju kako je ovaj hotel najbolje utjelovljenje radžastanskog duha, povijesti i arhitekture. Iza svakog kuta čeka vas nešto novo, mistično i drevno uz osjećaj kako ovaj hotel čini mikrokozmos unutar grada.

Novije zgrade hotela su uređene moderno i suvremeno uz tek pokoji element ili detalj koji vas podsjeća da ste ipak u Indiji. Čak i moderni elementi stavljaju naglasak na spajanje starog i novog, modernog i tradicionalnog, poznatog i nepoznatog. Paleta boja u zemljanim nijansama daje topao i suvremen ugođaj, istodobno zadržavajući dozu mističnosti koju Indija posjeduje. Dominiraju boje koje oni sami opisuju kao boju ružičastog pješčenjaka, crni terazzo i Jodhpursko plava. Umjesto reljefa po kojima je Indija poznata, moderni apartmani obloženi su tapetama s teksturom koje su idealna zamjena za kamen.

Dodatnom osjećaju luksuza doprinosi činjenica da cijeli kompleks ima samo 39 soba, od čega je sedam suita s odvojenim dnevnim boravcima, velikim kupaonicama i balkonima. Čak 35 soba ima pogled na Mehrangarh utvrdu, dok preostale četiri sobe imaju pogled na privatni vrt

Posebnu pažnju zaslužuje spa centar koji oduzima dah svojom drevnom arhitekturom. Idealno mjesto za opuštanje nema nikakve veze sa suvremenim uređenjem. Filigranski reljefi i lukovi će pružiti autohtoni ugođaj indijskih spa tretmana u kakvima su uživale maharani.

U ovom hotelu ćete, baš kao u egzotičnim pričama, uživati u stalnoj igri svjetla i sjene, magičnim eksterijerima i prekrasnim detaljima te arhitektonskim rješenjima. Bazen bez ruba na koji se nastavlja sunčalište jedno je od najprivlačnijih mjesta u samom sklopu hotela kada govorimo o eksterijeru, ali isto se može reći i za balkone i terase te restorane koji izgledaju kao iz Bollywoodskih filmova. Svaki kutak krije neku tajnu, baš kao i indijske legende i bajke.

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr