Inspiracija za binganje: Ovo je sedam najboljih odvjetničkih serija svih vremena

NBC Odvjetničke serije, Zakon i red
Vidi originalni članak
  • Napete odvjetničke serije oduvijek su bile među najgledanijim i najpopularnijim serijama na malim ekranima
  • Istraživanje dobra i zla, pravde i nepravde, zanimljivi zaokreti, napetost, neizvjesnost… samo su neke odlike odvjetničkih serija
  • Serije poput 'Dobra žena' i 'Nazovi Saula' danas imaju kultni status, a mi donosimo popis najboljih odvjetničkih serija svih vremena 

Sa svojim visokim ulozima i istraživanjem dobra i zla te sivih zona između, nije ni čudo što su odvjetničke serije bile sjajna zabava od početka medija ili da su neke ostale među najdugovječnijim televizijskim serijama svih vremena.

Life&style Hit serija 'Nasljeđe' završit će s nadolazećom 4. sezonom, ali autor za fanove ima jednu dobru vijest

Donosimo popis nekih od najboljih pravnih serija ikada. Pogledaj hoćeš li se navući na jednu, dvije ili možda sve. Ili ćeš neku jednostavno ponovno odgledati.

Nazovi Saula (2015.-2022.)

Kritičari i mnogi gledatelji slažu se da je ovaj 'Breaking Bad' spin-off/nastavak/prequel zasjenio seriju iz koje je nastao njegov komplicirani glavni lik, Jimmy McGill (Bob Odenkirk). Saul prati Jimmyjevu evoluciju od reformiranog čikaškog prevaranta u 'Saula Goodmana', korumpiranog odvjetnika obrane iz Albuquerquea koji se sve više zapetljava u gradsko podzemlje.

Vrhunac serije: Pravna bitka između Jimmyja i njegovog brata odvjetnika, Chucka, dolazi do vrhunca u epizodi 'Chicanery' (3. sezona, 5. epizoda), kada se Chuck i Jimmy suoče jedan s drugim na sudu dok Chuck pokušava izboriti oduzimanje licence Jimmyju.

Seriju možeš gledati na Netflixu.

Dobra žena (2009.-2016.)

Ova CBS-ova serija prati Aliciu Florrick (Julianna Margulies), koja se vraća na posao kao odvjetnica nakon što je skandal oko seksualne i političke korupcije poslao njezina supruga, državnog odvjetnika, u zatvor. Njezino vješto pripovijedanje, oštro rukovanje društvenim medijima i tehnologijom u politici i zakonu, te moćna gluma Margulies, učinili su seriju izvanrednom (i donijeli joj dvije nagrade Primetime Emmy).

Vrhunac serije: 'Zdravo Marijo' (6. sezona, 11. epizoda) puna je akcije i napetosti, dok Alicijini kolege rade na oslobađanju jednog od svojih, a Alicia se suočava s ključnim trenutkom u vlastitoj političkoj karijeri u usponu.

Seriju možeš gledati na Paramountu+.

Kako se izvući s ubojstvom (2014.-2020.)

Ova serija u produkciji Shonde Rhimes počinje s moćnom profesoricom prava Annalize Keating (Viola Davis) i petero njezinih studenata koji su upleteni u komplicirani slučaj ubojstva i prati ih dok se nose s posljedicama. Moćna izvedba Viole Davis učinila ju je prvom crnkinjom koja je dobila Emmyja za najbolju glavnu glumicu u dramskoj seriji.

Vrhunac serije: U epizodi 'Lahey v. Commonwealth of Pennsylvania' (4. sezona, 13. epizoda), serija se križa s hit političkom dramom Shonde Rhimes 'Scandal', spajajući Davis i Kerry Washington na ekranu dok surađuju na kolektivnoj tužbi o masovnom zatvaranju crnih Amerikanaca. Cicely Tyson zaokružuje moćnu glumačku ekipu kao majka Annalize Keating.

'Kako se izvući s ubojstvom' možeš gledati na Netflixu.

Goliath (2016.-2021.)

Billy McBride (Billy Bob Thornton) bivši je moćni partner kojem baš ne cvatu ruže. Kad započne voditi tužbu protiv klijenta velike odvjetničke tvrtke koju je pomogao osnovati, na kraju otkrije opasnu zavjeru i pronađe novu svrhu u rušenju glavnog šefa.

Vrhunac serije: Treća sezona bavi se stvarnim izazovima nestašice vode u Kaliforniji, dok Billy pokreće grupnu tužbu protiv bogatih farmera koji pokušavaju ukrasti vodu u sušom pogođenoj Central Valey.

Seriju 'Goliath' možeš gledati na Prime Videu.

Bostonsko pravo (2004.-2008.)

Ovaj spin-off serije 'Pravda za sve' prati jednog od bivših likova, Alana Shorea (James Spader), te njegove kolege iz vrhunske odvjetničke tvrtke. Velik dio humora i emocija serije proizlazi iz prijateljstva između lukavog, sredovječnog Shorea i njegovog starijeg kolege opsjednutog ugledom Dennyja Cranea (William Shatner).

Vrhunac serije: U epizodi 'Vrhovni sud' (4. sezona, 17. epizoda), Shore dobiva životnu priliku kada je od njega zatraženo da podnese žalbu Vrhovnom sudu u ime mentalno poremećenog čovjeka koji se suočava sa smrtnom kaznom.

Seriju možeš gledati na Hulu, Roku Channelu.

Perry Mason (1957.-1966.)

Unatoč tome što je to jedna od prvih serija u trajanju od sat vremena na televiziji, klasični sudski postupci koji se prikazuju u seriji i danas se održavaju. Serija se fokusira na odvjetnika Perryja Masona (Raymond Burr) iz L. A.-a koji brani nevinost svojih pogrešno optuženih klijenata.

Vrhunac serije: U epizodi 'The Case of the Luck Loser' (2. sezona, 2. epizoda), Mason je angažiran da pomogne bogatom nasljedniku optuženom za smrt izazvanu automobilskom nesrećom. Kada je klijent dvaput optužen za isti zločin, Mason se još jače bori da iskopa dokaze i, u klasičnom 'trenutku Perryja Masona', završi šokantnim otkrićem na sudu.

Seriju 'Perry Mason' možeš gledati na Paramountu+.

Zakon i red (1999.-danas)

Serija 'Zakon i red' Dicka Wolfa kamen je temeljac pravnog dramskog kanona. Njegov predvidljivi pristup u dva čina, slučajevi istrgnuti iz naslova, specifičan humor i vrhunska gluma učinili su ovu seriju dugotrajnim favoritom gledatelja.

Vrhunac serije: Serija od tri epizode 'D-Girl', 'Turnaround' i 'Showtime' (7. sezona, epizode 15, 16, 17) dovodi njujorške detektive u L.A. nakon ubojstva supruge holivudskog redatelja, a kulminira velikim suđenjem pod velikim pritiskom.

Life&style Kiefer Sutherland će nanovo spašavati svijet, ovog puta u novoj hit seriji 'Zečja rupa'

Posjeti Miss7.24sata.hr