Imamo recept za 'čudotvorni lijek protiv mamurluka' koji hara društvenim mrežama

Unsplash/Yana Gorbunova Napitak protiv mamurluka
Vidi originalni članak
  • Mučnina, glavobolja, slabost, povraćanje, vrtoglavica... ili skraćeno: dosadni mamurluk
  • Na TikToku već neko vrijeme kola 'čudesni lijek protiv mamurluka', koji je zapravo medicinski lijek protiv mučnine, dijareje i dehidracije 
  • Međutim, sada se pojavio i SOS recept kako kod kuće napraviti napitak s elektrolitima koji bi trebao pomoći nakon burne noći

Na društvenim mrežama, a osobito na TikTokuu, lijekovi koji sadrže elektrolite (kao što je 'Elotrans', koji je popularan u Njemačkoj i nekim zemljama zapadne Europe, hvale se kao čudesni lijekovi za mamurluk. Hype oko takvih lijekova bio je toliko velik da su se lijekovi poput 'Elotransa' brzo rasprodali – ne zbog stvarne potrebe i medicinskih stanja, nego ga masovno kupuju partijaneri zbog ublažavanja mamurluka nakon pretjerane konzumacije alkohola. 

Riječ je o mješavinama koje sadrže elektrolite (napitaka s elektrolitima pod raznim drugim imenima ima i kod nas, ne samo u ljekarnama nego i u drogerijama) i zapravo su lijek protiv dijareje koji pomaže nadoknaditi izgubljenu tekućinu. To je osobito važno u teškim slučajevima dehidracije te kod male djece i starijih ljudi. U kombinaciji sa solima i mineralima – takozvanim elektrolitima – smjesa pomiješana sa šećerom pomaže bržem obnavljanju važnih tjelesnih funkcija.

Puno je razloga zašto napraviti vlastiti elektrolitski napitak ne samo da sastojke vjerojatno već imaš kod kuće, nego možeš i uštedjeti novac i ostaviti gotovu mješavinu iz ljekarne onima kojima je doista hitno potrebna.

Što su zapravo elektroliti?

Oko pola ljudskog tijela sastoji se od vode. U krvi, kao i u stanicama te međustaničnim prostorima, ima tekućine. Ako ravnoteža vode previše padne, funkcije tijela su ograničene.

Takozvani elektroliti važni su za održavanje ili ponovno uspostavljanje ravnoteže tekućine. Elektroliti uključuju minerale poput natrija, kalija, klorida i bikarbonata. Ako ima puno elektrolita, voda teče u stanice. Međutim, ako postoji nedostatak, istječe. Ako organizam ima manjak elektrolita zbog bolesti i sl., treba si osigurati nadoknadu.

Life&style Limunada sa zelenim čajem super gasi žeđ, osvježit će te, ali i dati potrebnu dozu kofeina

Recept za "napitak protiv mamurluka" koji nadoknađuje elektrolite

Napitak koji će nadoknaditi elektrolite u organizmu možeš jednostavno napraviti sama kod kuće i to od samo nekoliko sastojaka.

Sastojci

• ½ litre vode 
• 8 žličica glukoze ili alternativno šećera
• 1 prosijana žličica soli
• ½ litre voćnog soka, npr. svježi sok od naranče koji osigurava važne vitamine i kalij 

Priprema

Sve sastojke pomiješaj žlicom i dobro ih promiješaj. Ostavi elektrolitski napitak u hladnjaku do 24 sata.

Savjet: Kao alternativu vodi možeš koristiti i crni čaj. Kofein može pomoći da se ponovno pokrene cirkulacija.

Kada se koristi elektrolitski napitak 

Ako ti je teško zadržati tekućinu dok imaš jaku mučninu ili proljev, trebala bi uzimati elektrolitski napitak u malim gutljajima, nekoliko puta tijekom dana. Elektrolitski napitci također se mogu koristiti i nakon napornog vježbanja kako bi se nadoknadio gubitak tekućine i soli.

Međutim, elektrolitski napitci zapravo mogu i nadoknaditi gubitak tekućine i soli nakon konzumacije alkohola. Ali, je li i kako je taj gubitak tekućine doista odgovoran za tipičan osjećaj mamurluka još nije znanstveno razjašnjeno. U svakom slučaju, kod mamurluka pomaže i puno konzumacije kisele i slane hrane. 

Naravno, još uvijek je najbolji i nazdraviji lijek protiv mamurluka – ne pretjerano konzumirati alkohol! 

Life&style Jutarnji hit napitak bolji od limunske vode: borac je protiv virusa, kilograma i nadutosti

Posjeti Miss7.24sata.hr