Influencerice po cijele dane nose narukvice s utezima: dok se feniraju, kuhaju kavu... ima li to ikakvog smisla?

Instagram @monetzamora_ Foto: Instagram @monetzamora_
Vidi originalni članak
  • Za slučaj da je nekome promaknulo, utezi za zapešća, vježbački rekviziti koji su bili popularni u 80-ima, ponovo su veliki hit
  • Sve češće ih se može vidjeti na rukama influencera koji ih ne nose samo dok vježbaju, već i dok obavljaju bilo što drugo tijekom većeg dijela dana
  • Budući da su nam influenceri znali preporučavati sve i svašta, i ne nužno pametno, naravno da smo se zapitali ima li to ikakvog smisla i što o tome misle stručnjaci

Čisto sumnjamo da postoji žena koja se ne bi složila s nama da bi se feniranje kose trebalo računati kao tjelovježba, no netko je, eto, u nekom trenutku, ovu muku odlučio dodatno otežati, dodajući u priču narukvice s utezima. Za slučaj da je nekome promaknulo, ovi su vježbački rekviziti koje nakon 80-ih jedva da smo viđali, posljednjih godina ponovno postali popularni, a sve češće ih se može vidjeti na rukama influencera koji ih ne nose samo dok vježbaju, već i dok obavljaju bilo što drugo tijekom većeg dijela dana.  

Budući da su nam influenceri znali preporučavati sve i svašta, i ne nužno pametno, naravno da smo se zapitali ima li ikakvog smisla to što ih nose dok recimo kuhaju kavu, ili se šminkaju, feniraju kosu ili pak peglaju svoju bankovnu karticu. Daleko da smo od onih koji slijepo prate baš svaki trend, no lagali bismo kada bismo rekli da se, tipkajući ovaj članak, nismo zapitali bismo li i sami trebali staviti jedan par na ruke. 

@abigaillinnn I am genuinely curious to see if this will work or not 😂 #hair #hairtok #hairhack #hairtips #hairtipsandtricks ♬ motherfucker - sar ꨄ︎

Po definiciji, narukvice s utezima iliti utezi za zglobove nosivi su fitnes dodaci dizajnirani kako bi povećali otpor tijekom vježbanja. Najčešće se sastoje od širokog, podesivog remena koji se omotava oko zapešća i čvrsto pričvršćuje, nerijetko pomoću čičak trake, mogu varirati u težini i obično se koriste za povećanje intenziteta vježbanja.

Life&style Što je 15-15-15 trening koji obožava Jennifer Aniston i odobravaju li ga stručnjaci?

Prema internetu, nošenje ovakvih utega tijekom obavljanja svakodnevnih zadataka kao što je feniranje kose pruža dodatnu laganu vježbu bez da ona iziskuje dodatno uloženo vrijeme ili trud, a onih koji su u ovo povjerovali je, čini se, svakim danom sve više, pa rado na društvenim mrežama dijele vlastita iskustva, nastojeći pritom i druge potaknuti da prigrle ovaj trend. Uključivanje narukvica s utezima u svakodnevnu rutinu pomoglo im je, tvrde, u toniranju ruku i poboljšanju ukupne mišićne izdržljivosti. 

@lvblackwell My arms were shaking by the end of it 😂🔥 #armworkout ♬ 365 - Charli xcx

Dobra stvar kod ovog trenda je ta što je gotovo svakome dostupan i maksimalno jednostavan, a što ga čini privlačnom opcijom za sve one koji žele poboljšati svoju fitness rutinu bez ulaganja u glomaznu ili skupocjenu opremu, pozitivno je i to što ih možemo nositi tijekom više manje svake svakodnevne aktivnosti, no unatoč ovim očiglednim prednostima, još uvijek nismo bili dovoljno uvjereni u njihovu učinkovitost pa smo odlučili malo detaljnije istražiti kakvo mišljenje o njima imaju stručnjaci, i iznenadili se kada smo naletjeli na poprilično podijeljena. 

Instruktorica pilatesa Chloe de Winter jedna je od onih koji vjeruju da dodatna težina na zapešćima definitivno može povećati snagu mišića. “Povećanje mišićne snage i tonusa uključuje trening snage, a to se može postići i s nošenjenm narukvica s utezima tijekom  svakodnevnih aktivnosti. Izgradnja mišićne snage nevjerojatno je važna za naše opće zdravlje i dobrobit, pa ako je ovo lakši način da to postignemo, onda sam ja definitivno za to”, zaključila je.

Life&style 10 navika nakon vježbanja uz koje se brže mršavi i povećava mišićna masa

Međutim, iako utezi za zglobove mogu povećati otpor i intenzitet vježbanja, moramo spomenuti zabrinutost po pitanju zdravlja zglobova. Iako utezi za zapešća mogu biti korisni kada se uključe u tradicionalne oblike treninga, preopterećenje zapešća prevelikom težinom može dovesti do naprezanja i potencijalnih ozljeda, osobito kod onih s već postojećim problemima sa zglobovima, a s ovim se slaže i sama Chloe. “To bi moglo dovesti do potencijalne ozljede od preopterećenja ako tijelo nije naviknuto na njega i ako ga se ne prilagođava postupno povećanom opterećenju. Da bi se to izbjeglo, preporučuje se da se krene s vrlo malim utezima, a tek kada smo sigurni da naše tijelo dobro reagira, možemo dodavati dodatnu težinu”, poručila je.

@t_nutrition_fitness Replying to @💕 For the women who are legitimately interested in how to get “toned” arms. These wrist weights are not helpful. Walking is great as it helps to increase our daily expenditure and also helps with overall health and wellbeing. Doing a form of resistance training that is tough is going to help you buils some muscle in your arms. I have plenty of shoulder and arm workouts on my profile. 1lb weights just aren’t efficient for this purpose. Eat high quality foods that contain plenty of protein. This will help you recover and build muscle and will also make it easier for you to get into a caloric deficit (the thing that is going to help you lose fat and thus “tone” your body). If you are interested in changing your body composition (less fat, more muscle) I suggest you follow because my content is almost entirely devoted to that 🤝#greenscreenvideo #greenscreen ♬ original sound - TNF

Slavni trener te stručnjak za fitness i prehranu Harley Pasternak ne dijeli njezino mišljenje. “Za sve vas koji hodate kroz svoje dane s utezima oko gležnjeve i zapešća, prestanite. Molim vas prestanite! Prvo, ne postajete vitkiji dok to radite. Drugo, zapravo povećavate šanse za ozljedu jer mijenjate mehaniku prirodnog kretanja gornjeg i donjeg dijela tijela. Dolazi do distalnog otpora na krajevima zglobova, a što vodi do dislocirajućeg učinka na vaše zglobove”, poručuje.

Naš zaključak? Iako ovaj kreativni pristup poboljšanju kondicije može imati svoje prednosti, najvažnije je u obzir uzeti sva ograničenja i potencijalne rizike koje sa sobom nosi prečesto nošenje utega na zglobovima. Uostalom, neke su stvari poput feniranja dovoljno fizički zahtjevne same po sebi, zar ne?

 

Posjeti Miss7.24sata.hr