Hladnoća, natisci, trnci... Pogledaj što tvoja stopala otkrivaju o tvom zdravlju

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Problemi sa stopalima se često potpuno ignoriraju
  • Međutim, tegobe sa stopalima ni u kom slučaju ne bi trebalo podcjenjivati
  • Donosimo što ti stopala mogu sve otkriti o zdravlju

Raspukline i deformacije sakrivene su u cipelama. Tegobe poput svrbeža, peckanja ili obamrlosti smatraju se bezopasnima. Međutim, liječnici upozoravaju: tegobe sa stopalima ne treba podcjenjivati, jer mogu ukazivati na ozbiljne bolesti – poput oštećenja živaca (neuropatija). Ugroženi su osobito ljudi s dijabetesom ili povećanim rizikom od dijabetesa – jer smetnje u izmjeni tvari ostavljaju tragove na stopalima. Evo što možeš napraviti…

Kako se mogu tumačiti signali na stopalima?

1. Noćne tegobe

Dok ležiš u krevetu osjećaš peckanje, svrbež ili bolove u oba stopala? To je tipičan znak neuropatije. Tegobe uzrokovane oštećenjem živaca često se simetrično pojavljuju na oba stopala te se pogoršavaju za vrijeme mirovanja ili po noći. Ako su bolovi sve češći i snažniji, moguće je da se radi o smetnjama krvotoka ili o nekim ortopedskim problemima. U tom slučaju obavezno treba posjetiti liječnika.

2. Hladna ili vruća stopala

Ako su ti stopala uvijek hladna, trebaš ih ispitati rukom: ako su na dodir topla, znači da živci šalju pogrešne signale u mozak. Uzrok može biti neuropatija. Oštećenje živaca također može dovesti do toga da imaš osjećaj da su ti stopala jako vruća ili da gore, a zapravo su normalne temperature.

3. Nijemi signali upozorenja

Često percipiramo bolesne živce manje nego što bismo trebale: osjećaj da su pete zamrle ili da je osjet na stopalima općenito slabiji na dodir, temperature i bolne podražaje. Upravo taj gubitak osjećaja često ignoriramo, a vrlo je opasan: pogođeni ne osjećaju gdje ih žulja cipela, a rizik za neprimjetne ozljede i dijabetički sindrom stopala raste. Prve znakove ove „nijeme“ opasnosti mogu otkriti jednostavni testovi: osjećaš kad ti pero prelazi preko stopala ili osjećaš hladnoću metalnog predmeta? Liječnik bi ti također redovito trebao pregledavati stopala - on može s pomoću jednostavnih, bezbolnih testova ispitati jesu li živci neozlijeđeni.

Beauty Lijek za ispucala stopala: Recept za kućnu pedikuru s mlijekom i sodom bikarbonom

4. Vidljive posljedice

Ako su živčane niti koje reguliraju žlijezde znojnice oštećene, koža će biti suha i pogodna za raspukline i rane. Oslabljenim živčanim signalima u stopalima opada i muskulatura stopala. To je pogodno za nastanak deformacija poput Hallux Valgusa. Sve zajedno povećava rizik da neprimjetno nastanu žuljevi i natisci na stopalima koje je onda teško liječiti.

Što pomaže protiv bolesnih živaca?

Prva mjera protiv oštećenja živaca je postizanje najbolje moguće razine šećera u krvi. Za to treba zdravo živjeti te se ravnomjerno hraniti i redovito se kretati. „Otrove za živce“, poput alkohola i nikotina, treba izbjegavati. Neuropatiju može izazvati i nedostatak vitamina B. Kod dijabetesa se vitamin B1, važan za funkcioniranje živaca, izlučuje putem bubrega. Ta se količina treba nadoknaditi.

Određeni antioksidansi, poput alfa-lipoinske kiseline, mogu pozitivno utjecati na neuropatske tegobe. Ako te mjere nisu dovoljne kako bi se smanjili bolovi, potrebno je uzimati lijekove koje će ti prepisati liječnik – koji nažalost ne djeluju na uzrok, nego u prvoj liniji smanjuju bolove, a često imaju popratna djelovanja.

Iz prve ruke Isprobali smo Baleinu maska-čarape za stopala o kojoj svi pričaju! Pretvara li zaista kožu stopala u meku kao bebinu?

Posjeti Miss7.24sata.hr